Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Χαλβάς: Από τις συνταγές της Λωξάντρας στους hipsters

Πως ο χαλβάς που ήρθε ταξιδεύοντας σε μπαγκάζια από την Πόλη έγινε  ένα απ' τα πρώτα σημερινά  trends ευζωίας


Ρόμυ Μελάνι

Κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα έχει μια προσωπική ιστορία να ξετυλίξει για αυτή τη μοναδική στιγμή που λιώνει η μπουκιά του χαλβά στο στόμα. Ανεξαρτήτως αν υπάρχουν στο οικογενειακό δέντρο μικρασιατικές καταβολές, ο χαλβάς είναι το καταγεγραμμένο επιδόρπιο στις πιο γλυκές μας αναμνήσεις. Και το άρωμα και η γεύση του χαλβά σερβίρονται πάντα παρέα με ιστορίες. Το παραμυθένιο στόρυ που άκουγα πιτσιρίκα κάθε Καθαρή Δευτέρα στο μεσημεριανό τραπέζι έλεγε: "H γιαγιά, έφηβη ακόμα στην Πόλη είχε μάθει για το καλύτερο εργαστήριο που βρισκόταν κοντά στη γέφυρα του Γαλατά".  Είναι ακόμα χαραγμένο στη μνήμη μου το σπηκάζ του παραμυθιού.



Οι αποσκευές της  ελληνικής πραγματικότητας φυλάνε γνήσιες γεύσεις από τον περασμένο αιώνα. Εποχές που δεν υπήρχαν Mall και που ψώνιζες από το  θρυλικό μπακάλη της γειτονιάς τον εξαιρετικό χαλβά, καραμέλες παλιάς κοπής που σε γυρίζαν πίσω στα παιδικά σου χρόνια κι εύγευστα λουκούμια! Όλα κομμένα με το ίδιο μαχαίρι στον πάγκο πίσω απ’ την βιτρίνα.



Έχουν ακόμα την θρυλική ιστορία νοικοκυρών σαν της κοκόνας Λωξάντρας, ή της Ευτέρπης, ή της Ευθαλίας που μαγειρεύαν  πρόσχαρα, στοργικά και ακούραστα για τις πολυμελείς μεσοαστικές ελληνικές οικογένειες της Πόλης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. Ανάμεσα σε χανούμισσες, πασάδες –κάθε τετράγωνο είχε τότε και τον πασά της γειτονιάς- και σημαντικά ιστορικά γεγονότα, ο χαλβάς δυναμικός και αγαπημένος, πάντα έτοιμος να αντιμετωπίσει όλες τις οικονομικές αντιξοότητες με τη σοφία του ταχινιού αλλά και την ωριμότητα της εμπειρίας γενεών στην συνταγή του. Τελικά, η  ιστορία του χαλβά είναι πολύ big όπως θα έλεγε ένας 18χρονος σήμερα.
Ο Σουλεϊμάν, ο δέκατος και μεγαλύτερος σουλτάνος ​​της αυτοκρατορίας, λέγεται ότι διατηρούσε μια ξεχωριστή κουζίνα μόνο για γλυκά είδη, με τον χαλβά να έχει την τιμητική του εκεί μέσα.



Δύο αδέλφια, λοιπόν, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, ο Λουκάς Ν. Ιωάννης και ο Λουκάς Ν. Γεώργιος, έχοντας γαλουχηθεί μέσα στις κουζίνες και την ιστορία του χαλβά κι έπειτα, έχοντας προπονηθεί για αρκετό καιρό στα πιο ξακουστά εργαστήρια της Πόλης αποφασίζουν να μεταδώσουν το δικό τους γευστικό μήνυμα.
Το 1945 αμπαλάρουν τα λιγοστά τους σκεύη και βάζουν την πυξίδα τους για Θεσσαλονίκη. Με όλες τις μνήμες τους φορτωμένες και πολύ - πολύ μεράκι, πλάθουν μέρα με την μέρα αυτό που από παιδιά ονειρευόντουσαν: την παρασκευή αυθεντικού, παραδοσιακού χαλβά!



Ξετυλίγοντας τη δική τους μοναδική ιστορία κατάφεραν δε να ταυτίσουν το όνομα της οικογενειακής επιχείρησης Λουκάς, με τα πλέον ποιοτικά προϊόντα ταχινιού και καρυδόπαστας. Μετρώντας δυό γενιές μετά, τα εγγόνια των ιδρυτών, Λουκά Σ. Ιωάννη και Λουκά Σ. Γεώργιο στο τιμόνι, η επιχείρηση προβιβάζεται καθημερινά στις καρδιές του ελληνικού τραπεζιού.
Οι ίνες του χειροποίητου Χαλβά Λουκά είναι εμφανείς και τόσο λαχταριστές, ακριβώς όπως πρέπει, αλλά όλη η ωραία έκπληξη έρχεται στο στόμα σου με την αφράτη, μαλακιά και απαλή υφή. Ο μοναδικός ίσως χαλβάς που λιώνει στο στόμα σχεδόν πριν προλάβεις να δαγκώσεις την μπουκιά, αποτελεί κατηγορία από μόνος του.



Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που κάνει τον Χαλβά Λουκά να ξεχωρίζει είναι η θαυμαστή γκάμα γεύσεων: βανίλια, κακάο, μέλι, φιστίκι, αλλά και πιο... ψαγμένες βερσιόν, όπως κουβερτούρα πορτοκάλι, κουβερτούρα αμύγδαλο, κουβερτούρα σύκο και κουβερτούρα κάστανο, είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις, που βρίσκουν μια ξεχωριστή θέση στο τραπέζι μας και στην καρδιά μας.



Μοντέρνοι καιροί
Μπορεί να έχεις ακόμη ένα βάζο στο ψυγείο σου από εκείνη τη στιγμή που είχες κάνει hummus.  Πριν προλάβεις να πεις "σουσάμι" ξαφνικά όλοι οι σεφ, οι αρτοποιοί, ακόμη και οι μπάρμεν πέρασαν το ταχίνι στην mainstream πλευρά της γαστρονομίας.
Ο χαλβάς έχει κερδίσει  δημοτικότητα σ' όλο τον κόσμο και σερβίρεται αυτήν την στιγμή στα πιο ενημερωμένα ρεστό της Ευρώπης. Ιδίως για εμάς που λόγω ρίζας είχαμε σαν λαός συχνή έκθεση σε τρόφιμα της Μέσης Ανατολής στις οποίες χρησιμοποιείται ταχίνι, όπως στο hummus και στο falafel,  η γεύση έγινε προέκταση του χεριού μας.
Η εποχή κινείται πλέον επάνω σε πατίνια με τους πιτσιρικάδες χιπστεράδες και τις λοιπές μοδάτες φυλές των μητροπόλεων να κλέβουν κανονικότατα από το multi ethnic παραδοσιακό καλάθι της νοικοκυράς πηγαίνοντας πίσω, μα πάρα πολύ πίσω στον χρόνο:
Το χιπστερικό μενού διαθέτει σπιτικές γεύσεις που ορκίζονται στην υγιεινή διατροφή, εκτιμούν το καλό φαγητό που παρασκευάζεται σε μικρά εργαστήρια, σουσαμένιες γεύσεις, καρυδόπαστα, χαλβάς, τάκος, σπόροι, μπισκότα, πράσινοι χυμοί, μπρόκολο, βιολογικό κακάο...



Επιλέγουν για όλες τις ώρες της ημέρας "χαλβά τύπου" γεύματα γιατί τους ενδιαφέρουν, η γεύση πρώτα απ’  όλα, αλλά μαζί και οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες και μέταλλα για προστασία της καρδιάς  και πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες. Το γεγονός ότι ο χαλβάς αποτελείται κατά 60% από ταχίνι, έχει ως αποτέλεσμα οι καλές αξίες  του σπόρου να μεταφέρονται και στο γλυκό. Οι έφηβοι τουιτάρουν διαρκώς Strudel με χαλβά και μήλα, μπισκότα από χαλβά και smoothies με σουσαμένια τρέλα.

Το χαλβά και το ταχίνι μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε τόσα πολλά πράγματα. Ακολουθούν μερικές ιδέες...

• Δώσε ένα τουίστ στη σαλάτα σου  με ένα σπριτζ από ταχίνι: πρόσθεσε ταχίνι σε φρέσκο ​​χυμό πορτοκαλιού, ξύδι μηλίτη, σιρόπι σφενδάμου, ελαιόλαδο και πορτοκάλι, και ψιλοβρέξε πάνω από τη σαλάτα σου.

• Πρόσθεσε ένα κομμάτι σοκολατένιου  χαλβά στο αγαπημένο σου μείγμα σοκολάτας brownie για να δώσεις  μια yummy γεύση ψημένων ξηρών καρπών .

• Εάν έχεις  την τάση να κάνεις  smoothies για πρωινό, για να τ’ αρπάξεις  ενώ βρίσκεσαι  εν κινήσει, γιατί να μην προσθέσεις μια κουταλιά ταχίνι την επόμενη φορά; Η αγαπημένη μου συνταγή περιλαμβάνει μπανάνα, γάλα, κανέλα, μοσχοκάρυδο και, φυσικά, ταχίνι.

• Η πλούσια γεύση ξηρού καρπού που διαθέτει το ταχίνι δίνει πόντους στα γλυκά υλικά, που χρησιμοποιούμε και στο μαγείρεμα. Δοκίμασε  να γλασάρεις σολωμό με ένα μείγμα από ταχίνι, μέλι  και σόγια σως.

• Ή, αν δεν αισθάνεσαι  πολύ τολμηρή, κόλλησε με τις  κλασικές βουτιές λαχανικών σε ντιπ από ταχίνι με κουρκουμά.

Το εργαστήριο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, και τα προϊόντα “Λουκάς” θα τα βρείτε σε 1.200 σημεία στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Επικοινωνία

ΑΦΟΙ ΛΟΥΚΑ ΟΕ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΧΑΛΒΑ

ΠΩΛΗΣΗ ΧΟΝΔΡΙΚΗ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑΣ - ΜΕΝΕΜΕΝΗ Τ.Κ.546 24

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΛ. 2310764362 Site: www.lukas.gr


 

 

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

Ακριβώς όταν νομίζατε ότι τα ζυμαρικά primavera ήταν ο βασιλιάς του φαγητού άνεσης της άνοιξης, εμείς σας προτείνουμε αυτό το primavera κοτόπουλου με ένα τηγάνι.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

Ψάχνετε για ένα εύκολο, εντυπωσιακό κοκτέιλ αυτό το καλοκαίρι; Μην ψάξετε πέρα από αυτές τις πολυεπίπεδες σταγόνες λεμονάδας ombre. Απογειώνουν την ιδέα πίσω από τα κλασικά αγαπημένα ποτά όπως οι παγωμένες μαργαρίτες και τα daiquiris φράουλα στο επόμενο επίπεδο με πολύχρωμες, φωτεινές στρώσεις.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Μια κρεμώδης σάλτσα τυριού πικάντικη με τρυφερά, τραγανά σπαράγγια, κοτολέτες κοτόπουλου σε αυτό το δείπνο εμπνευσμένο από τις αρχές της άνοιξης.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department