ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Σουπιές γιουβέτσι
Ανακάλυψε τα μυστικά της συνταγής!
Το λες σπιτικό, το λες και εστιατορικό αυτό το πιάτο. Σίγουρα πάντως το λες νόστιμο το ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΣΟΥΠΙΕΣ κι αν δεν ξέρεις να το φτιάχνεις, θα σου μάθει το "Νηστικό αρκούδι δε χορεύει".
Υλικά (για 4 άτομα):
4 μέτριες σουπιές
1 κρεμμύδι
1 κίτρινη πιπεριά
1 σφηνάκι ούζο μυτιληνιό
2 κουταλιές ξύδι
1 κουταλάκι γκαράμ μασάλα
1/2 φλυτζανάκι πετιμέζι
το μελάνι μίας σουπιάς
μια κούπα κριθαράκι
λίγο άνηθο
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις σουπιές σε σχετικά μεγάλα κομμάτια.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Τα σωτάρουμε σε 3-4 κουταλιές λάδι να ροδίσουν καλά.
Προσθέτουμε την πιπεριά.
Σβήνουμε με το ούζο και το ξύδι. Περιμένουμε να εξατμιστούν.
Προσθέτουμε το γκαράμ μασάλα και το πετιμέζι.
Βάζουμε το μελάνι σ' ένα ποτήρι με λίγο νερό και ανακατεύουμε καλά. Το ρίχνουμε κι αυτό στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε να μαλακώσουν οι σουπιές.
Μετράμε μια κούπα κριθαράκι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει και να μαλακώσει το κριθαράκι ανακατεύοντας συχνά και προσθέτοντας νερό λίγο λίγο, όταν το χρειάζεται. Είναι έτοιμο όταν βράσει το κριθαράκι και η υφή είναι σαν του ρυζόγαλου.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό μαζί με μια πράσινη σαλάτα.