Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ριζότο με κολοκύθα, πράσα, πιπεριά, & κόλιανδρο

Αγαπάμε το ριζότο. Ειδικά όταν "παντρεύεται" με ένα από τα νοστιμότερα λαχανικά της εποχής: την κολοκύθα!


Γεωργία Κοντού

Νόστιμο και πλούσιο ριζότο με την κολοκύθα να δίνει τον τόνο στην εικόνα και τη γεύση. 

Συστατικά:

2 πράσα, το άσπρο τους και 2,5 εκ. από το πράσινο μέρος, καλά πλυμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες

1/3 φλ. ελαιόλαδο

1-3 κ.γλ. χαλέπικο πιπέρι ή μπούκοβο

2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

750 γρ. κολοκύθα κόκκινη (ή πολτό από πράσινο μεγάλο κολοκύθι), ξεφλουδισμένη και ξεσποριασμένη, κομμένη σε κύβους του 1 εκ.

½ φλ. ξηρό λευκό κρασί

3 φλ.  ζωμό κότας, χωρίς λίπος ή νερό (ή περισσότερο)

1½ φλ.  ρύζι Arborio ή Θράκης ""Μυλέλια""

αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, όσο θέλετε

2/3 φλ.  τριμμένο τυρί παρμεζάνα

2/3 φλ.  φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο

Οδηγίες:

1. Σε μεγάλο τηγάνι ή πλατιά κατσαρόλα, βάζουμε  να ζεσταθεί το λάδι και σοτάρουμε τα πράσα για 6-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

2. Προσθέτουμε το πιπέρι, το σκόρδο και την κολοκύθα. Σοτάρουμε όλα τα υλικά μαζί, για 10-15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.

3. Προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε μερικές φορές.

4. Προσθέτουμε  περίπου ½ φλιτζάνι νερό και χαμηλώνουμε  τη φωτιά. Αφήνουμε την κολοκύθα να σιγοβράσει για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. (Μέχρι αυτό το σημείο το φαγητό μπορεί να έχει ετοιμαστεί αρκετές ώρες νωρίτερα).

5. Είκοσι λεπτά περίπου πριν σερβίρουμε, βάζουμε το ζωμό σε κατσαρόλα να σιγοβράζει σε πολύ χαμηλή φωτιά.

6. Ζεσταίνουμε  το μείγμα της κολοκύθας και, καθώς αρχίζει να βράζει, προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύοντας μερικές φορές με ξύλινη κουτάλα, ώστε να λαδωθεί όλο.

7. Προσθέτουμε ½ φλιτζάνι περίπου από το ζεστό ζωμό  και αφήνουμε  το φαγητό να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συνεχώς και προσθέτοντας ανά ½ φλιτζάνι ζωμό καθώς απορροφάται από το ρύζι.

8. Μετά από 15 λεπτά περίπου, δοκιμάζουμε το ρύζι, που πρέπει να είναι al dente.

9. Βάζουμε αλάτι και μαύρο πιπέρι.

10. Βγάζουμε το ριζότο από τη φωτιά και προσθέτουμε  το τυρί, ανακατεύοντας καλά.

Σερβίρουμε το ριζότο σε ζεσταμένα πιάτα της σούπας, πασπαλισμένο με το κόλιανδρο.

Tips: Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε 2/3 φλιτζανιού ρύζι και 2/3 φλιτζανιού χοντρό πλιγούρι και να τα μαγειρέψετε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Το πλιγούρι προσθέτει μια ιδιαίτερη υφή στο ριζότο.

Πηγή: Gourmed.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

Ακριβώς όταν νομίζατε ότι τα ζυμαρικά primavera ήταν ο βασιλιάς του φαγητού άνεσης της άνοιξης, εμείς σας προτείνουμε αυτό το primavera κοτόπουλου με ένα τηγάνι.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

Ψάχνετε για ένα εύκολο, εντυπωσιακό κοκτέιλ αυτό το καλοκαίρι; Μην ψάξετε πέρα από αυτές τις πολυεπίπεδες σταγόνες λεμονάδας ombre. Απογειώνουν την ιδέα πίσω από τα κλασικά αγαπημένα ποτά όπως οι παγωμένες μαργαρίτες και τα daiquiris φράουλα στο επόμενο επίπεδο με πολύχρωμες, φωτεινές στρώσεις.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Μια κρεμώδης σάλτσα τυριού πικάντικη με τρυφερά, τραγανά σπαράγγια, κοτολέτες κοτόπουλου σε αυτό το δείπνο εμπνευσμένο από τις αρχές της άνοιξης.

Προτεινόμενα

BLOGS

«Η πιο βαθιά σχέση που θα έχουμε ποτέ είναι αυτή με τον εαυτό μας» Shirley MacLean

Λαμπερή όπως πάντα, η Shirley MacLean γιορτάζει τα 90 της χρόνια

CELEBS

Νατάσσα Μποφίλιου: Ποζάρει αγκαλιά με την αδελφή της - Μοιάζουν πολύ!

Η τραγουδίστρια παραβρέθηκε στην παρουσίαση δίσκου του Πάνου Μουζουράκη