Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τίποτα δεν ξεπερνά τη νοστιμιά του "μαμαδίστικου" φαγητού. Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε αυτό!

Χοιρινό πρασοσέλινο.


Γεωργία Κοντού

Σήμερα σας έφτιαξα το αγαπημένο φαγητό του Αρτέμη, αλλά και πολλών ακόμα είμαι σίγουρη! Στη Λέσβο και σε άλλα μέρη το μαγειρεύουν τα Χριστούγεννα. Υπάρχει όμως λόγος να περιμένουμε ως τότε; Η συνταγή στο "Νηστικό αρκούδι δε χορεύει"!

Υλικά:

1,5 κιλό χοιρινό σπάλα ή μπούτι

1,5 κιλό σέλινο

3-4 πράσα

άνηθο

αλατοπίπερο

1 κρεμμύδι

Εκτέλεση:

Χοντροκόβουμε και πλένουμε καλά το σέλινο.

Ζεματάμε για λίγα λεπτά το σέλινο σε νερό που βράζει. Το σουρώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Για να καθαρίσουμε τα πράσα, αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα και χαράζουμε ως τη μέση. Κατόπιν το βάζουμε κάτω από τη βρύση για να πλυθεί ώστε να σιγουρευτούμε ότι καθάρισε καλά από τα χώματα.

Κόβουμε τα πράσα σε χοντρά κομμάτια.

Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το κρέας μας.

Το σωτάρουμε με λίγο λάδι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.

Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες.

Προσθέτουμε στο σωτάρισμα το κρεμμύδι και τα πράσα. Προσθέτουμε νερό να σκεπάζει το κρέας και λίγο άνηθο, καθώς και αλατοπίπερο. Βράζουμε ώσπου το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο.

Όταν το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε το σέλινο, ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμα 5-10 λεπτά, ανάλογα με το πόσο τρυφερό είναι το σέλινο. Προσέχουμε πάντως να μη λιώσει! Όταν κρίνουμε ότι το φαγητό είναι έτοιμο, σβήνουμε τη φωτιά και αμέσως ετοιμάζουμε το αυγολέμονο ως εξής: Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και στύβουμε τα λεμόνια. Χτυπάμε με το μίξερ ή με το σύρμα των αυγών τα ασπράδια, όταν φουσκώσουν, προσθέτουμε τους κρόκους, τους δουλεύουμε κι αυτούς λίγο και στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών.

Παίρνουμε ζουμί από την κατσαρόλα και κουταλιά κουταλιά το προσθέτουμε, ανακατεύοντας πάντα, στο μείγμα των αυγών. Ο σκοπός είναι να ζεσταθεί σταδιακά το μίγμα των αυγών και όχι απότομα γιατί τότε θα "κόψει", όπως λέμε, θα ψηθεί δηλαδή το αυγό.

Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και την κουνάμε κυκλικά για να πάει παντού.

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό με μπόλικο φρέσκο ψωμάκι!

Πηγή: Νηστικό αρκούδι δε χορεύει

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

Ακριβώς όταν νομίζατε ότι τα ζυμαρικά primavera ήταν ο βασιλιάς του φαγητού άνεσης της άνοιξης, εμείς σας προτείνουμε αυτό το primavera κοτόπουλου με ένα τηγάνι.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

Ψάχνετε για ένα εύκολο, εντυπωσιακό κοκτέιλ αυτό το καλοκαίρι; Μην ψάξετε πέρα από αυτές τις πολυεπίπεδες σταγόνες λεμονάδας ombre. Απογειώνουν την ιδέα πίσω από τα κλασικά αγαπημένα ποτά όπως οι παγωμένες μαργαρίτες και τα daiquiris φράουλα στο επόμενο επίπεδο με πολύχρωμες, φωτεινές στρώσεις.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Μια κρεμώδης σάλτσα τυριού πικάντικη με τρυφερά, τραγανά σπαράγγια, κοτολέτες κοτόπουλου σε αυτό το δείπνο εμπνευσμένο από τις αρχές της άνοιξης.

Προτεινόμενα

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ποιες φράσεις να πείτε για να θέσετε τα όριά σας στους άλλους

Ο χώρος σας, ο χρόνος σας, τα όριά σας πρέπει να αδιαπραγμάτευτα

BLOGS

«Η πιο βαθιά σχέση που θα έχουμε ποτέ είναι αυτή με τον εαυτό μας» Shirley MacLean

Λαμπερή όπως πάντα, η Shirley MacLean γιορτάζει τα 90 της χρόνια