Τώρα έχεις ένα (ακόμη) άλλοθι να απολαύσεις χωρίς τύψεις εκείνη τη σοκολάτα στο ντουλάπι που από μέρες λιγουρεύεσαι - ή το αντίθετο, δηλαδή να τη φυλάξεις για δύσκολους καιρούς: Μέχρι το 2020 μπορεί να αντιμετωπίζουμε σοβαρές ελλείψεις σε κακάο σύμφωνα με ανακοίνωση του ελβετικού ομίλου εταιρειών Barry Callebaut Group και, συνεπώς, σε σοκολάτα. Ήδη η παγκόσμια ζήτηση για σοκολάτα ξεπερνά την προσφορά, ενώ οι πωλήσεις της συνεχίζουν να αυξάνονται αλματωδώς (ειδικά στις χώρες της Ασίας και τη νότια Αμερική).
Ο συντάκτης Angus Kennedy, του κλαδικού εντύπου Kennedy's Confection, πρόσθεσε ότι η "σοκολάτα του μέλλοντος" μπορεί να περιέχει τόσο λίγο κακάο, που να "μη θυμίζει σε τίποτα αυτήν που γνωρίζουμε και αγαπάμε". Από το 2010 ο Jon Mason, εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής επιτροπής Nature Conservation Research Council, με έδρα την Γκάνα, μια χώρα από τις μεγαλύτερες παραγωγούς κακάο, είχε προειδοποιήσει ότι "σε είκοσι χρόνια, η σοκολάτα θα είναι σαν το χαβιάρι. Θα έχει γίνει τόσο σπάνια και ακριβή, που ο μέσος καταναλωτής δεν θα είναι σε θέση να την αγοράσει".