
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Λιγκουίνι al pesto από τον Έκτορα Μποτρίνι
Ο σεφ του Etrusco και του Botrini's, μοιράζεται τη συνταγή του και σε προ(σ)καλεί να την υλοποιήσεις στην κουζίνα σου.

ΥΛΙΚΑ
• ½ κιλό linguine
• 50 γρ. φύλλα βασιλικό πλατύφυλλο
• 100 γρ. ελαιόλαδο
• 40 γρ. πεκορίνο τριμμένο
• 80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
• 20 γρ. κουκουνάρι (ή καρυδόψιχα)
• 1 πρέζα αλάτι χοντρό
• 2 σκ. σκόρδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά το βασιλικό και τον στεγνώνουμε. Μέσα σε ένα γουδί, βάζουμε το σκόρδο και το αλάτι και τα χτυπάμε. Σιγά σιγά προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού και δουλεύουμε περιστροφικά (δε χτυπάμε) μέχρι να βγει το ζουμί από τα φύλλα. Ύστερα προσθέτουμε το κουκουνάρι και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, δουλεύοντας περιστροφικά. Ρίχνουμε το πεκορίνο και την παρμεζάνα δουλεύοντας το ίδιο. Τέλος ρίχνουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε πάλι δουλεύοντας περιστροφικά το γουδοχέρι.
Κάνοντας την ίδια διαδικασία στο μίξερ, προσέχουμε να μη ζεσταθεί ο βασιλικός, γι’αυτό και έχουμε βάλει πριν το μίξερ στο ψυγείο και κάνουμε λίγα χτυπήματα κάθε φορά μικρής διάρκειας (κάθε 2-3 δευτερόλεπτα και σταματάμε). Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με το χέρι.
Βράζουμε τα μακαρόνια al dente, τα σουρώνουμε και κρατάμε λίγο από το νερό που έχουν βράσει. Βάζουμε τα μακαρόνια σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέσα σε μία κατσαρόλα, το pesto και το νερό και ανακατεύουμε συνέχεια για 1 λεπτό ώστε να δέσει.
* Αν μας μείνει pesto το κρατάμε στο ψυγείο, βάζοντας λίγο καλαμποκέλαιο από πάνω και το ξαναχρησιμοποιούμε.