Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ταρτάκια με βάση μουστοκούλουρο και γέμιση μουσταλευριά

Γιόρτασε την εποχή του μούστου, όπως της αξίζει!


Γεωργία Κοντού

Καθώς περίμενα να ψηθεί η πρώτη φουρνιά από τα τραγανά μουστουκούλουρά μου και μοσχομύριζε το σπίτι χίλια αρώματα, είπα να παίξω λίγο με τη ζύμη που είχα άψητη ακόμα και ετοιμαζόμουν να την πλάσω πάλι κουλουράκια. Σκέφτηκα λοιπόν να φτιάξω με αυτήν ατομικές τάρτες και δεν έπεσα έξω. Έγιναν υπέροχες και πραγματικά ξεχωριστές. Τις γέμισα με μια ψευτομουσταλευριά που έφτιαξα από αραιωμένο πετιμέζι και κορν φλάουρ κι έγινε ακόμη πιο αρωματική από την πραγματική μουσταλευριά. Στο τέλος πασπάλισα τα ταρτάκια με κοπανισμένα καρύδια και κανέλα. Έγιναν ανάρπαστα! 

Υλικά για 20 ταρτούλες μέτριες περίπου:

½ φλιτζάνι πετιμέζι

75γρ. ζάχαρη

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική

2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

ξύσμα από ένα λεμόνι

¼ φλιτζάνι τσικουδιά ή τσίπουρο

80γρ. σιμιγδάλι ψιλό

370γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη

½ κουτ. γλυκού κοφτό γαρίφαλο

Για τη μουσταλευριά

¾ φλιτζανιού πετιμέζι

3 φλιτζάνια νερό

¾ φλιτζανιού κορν φλάουρ

Εκτέλεση

1. Ανακατεύετε μέσα σε ένα μπολ με το σύρμα το πετιμέζι, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και την τσικουδιά. Ανακατεύετε τη σόδα στο χυμό του λεμονιού και τον προσθέτετε στο μπολ μαζί με το ξύσμα, την κανέλα και το γαρίφαλο.

2. Ανακατεύετε το σιμιγδάλι με το αλεύρι σε ξεχωριστό μπολ και τα προσθέτετε λίγο λίγο στο μείγμα του ελαιολάδου, ανακατεύοντας στην αρχή με σπάτουλα και μετά με το χέρι μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη που δεν θα κολλάει στα δάχτυλα.

3. Με ένα πινέλο λαδώνετε τα φορμάκια για τις τάρτες. Παίρνετε μικρή ποσότητα ζύμης όσο ένα μεγάλο καρύδι περίπου, την πλάθετε μπαλάκι, την πατάτε να ανοίξει και με αυτή «ντύνετε» τις φορμίτσες, πιέζοντας με τους δυο αντίχειρες και κρατώντας τη φορμίτσα με τα δάχτυλα ώστε να ανοίξει, να πάει παντού και γίνει ένα λεπτό όμοιο σε πάχος στρώμα. Αραδιάζετε τις φορμίτσες σε σχάρα και ψήνετε τα ταρτάκια στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά. Ξεφουρνίζετε και μετά από λίγο ξεφορμάρετε τα ταρτάκια σε σχάρα και αφήνετε να κρυώσουν.

4. Ετοιμάζετε τη μουσταλευριά: Διαλύετε σε μια κατσαρολίτσα το κορν φλάουρ με το νερό, προσθέτετε το πετιμέζι και βάζετε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να πήξει η μουσταλευριά.

5. Αφήνετε να κρυώσει μερικά λεπτά η μουσταλευριά και γεμίζετε με αυτήν τις τάρτες. Μην τις ξεχειλίσετε. Πασπαλίζετε με κοπανισμένα καρύδια και κανέλα και αφήνετε να σταθεροποιηθούν πριν σερβίρετε τις τάρτες.

Σημείωση:

Αν σας περισσέψει μουσταλευριά μοιράστε τη σε ποτηράκια χαμηλά και πασπαλίστε από πάνω με καρύδια κανέλα και σουσάμι.

Πηγή: Sweetly.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η καλύτερη συνταγή για πατάτες au gratin

Ένα all time classic comfort food που προσφέρει γευστική απόλαυση

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τηγανητός μπακαλιάρος με τέλειο κουρκούτι

Πώς να κλέψεις τις εντυπώσεις στο παραδοσιακό τραπέζι της 25ης Μαρτίου

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κάνε τη γευστική διαφορά αυτή την 25η Μαρτίου με μια πεντανόστιμη σκορδαλιά

Με αυτή τη συνταγή θα καταφέρεις να απολαύσεις κάτι από την παραδοσιακή γεύση 

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.