ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Κοτόπουλο λεμονάτο με σπανάκι, ελιές και κάππαρη
Ένα υπέροχο μεσογειακό πιάτο που συνδυάζει το ξινό λεμόνι με το γλυκό σπανάκι, την πικάντικη κάππαρη και τις αλμυρές ελιές.
Υλικά για 4 μερίδες
750 g κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια
500 g σπανάκι
1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1/4 φλ. κάππαρη στραγγισμένη
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3/4 φλ. ελιές
1/2 φλ. λευκό κρασί
1/4 φλ. ζωμό κοτόπουλου
1/4 φλ. φρέσκο χυμό λεμόνι + μερικές φέτες για το γαρνίρισμα
1/4 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Ανακατεύεις το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι σε μία επανασφραγιζόμενη σακούλα. Στραγγίζεις το κοτόπουλο με χαρτί υγείας και το βάζεις στη σακούλα. Την κλείνεις και την κουνάς καλά. Τοποθετείς τα κομμάτια σε ένα πιάτο. Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια κοτόπουλου.
2. Ζεσταίνεις 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζεις το κοτόπουλο σε δύο δόσεις μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί καλά κι από τις δύο πλευρές, για περίπου 6 λεπτά. Μεταφέρεις το κοτόπουλο σε ένα πιάτο και το σκεπάζεις για να το κρατήσεις ζεστό.
3. Βάζεις το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι. Προσθέτεις την κάππαρη, τις ελιές και τα κρεμμύδια και σοτάρεις, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 4 λεπτά. Ρίχνεις το κρασί, το ζωμό και το χυμό λεμονιού και τα σιγοβράζεις, μέχρι να πήξει ελαφρά το μείγμα. Μεταφέρεις το φαγητό σε ένα μπολ, προσθέτεις σταδιακά το σπανάκι στο τηγάνι μαζί με λίγο νερό και σοτάρεις, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να μαλακώσει για περίπου 3 λεπτά.
4. Μοιράζεις το σπανάκι σε τέσσερα πιάτα, από πάνω τοποθετείς το κοτόπουλο με τη σάλτσα, γαρνίρεις με μερικές φέτες λεμονιού και σερβίρεις.
Tip: Αν λατρεύεις το άρωμα και τη γεύση του λεμονιού, ρίξε μερικές φέτες του λεμονιού στο τηγάνι προτού ψήσεις το κοτόπουλο.
Πηγή: www.foodiecrush.com