Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Holy guacamole!

To πιο εθιστικό μεξικάνικo dip  με βάση το αβοκάντο



 Έχει τις ρίζες τις στους αζτέκους αλλά χρησιμοποιείται ευρέως στην σύγχρονη μεξικάνικη και αμερικάνικη κουζίνα ως συνοδευτικό, καρύκευμα ή σε συστατικό σε σαλάτες. Το κύριο συστατικό του είναι πολτοποιημένο αβοκάντο με αλάτι. Σε μερικές συνταγές προστίθεται ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, χυμός λάιμ, τσίλι, γιαούρτι και διάφορα άλλα καρυκεύματα.

Το γουακαμόλε παρασκευάζονταν από τους αζτέκους ήδη από τον 16ο αιώνα. Η λέξη γουακαμόλε προέρχεται από την ναουάτλ λέξη αουακαμόλλι (āhuacamolli) που σημαίνει σάλτσα από αβοκάντο. Οι πρώτες συνταγές για γουακαμόλε δημοσιεύτηκαν την δεκαετία του 1940, μέχρι την δεκαετία του 1970 απέκτησε μεγάλη φήμη και άρχισε να καταναλώνεται ευρέως.

Πολλοί έχουν τις δικές τους απόψεις για το γουακαμόλε. Σε κάποιους τους αρέσει απλό στην κλασική εκδοχή του. Άλλοι θέλουν να δοκιμάζουν μείγματα και παραλλαγές: μπαχαρικά, ντομάτες, σκόρδο κ.λπ. Αν και σένα σου αρέσουν οι πειραματισμοί, αυτή η συνταγή για γουακαμόλε είναι το τέλειο σημείο εκκίνησης. Μπορείς να προσθέσεις ό,τι θέλεις! Απλώς μην ξεχάσεις τα… νάτσος.

 

Μπορώ να το φτιάξω σε έναν επεξεργαστή τροφίμων;

Εννοείται! Αν ωστόσο προτιμάς μια πιο «τραγανή» εκδοχή του γουακαμόλε με πλούσια δηλαδή υφή, καλύτερα να δοκιμάσεις να ανακατέψεις τα υλικά μαζί με το χέρι. Εάν προτιμάς μια πιο απαλή και κρεμώδη υφή, ο επεξεργαστής τροφίμων είναι τέλειος.

 

Μπορώ να το φτιάξω εκ των προτέρων;

Όπως τα περισσότερα πιάτα που παρασκευάζονται με αβοκάντο, όσο πιο φρέσκο τόσο το καλύτερο. Ωστόσο, εάν θέλεις να προετοιμάσεις το γουακαμόλε νωρίτερα, βάλε ένα στρώμα πλαστικού περιτυλίγματος πάνω από την επιφάνεια του γουακαμόλε, έτσι ώστε να μην περνάει καθόλου αέρας. Ασφαλίστε με καπάκι και φυλάξτε στο ψυγείο για έως και 2 ημέρες. Για ακόμη μεγαλύτερη αποθήκευση, μπορείτε να βάλετε στην κατάψυξη το σφραγισμένο γουακαμόλε για έως και 3 μήνες.

 

Πώς μπορώ να ωριμάσω τα αβοκάντο μου πιο γρήγορα;

Το να βάλεις τα άγουρα αβοκάντο σε μια χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο δουλεύει ως τέχνασμα! Βεβαιώσου ότι έχεις κλείσει το πάνω μέρος της χάρτινης σακούλας και διατήρησέ τα σε θερμοκρασία δωματίου. Θα πρέπει να είναι αισθητά πιο μαλακό σε 12 ώρες!

 

Δεν μου αρέσουν τα φρέσκα jalapeños, τι μπορώ να χρησιμοποιήσω;

Αν δεν σου αρέσει να προσθέτεις φρέσκα jalapeños (δεν σε κατηγορούμε!), τα jalapeños τουρσί είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. Αν θέλεις να αφήσεις έξω εντελώς τις καυτερές πιπεριές, μερικές μεγάλες πρέζες από θρυμματισμένες νιφάδες κόκκινου πιπεριού ή δύο κουταλάκια του γλυκού από την αγαπημένη σου καυτερή σάλτσα είναι τέλειες προσθήκες για να δώσεις ένα spicy λάκτισμα στο γουακαμόλε σου.

Guacamole2

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΛΑΣΙΚΟ ΓΟΥΑΚΑΜΟΛΕ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

3 αβοκάντο

Χυμός από 2 λάιμ

1/4 φλ. φρεσκοκομμένο κόλιαντρο, συν περισσότερα για γαρνιτούρα

1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 μικρό jalapeño (σπόρος αν προτιμάτε λιγότερη θερμότητα), λιωμένο ή μια καυτερή κόκκινη πιπεριά

1/2 κουτ. αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλε το αβοκάντο, τον χυμό lime, το κόλιαντρο, το κρεμμύδι, την jalapeño και αλάτι. Ανακάτεψε μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή υφή, δοκίμασε και ρίξε με περισσότερο αλάτι αν το επιθυμείς. Γαρνίρεις με περισσότερο κόλιαντρο πριν το σερβίρεις.

 

Tip: Από πάνω μπορείς να προσθέσεις ψιλοκομμένη σε μικρά κυβάκια ντομάτα ή ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Αν σου αρέσει να έχει μια επίγευση τυριού, μπορείς να προσθέσεις κάποιο κρεμώδες ή άλειμμα τυριού.

 

 

Πηγή: botrini.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός