Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η Ελευθερία Αλιφιεράκη μάς φτιάχνει ψωμί πολύσπορο

Η δημιουργός του αγαπημένου μας blog μαγειρικής elalifieraki.blogspot.gr σού προτείνει...


Ελευθερία Αλιφιεράκη

Υλικά:

700 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

300 γρ. καλαμποκάλευρο

1 φλυτζανάκι του τσαγιού ελαιόλαδο

2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά αλάτι

1 ξηρή μαγιά

Χλιαρό νερό

100 γρ. ηλιόσπορους καθαρισμένους

100 γρ. κολοκυθόσπορους καθαρισμένους

100 γρ. λιναρόσπορο

Εκτέλεση:

1. Βάζουμε τα αλεύρια σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε την ξηρή μαγιά, το αλάτι και το λάδι.

2. Στη συνέχεια προσθέτουμε χλιαρό νερό από σιγά-σιγά και ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Αν μας πέσει παραπάνω νεράκι, προσθέουμε λίγο αλεύρι.

3. Προς το τέλος του ζυμώματος προσθέτουμε τα 2/3 από το καθένα από τα σπόρια και τα ζυμώνουμε με το ζυμάρι. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου για 1 ώρα.

4. Χωρίζουμε την ζύμη σε 4 μέρη και το κάθε μέρος το πλάθουμε σε καρβελάκι. Βρέχουμε τα χέρια μας, χαϊδεύουμε το καρβελάκι και το κυλάμε πάνω στα υπόλοιπα σπόρια που έχουμε απλώσει στον πάγκο μας. Τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί (2 σε κάθε ταψί), τα χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι στην πάνω πλευρά σε τρία-τέσσερα σημεία και τα αφήνουμε για μια ακόμη ώρα να φουσκώσουν.

5. Τα φουρνίζουμε στους 200Ο  C, στον αέρα, για 40 λεπτά περίπου.

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πασχαλινό τραπέζι αλλιώς

Επτά διαφορετικοί τρόποι για να απολαύσεις το κρέας το Πάσχα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Δροσερή σαλάτα κουσκούς

Υγιεινή κι απολαυστική, θα σε χορτάσει χωρίς να έχεις τύψεις

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά με παντζάρια, κουρκουμά, λάχανο και πολλά άλλα.

Προτεινόμενα

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Το κεράκι της Λαμπρής – ένα παραμύθι για τη δύναμη της αγάπης

Μια εικονική επίσκεψη για Πάσχα στο «χωριό» της παιδικής μας ηλικίας

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια εβδομάδας 5 έως 12/5

Θα σας δοθεί η δυνατότητα να αποκαταστήσετε σχέσεις που έχουν υποστεί φθορές

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πασχαλινό τραπέζι αλλιώς

Επτά διαφορετικοί τρόποι για να απολαύσεις το κρέας το Πάσχα