ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Σούπα με κουνουπίδι και salsa αβοκάντο
Ταιριάζει το κρεμμώδες αβοκάντο με το ιδιαίτερο και «παρεξηγημένο» κουνουπίδι; Κι όμως, ναι! Αυτός ο θεϊκός συνδυασμός μάλιστα θα σε γεμίσει απόλαυση, θα σε χορτάσει και θα σε εντυπωσιάσει!
Υλικά για 4 μερίδες
* Για τη σούπα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 στικ σέλερι, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/2 κ.γ. μπούκοβο
1 κ.γ. σπόρους κόλιανδρου, κοπανισμένους
1 μεσαία πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
1 κουνουπίδι χωρίς το κοτσάνι του, κομμένο σε μπουκέτα
1 λίτρο ζωμός λαχανικών
* Για τη salsa
1 μεγάλο αβοκάντο, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
25g φουντούκια, καβουρισμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια
40ml φρέσκο χυμό λάιμ
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο, χοντροκομμένο
Εκτέλεση:
1. Ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Όταν κάψει, προσθέτεις το κρεμμύδι, το σέλερι, το μπούκοβο και τον κόλιανδρο. Αλατοπιπερώνεις και αφήνεις τα λαχανικά να μαγειρευτούν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει και να χρυσίσει, περίπου 10 λεπτά. Ρίχνεις το σκόρδο και την πατάτα και τα αφήνεις να ψηθούν για 5-6 λεπτά ακόμη, προτού ρίξεις το κουνουπίδι, χαμηλώσεις τη φωτιά και καλύπτεις το φαγητό με το ζωμό λαχανικών.
2. Αφήνεις το φαγητό να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι. Στη συνέχεια, μεταφέρεις το μισό μείγμα στο μπλέντερ και το χτυπάς μέχρι να γίνει μια απαλή σούπα. Αλατοπιπερώνεις. Μεταφέρεις το μείγμα σε ένα μπολ και επαναλαμβάνεις τη διαδικασία με το υπόλοιπο μείγμα.
3. Ρίχνεις τη σούπα ξανά στην κατσαρόλα και προσθέτεις όλα τα υλικά για τη salsa. Μοιράζεις τη σούπα σε μπολ, γαρνίρεις με λίγο αβοκάντο, φουντούκια και μπούκοβο και σερβίρεις.
Tip: Αν δεν θέλεις να βάλεις ζωμό λαχανικών, μπορείς να τον αντικαταστήσεις με νερό.