Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η Ελευθερία Αλιφιεράκη μάς φτιάχνει μπριός σαλίγκαρο με μαρμελάδα και καρύδια

Η δημιουργός του αγαπημένου μας blog μαγειρικής elalifieraki.blogspot.gr, σου προτείνει...


Ελευθερία Αλιφιεράκη

Υλικά: 

Για το μπριός:

100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη

250 ml γάλα φρέσκο

2 αυγά + 1 για το αύγωμα

Pixel

100 γρ. ζάχαρη

2 φακελάκια ξηρή μαγιά

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

15 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας

Για την γέμιση:

100 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα ή άλλο ξηρό καρπό

Pixel

200 γρ. μαρμελάδα φράουλα ή όποια γεύση σας αρέσει

Εκτέλεση:

1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά και κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και χωρίς να γίνει καυτό, κατεβάζουμε από τη φωτιά και  προσθέτουμε τα αυγά, ανακατεύοντας γρήγορα με τον αυγοδάρτη. Ρίχνουμε το μείγμα με τα υγρά στο μπολ με τα στερεά και ανακατεύουμε (δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε μίξερ). Δημιουργούμε έτσι μια ζυμαρένια μπάλα, την οποία σκεπάζουμε και αφήνουμε για 2 ώρες περίπου σε ζεστό περιβάλλον -αν γίνεται- να ξεκουραστεί και να ανέβει.

2. Όταν διπλασιαστεί περίπου σε μέγεθος, πασπαλίζουμε με αλεύρι μια επιφάνεια μεγάλη και με τον πλάστη ανοίγουμε την ζύμη μας σε ένα παραλληλόγραμμο σχήμα και πάχος 2-3 χιλιοστά. Απλώνουμε πάνω στο φύλλο την μαρμελάδα μας και πασπαλίζουμε τα καρύδια να πάνε παντού.

3. Με τη ρόδα που κόβουμε την πίτσα, κόβουμε λωρίδες φάρδους 4-5 εκ. όλο το φύλλο και τυλίγουμε σε ρολό την πρώτη. Στη συνέχεια, την ακουμπάμε πάνω στην άκρη της 2ης και τυλίγουμε ξανά και αυτό κάνουμε με όλα τα φύλλα. Αν κάποια στιγμή δυσκολευόμαστε να ρολάρουμε το ρολό πάνω στις λωρίδες, παίρνουμε τις λωρίδες και τις τυλίγουμε γύρω από το ρολό μας,

4. Όταν τελειώσουμε, σε ταψάκι με λαδόκολλα και βουτυρωμένο επιπλέον, ακουμπάμε το ρολό μας και το αφήνουμε 1 ώρα τουλάχιστον σε ζεστό μέρος, σκεπασμένο με πετσετούλα να διπλασιαστεί περίπου σε μέγεθος.

5. Όταν συμβεί αυτό, αλείφουμε με αυγό καλά-καλά το μπριός μας παντού και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175ο C, για 1 ώρα περίπου, αν κάποια στιγμή ροδίσει πριν να έχει ψηθεί, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Το λευκό ταιριάζει στην πίτσα!

Αν για σένα πίτσα σημαίνει οπωσδήποτε σάλτσα ντομάτας, σου έχουμε μια εκδοχή λευκή πίτσας που θα σε κάνει να αναθεωρήσεις...

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η καλύτερη και πιο απολαυστική συνταγή για Bloody Mary

Δώσε χρώμα με ένα κοκτέιλ που σε χαλαρώνει κάθε στιγμή

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Λαχταριστό φιλέτο κοτόπουλο με κρεμώδες τυρί και πιπεριές στον φούρνο

Μια εύκολη κι απολαυστική συνταγή

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης16 Μαΐου

Για να επικοινωνήσετε καλύτερα, συνδυάστε τη λογική με τα συναισθήματά σας

INTERVIEW

«Ο τίτλος Πρέσβειρα της Βραζιλιάνικης Μουσικής είναι μια δικαίωση για την αφοσίωσή μου στη μουσική» Μιράντα Βερούλη

Λίγο πριν την εκδήλωση «Από το Φάντο στη Σάμπα» που είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Πορτογαλικής Γλώσσας στις 16/5 στο Half Note, η Μιράντα Βερούλη σε μια συνέντευξη στην Αγγελική Λάλου

SOCIAL MEDIA

Όλα όσα αλλάζουν στο WhatsApp της Meta

Αέρας ανανέωσης έρχεται στο δημοφιλές WhatsApp Αλλαγές ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει η Meta στο δημοφιλέστατο WhatsApp, φρεσκάροντας το συνολικό user interface της εφαρμογής που χρησιμοποιούν εκατομμύρια χρήστες στον κόσμο.