Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Γαλοπούλα γεμιστή με σύκα και ρύζι

Ρεβεγιόν στο σπίτι; Αυτή η πανεύκολη και νόστιμη συνταγή για γαλοπούλα θα ενθουσιάσει ακόμα και τους πιο (γευστικά) απαιτητικούς καλεσμένους!


Φύλλις Νικολάου

Υλικά για 14 μερίδες

1 γαλοπούλα (περίπου 4,5 κιλά), καθαρισμένη

ελαιόλαδο και βούτυρο για το ψήσιμο

1 φλ. καρύδια, καβουρδισμένα και κομμένα

1 1/2 φλ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 φλ. σέλερι, ψιλοκομμένο

1 κ.γ. ξερό θυμάρι

2 κ.γ. ξερό 

2 κ.γ. φασκόμηλο

2 φλ. ρύζι

10 αποξηραμένα σύκα, ψιλοκομμένα

5 1/2 φλ. ζωμό κοτόπουλου

1 κ.σ. φρέσκο φασκόμηλο, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμόνι

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Ετοιμάζεις τη γέμιση: ρίχνεις ένα μεγάλο κομμάτι βούτυρο σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνεις σε χαμηλή προς μεσαία φωτιά. Προσθέτεις το κρεμμύδι και το σέλερι και μαγειρεύεις μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, ρίχνεις τα ξερά μυρωδικά, το ρύζι και τα καρύδια και ανακατεύτεις. Καλύπτεις τα υλικά με τα 2/3 του ζωμού λαχανικών, χαμηλώνεις τη φωτιά, σκεπάζεις με ένα καπάκι και σιγοβράζεις μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός. Μην ανησυχήσεις αν το ρύζι δεν ψηθεί τελείως: το ψήσιμό του θα ολοκληρωθεί στο φούρνο. Τέλος, ρίχνεις τα φρέσκα μυρωδικά, τα σύκα και το χυμό λεμόνι, αλατοπιπερώνεις, αποσύρεις από τη φωτιά και αφήνεις τη γέμιση να κρυώσει πολύ καλά.

2. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 220οC. Βγάζεις τη γαλοπούλα από το ψυγείο τουλάχιστον μια ώρα προτού ξεκινήσεις να την ψήνεις. 

3. Κόβεις το λαιμό της γαλοπούλας και τον τοποθετείς στο ταψί. Έπειτα, βάζεις στο λαιμό και την κοιλιά της γαλοπούλας τη γέμιση και δένεις τα πόδια με σπάγκο.

4. Αλείφεις καλά την επιφάνεια της γαλοπούλας με βούτυρο. Στη συνέχεια, ρίχνεις λίγο ελαιόλαδο και αλείφεις ξανά την γαλοπούλα. Αλατοπιπερώνεις και την μεταφέρεις σε ένα ταψί.

5. Βάζεις τη γαλοπούλα στο φούρνο (στη μεσαία σχάρα) και την ψήνεις για 25 λεπτά. Ζεσταίνεις τον υπόλοιπο ζωμό. Όταν βράσει, βγάζεις τη γαλοπούλα από το φούρνο και την περιχύνεις με το χωμό. Επιστρέφεις το ταψί στο φούρνο.

6. Χαμηλώνεις τη θερμοκρασία στους 180οC και ψήνεις τη γαλοπούλα για 4 ώρες, περιχύνοντας την με τα ζουμιά της κάθε μισή ώρα.

7. Όταν είναι έτοιμη, βγάζεις τη γαλοπούλα από τον φούρνο, την σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο και την αφήνεις να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα. 

8. Αφαιρείς τη γέμιση από τη γαλοπούλα και τη μεταφέρεις σε ένα μπολ προτού σερβίρεις.

Tip: Προτίμησε να κάνεις τη γέμιση μια μέρα πριν το εορταστικό ρεβεγιόν, ώστε να έχει κρυώσει τελείως.

Πηγή: www.pepperpassport.com

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

Ακριβώς όταν νομίζατε ότι τα ζυμαρικά primavera ήταν ο βασιλιάς του φαγητού άνεσης της άνοιξης, εμείς σας προτείνουμε αυτό το primavera κοτόπουλου με ένα τηγάνι.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

Ψάχνετε για ένα εύκολο, εντυπωσιακό κοκτέιλ αυτό το καλοκαίρι; Μην ψάξετε πέρα από αυτές τις πολυεπίπεδες σταγόνες λεμονάδας ombre. Απογειώνουν την ιδέα πίσω από τα κλασικά αγαπημένα ποτά όπως οι παγωμένες μαργαρίτες και τα daiquiris φράουλα στο επόμενο επίπεδο με πολύχρωμες, φωτεινές στρώσεις.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Μια κρεμώδης σάλτσα τυριού πικάντικη με τρυφερά, τραγανά σπαράγγια, κοτολέτες κοτόπουλου σε αυτό το δείπνο εμπνευσμένο από τις αρχές της άνοιξης.

Προτεινόμενα

ASK THE EDITOR

5 τονωτικές λοσιόν για ρύθμιση της λιπαρότητας και των ατελειών

Το βήμα που δεν πρέπει να ξεχνάς πριν από το serum και την ενυδατική σου

FASHION TRENDS

6 high waist jeans για να βρεις αυτό που σου ταιριάζει για τις καθημερινές σου εμφανίσεις

Το ψηλόμεσο jean είναι απαραίτητο κομμάτι μιας έξυπνης γκαρνταρόμπας και φοριέται σε απεριόριστες περιστάσεις και συνδυασμούς