ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Light τάρτα λεμονιού
Κανείς δεν θα καταλάβει ότι πρόκειται για μία πιο light τάρτα λεμονιού! Η βάση έχει βουτυρένια γεύση και η κρέμα μοσχομύριζει λεμόνι. Και το καλύτερο; Δε θα σε λιγώσει.
Υλικά για 16 μερίδες
1φλ. + 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 φλ. ζάχαρη
1/8 κ.γ. αλάτι
1/4 φλ. βούτυρο
2 αβγά
1 μεγάλο λεμόνι
1/8 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180οC και αλείφεις ένα ταψί με λίγο λάδι.
2. Ανακατεύεις καλά 1 φλιτζάνι αλεύρι με 1/4 φλ. ζάχαρη και το αλάτι. Κόβεις το βούτυρο σε κομματάκια, το ρίχνεις στο μίγμα και ανακατεύεις μέχρι να γίνει μια θρυμματιστή ζύμη.
3. Στρώνεις τη ζύμη στο ταψί, πιέζοντάς την ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα και την ψήνεις μέχρι να χρυσαφίσει για 10-12 λεπτά. Βγάζεις το ταψί από το φούρνο και αφήνεις τη ζύμη να κρυώσει καλά.
4. Σε ένα μπολ, ανακατεύεις τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να γίνει ομοιόμορφο μείγμα. Προσθέτεις το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού. Τέλος, ρίχνεις το μπέικιν πάουντερ και τις υπόλοιπες 3 κ.σ. αλεύρι και ανακατεύεις πολύ καλά.
5. Απλώνεις το μείγμα με το λεμόνι πάνω στην ζύμη. Ψήνεις την τάρτα μέχρι να πάρουν χρώμα οι άκρες της, για 20-25 λεπτά.
6. Αφήνεις την τάρτα να κρυώσει και τη σκεπάζεις με λίγη ζάχαρη άχνη προτού τη σερβίρεις.
Tip: Μειώνοντας το βούτυρο και τη ζάχαρη αυτής της απολαυστικής κλασικής συνταγής κερδίζεις 60 θερμίδες!