ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Η γλύκα τους θα στείλει τα πιτσιρίκια στα ουράνια!
Ζαχαρωτά σύννεφα.
Δεν είναι παιχνίδια, αλλά ζαχαρωτά σε τρεις διαφορετικές γεύσεις (βανίλια, λεμόνι και σοκολάτα), που μπορείς να φτιάξεις μόνη σου! Διάβασε πώς.
Υλικά:
250 ml ή 1 φλ. νερό
20 γρ. ή 2 φακελάκια ζελατίνη
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας (μπορείς να το φτιάξεις και μόνη σου)
400 γρ. ή 2 φλ. ζάχαρη
για την επικάλυψη: 1/2 φλ. ζάχαρη άχνη και 1/2 φλ. αλεύρι καλαμποκιού, ανακατεμένα
Εκτέλεση:
1. Βουτύρωσε ένα ταψί και άφησέ το στην άκρη. Σε ένα μπολ, ρίξε 1/2 φλ. κρύο νερό και ζελατίνη και άφησέ τη να μαλακώσει για περίπου 5 λεπτά.
2. Σε μια κατσαρόλα ρίξε τη ζάχαρη και 1/2 φλ. νερό και ζέστανε σε μέτρια φωτιά μέχρι αυτή να διαλυθεί. Μόλις πάρει βράση, απομάκρυνε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
3. Ανακάτεψε το μείγμα της ζελατίνης με αυτό της ζάχαρης και βάλε τα ξανά στη φωτιά να πάρουν μια βράση, ανακατεύοντας συνέχεια.
4. Απομάκρυνε από τη φωτιά. Ρίξε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ, πρόσθεσε τη βανίλια, ανακάτεψε, και άφησέ το για περίπου μία ώρα μέχρι να πάρει το χρώμα που έχουν τα ασπράδια του αυγού.
5. Με ένα μίξερ, χτύπησε το μείγμα για 10 λεπτά σε μεγάλη ταχύτητα.
6. Ρίξε το μείγμα στο ταψί και άπλωσέ το ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.
7. Πασπάλισε με τη ζάχαρη άχνη και το αλεύρι και άφησέ το για περίπου τέσσερις ώρες ή για ένα βράδυ μέχρι να σταθεροποιηθεί.
8. Με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ένα κουπ κατ (που θα έχεις πασπαλίσει με το μείγμα από άχνη και αλεύρι για να μην κολλήσει), κόψε το μείγμα.
9. Βούτηξε τα ζαχαρωτά στο μείγμα από άχνη και αλεύρι. Διατηρούνται περίπου μία εβδομάδα σε αεροστεγές δοχείο.
10. Για να τους δώσεις γεύση λεμόνι, στο δεύτερο βήμα αντί για 1/2 φλ. νερό χρησιμοποίησε 1/4 φλ. χυμό λεμονιού και 1/4 φλ. νερό. Για τη σοκολατένια εκδοχή, βούτηξε τα ζαχαρωτά σε λιωμένη σοκολάτα και άφησέ τη να στεγνώσει προτού τα αποθηκεύσεις.