ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Μελιτζάνες τυρένιες και τραγανές
Νοστιμότερες από ποτέ!
Η μελιτζάνα πρωταγωνιστεί σε μια εκδοχή τυρένια και τραγανή, που θα αρέσει σε όλους. Το "Νηστικό αρκούδι δε χορεύει" περήφανα σας προτείνει αυτή τη συνταγή, που είναι εμπνευσμένη από παραδοσιακή της Λέσβου.
Υλικά:
6-7 μελιτζάνες φλάσκες
1 κρεμμύδι
2 πιπεριές - 1 πράσινη, 1 κόκκινη
5-6 κουταλιές βρασμένη σάλτσα ντομάτα αρκετά πηχτή
1 χούφτα κάσιους
2 κουταλιές πληγούρι
μερικά φύλλα βασιλικό
100 γραμ. φέτα
200 γραμ. γραβιέρα Βασίλα
λίγη καπνιστή πάπρικα
αλάτι - πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Πλένουμε τις μελιτζάνες και κόβουμε τα κοτσάνια.
2. Τις κόβουμε στη μέση.
3. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε όση σάρκα μπορούμε από τις μελιτζάνες, την οποία ψιλοκόβουμε.
4. Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και το σωτάρουμε σε 3 κουταλιές ελαιόλαδο.
5. Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και τις προσθέτουμε στο σωτάρισμα, όπως επίσης και την ψιλοκομμένη σάρκα από τις μελιτζάνες, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε και τη σάλτσα μας.
6. Τα κάσιους τα σπάμε ελαφρώς με ένα καλό μαχαίρι και τα ρίχνουμε στη γέμιση.
7. Επίσης ρίχνουμε στη γέμιση το πληγούρι και το βασιλικό ψιλοκομμένο.
8. Σπάμε τη φέτα με τα δάχτυλα και την προσθέτουμε στη γέμιση. Αλατοπιπερώνουμε λαμβάνοντας υπ' όψη την παρουσία της φέτας.
9. Γεμίζουμε τις βαρκούλες της μελιτζάνας και σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά.
10. Στη συνέχεια αφαιρούμε το χαρτί, πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα μας, την οποία τρίψαμε και ξαναβάζουμε στο φούρνο για να λιώσει η γραβιέρα.
11. Σερβίρεται ζεστό ως ορεκτικό αλλά και ως κυρίως πιάτο.