Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η Ελευθερία Αλιφιεράκη μάς φτιάχνει μελομακάρονα

Η δημιουργός του αγαπημένου μας blog μαγειρικής elalifieraki.blogspot.gr, σου προτείνει... 


Ελευθερία Αλιφιεράκη

Υλικά:

3 ποτήρια λάδι

1 ποτήρι ζάχαρη

½  ποτήρι χυμο πορτοκάλι φρέσκο

½ ποτήρι κονιάκ

1 κουταλάκι κανελογαρύφαλο κοπανισμένα

1 κουταλάκι σόδα (διαλυμένη σε χυμό μισού λεμονιού)

1 μπέικιν  πάουντερ

Ξύσμα ενός πορτοκαλιού

1 κιλό αλεύρι μαλακό

250 γρ. καρύδια

Σιρόπι:

3 ποτήρια νερό

3 ποτήρια ζάχαρη

3 ποτήρια μέλι

Φλούδα ενός λεμονιού

1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση:

Για το ζυμάρι:

1. Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε με σύρμα το λάδι, το χυμό, το κονιάκ, τη ζάχαρη, τη σόδα, τα κανελογαρύφαλα και το ξύσμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, στην αρχή με το σύρμα και όταν δεν μπορούμε άλλο συνεχίζουμε με το χέρι. Η ζύμη μας πρέπει να είναι έτσι, ώστε να μην κολλάει στα χέρια.

2. Παίρνουμε μέρη από τη ζύμη, την πιέζουμε με τα χέρια (να γίνεται στο μέγεθος περίπου ενός πιάτου και με πάχος γύρω στα 3 εκατοστά) και με την βοήθεια κουπ-πατ κόβουμε τα μελομακάρονά μας. Αν επιθυμείς, μπορείς να δώσεις το παραδοσιακό οβάλ σχήμα, κάνοντάς τα ένα-ένα.

3. Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180ο κελσίου (πάνω κάτω αντίσταση) για 20 με 25 λεπτά περίπου ή ώσπου να ροδίσουν.

Για το σιρόπι:

Βράζουμε για δέκα λεπτά περίπου το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το μέλι και βράζουμε για 3 περίπου λεπτά. Το σιρόπι μας είναι έτοιμο όταν με ένα κουταλάκι ρίξουμε μια σταγόνα πάνω στο νύχι μας και αυτό δεν γλιστράει αλλά παραμένει. Δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ αραιό αλλά ούτε και πολύ δεμένο.

Σιρόπιασμα:

1. Έχοντας το σιρόπι ζεστό, ρίχνουμε 5-5 τα μελομακάρονα και τα βοηθάμε με τρυπητή κουτάλα να βραχούν καλά- καλά, για 3 περίπου λεπτά. Δοκίμασε ένα στην αρχή για να δεις πόσο σιροπιασμένο σου αρέσει ώστε να συνεχίσεις με τα υπόλοιπα.

2. Τοποθέτησέ τα σε τρυπητό σκεύος να σουρώσουν για λίγο και στη συνέχεια πασπάλισέ τα με μπόλικο τριμμένο καρύδι. 

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

Ακριβώς όταν νομίζατε ότι τα ζυμαρικά primavera ήταν ο βασιλιάς του φαγητού άνεσης της άνοιξης, εμείς σας προτείνουμε αυτό το primavera κοτόπουλου με ένα τηγάνι.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

Ψάχνετε για ένα εύκολο, εντυπωσιακό κοκτέιλ αυτό το καλοκαίρι; Μην ψάξετε πέρα από αυτές τις πολυεπίπεδες σταγόνες λεμονάδας ombre. Απογειώνουν την ιδέα πίσω από τα κλασικά αγαπημένα ποτά όπως οι παγωμένες μαργαρίτες και τα daiquiris φράουλα στο επόμενο επίπεδο με πολύχρωμες, φωτεινές στρώσεις.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Μια κρεμώδης σάλτσα τυριού πικάντικη με τρυφερά, τραγανά σπαράγγια, κοτολέτες κοτόπουλου σε αυτό το δείπνο εμπνευσμένο από τις αρχές της άνοιξης.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30