ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Χοιρινές μπριζόλες με λεβάντα και δαμάσκηνα
Σήμερα βάζουμε λεβάντα στο... χοιρινό σου!
Υλικά για 2 μερίδες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.γ. κλωναράκια λεβάντας
2 κ.γ. καστανή ζάχαρη
2 κ.γ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. χοντρό αλάτι
3/4 κ.γ. πιπέρι
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 χοιρινές μπριζόλες
1/4 φλ. μέλι
2 κ.γ. βαλσαμικό ξίδι
4 ώριμα δαμάσκηνα ή βανίλιες
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύεις καλά 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. λεβάντα, τη ζάχαρη, το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι και το σκόρδο. Στη συνέχεια, απλώνεις το μείγμα στις μπριζόλες και τις αφήνεις σε θερμοκρασία δωματίου για 20-30 λεπτά.
2. Ζεσταίνεις το μέλι και την υπόλοιπη λεβάντα σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Μόλις πάρουν μια βράση, αποσύρεις το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτεις το ξίδι και ανακατεύεις μέχρι να ενσωματωθεί καλά στο μείγμα. Αφήνεις τη σάλτσα να κρυώσει λίγο.
3. Λαδώνεις ένα αντικολλητικό τηγάνι. Βάζεις τις μπριζόλε και ψήνεις να ροδίσουν ελαφρά και από τις δύο πλευρές, περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Στη συνέχεια, αποσύρεις το τηγάνι από τη φωτιά. Καλύπτεις τις μπριζόλες με τη σάλτσα μελιού και επαναφέρεις το τηγάνι στη φωτιά για 4 ακόμη λεπτά. Μεταφέρεις τις μπριζόλες σε ένα πιάτο και τις σκεπάζεις με λίγο αλουμινόχαρτο.
4. Ρίχνεις το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρεις σε αυτό τα δαμάσκηνα για 3-4 λεπτά. Τα περιχύνεις με την υπόλοιπη σάλτσα μελιού και μαγειρεύεις μέχρι να καραμελώσουν τα φρούτο, για 1-2 λεπτά. Τοποθετείς τις μπριζόλες και τα δαμάσκηνα στα πιάτα και σερβίρεις με ένα κλωναράκι λεβάντας.
Tip: Μπορείς να καλύψεις τις μπριζόλες σου με το μείγμα μπαχαρικών, 3-4 ώρες προτού τις μαγειρέψεις. Σε αυτήν την περίπτωση, φρόντισε να τις βάλεις στο ψυγείο μέχρι να τις ψήσεις.
Πηγή: www.aidamollenkamp.com