ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Αυτό το μπαχαρικό το χρησιμοποιούμε και στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική και στην ιατρική!
Τζίντζερ παντού!
Το μπαχαρικό αυτό που μας έρχεται από την Ινδία χρησιμοποιείται στο φαγητό ως ρίζα φρέσκια ή αποξηραμένη, που κόβουμε σε κομμάτια, προσθέτουμε στην κατσαρόλα και αφαιρούμε μετά το μαγείρεμα. Ή σε σκόνη, η οποία ωστόσο καλό είναι να μην αποθηκεύεται για πολύ καιρό, γιατί χάνει γρήγορα το άρωμά της. Σε τι ταιριάζει το τζίντζερ λοιπόν;
-Στη μαγειρική: Σε κινεζικές συνταγές, για παράδειγμα κοτόπουλο ή χοιρινό με λαχανικά στο γουόκ. Σε λεμονάτα πιάτα, όπως κολοκυθάκια αυγολέμονο ή κοτόπουλο στο φούρνο. Σε μαγειρευτά με ξερά φρούτα και χυμούς εσπεριδοειδών. Σε διάφορες σούπες, όπως κολοκυθόσουπα.
-Στη ζαχαροπλαστική: Αν προσθέσεις λίγη σκόνη τζίντζερ σε ζύμη για κέικ, μπισκότα και κουλούρια, το γλυκό σου θα αποκτήσει άρωμα και ελαφρώς πικάντικη γεύση.
-Ως θεραπευτικό αφέψημα: Αν βάλεις ένα κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ στο τσάι σου, θα σε βοηθήσει στη χώνεψη. Ένα ρόφημα με τζίντζερ, λεμόνι και μέλι είναι μια καλή σπιτική θεραπεία για το κρυολόγημα.