ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Κοτόπιτα με χωριάτικα μπισκότα
Όλο το comfort food σε μια «πίτα», που σου υπόσχεται να νιώσεις χορτάτη και χαρούμενη μέχρι να πιάσεις... πάτο!
Υλικά για 6 μερίδες
*Για τα μπισκότα
1/2 φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
1/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/4 κ.γ. αλάτι
3 κ.σ. βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ κρύο κομμένο σε κομμάτια
1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. ηλιέλαιο
*Για τη γέμιση
700 g κοτόπουλο στήθος χωρίς την πέτσα κομμένο σε κύβους του 1 εκ.
4 κ.γ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι κομμένο
2 καρότα κομμένα
2 ρίζες σέλινο κομμένες
225g φρέσκα φασολάκια ψιλά καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια του 1 εκ.
2 σκελίδες σκόρδο
1 1/2 φλ. γάλα με 1% λιπαρά
1/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. ζωμός κοτόπουλου
1 φλ. αρακάς κατεψυγμένος
1 1/2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Ετοιμάζεις τη γέμιση: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνεις 2 κ.γ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια, ρίχνεις το κοτόπουλο, αλατοπιπερώνεις και το τσιγαρίζεις για 5 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Μεταφέρεις το κοτόπουλο και τους χυμούς του σε ένα μπολ.
2. Βάζεις το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι και το ζεσταίνεις σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνεις το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλινο και τα μαγειρεύεις μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν για περίπου 3 λεπτά. Έπειτα, προσθέτεις τα φασολάκια, το σκόρδο, λίγο αλάτι, και πιπέρι και τα μαγειρεύεις για 2 ακόμη λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Περιχύνεις τα λαχανικά με το γάλα.
3. Ανακατεύεις καλά σε ένα μπολ το αλεύρι και το ζωμό, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο και να διαλυθεί καλά το αλεύρι. Στη συνέχεια, το ρίχνεις στο τηγάνι με το γάλα και τα λαχανικά, ανακατεύοντας καλά μέχρι το μείγμα να αρχίσει να βράζει. Χαμηλώνεις λίγο τη θερμοκρασία και μαγειρεύεις για 2 λεπτά. Βάζεις ξανά το κοτόπουλο (με το ζουμί του) στο τηγάνι μαζί με τον αρακά και το θυμάρι και ανακατεύεις. Αποσύρεις από τη φωτιά και με ένα κουτάλι χωρίζεις το μείγμα σε 6 μερίδες και το τοποθετείς σε 6 μικρά στρογγυλά πυρέξ ή ταψάκια.
4. Φτιάχνεις τα μπισκότα: Χτυπάς ελαφρά σε ένα μίξερ τα δύο είδη αλευριού, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι ώστε να αναμειχθούν καλά. Προσθέτεις το βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ και χτυπάς, μέχρι να δημιουργηθούν μεγάλα κομμάτια ζύμης.
5. Ανακατεύεις τη κρέμα γάλακτος και το λάδι σε ένα μπολ. Όταν το μείγμα γίνει απαλό, το ρίχνεις στο μίξερ και το χτυπάς μέχρι να σφίξει λίγο η ζύμη. Τέλος, χωρίζεις τη ζύμη σε 6 κομμάτια.
6. Μεταφέρεις τη γέμιση σε ένα ταψί και σκεπάζεις με τα μπισκότα. Ψήνεις το φαγητό στους 190°C, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να τα μπισκότα να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Tip: Προτίμησε το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσεις στη συνταγή να παράγεται από 100% φρέσκο γάλα αγελάδος και να μην περιέχει συντηρητικά, όπως το νέο βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ.