Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πώς να φτιάξεις εύκολα φακές σπυρωτές σαν… ρύζι!

Αν ξέρεις πώς να μαγειρεύεις ρύζι, τότε βασικά γνωρίζεις και πώς να μαγειρεύεις φακές, αρκεί να θυμάσαι 1: 2



fakes

Αν ξέρεις πώς να μαγειρεύεις ρύζι, τότε βασικά γνωρίζεις και πώς να μαγειρεύεις φακές. Και αν δεν καταλαβαίνεις για τι πράγμα μιλάμε, κανένα πρόβλημα, θα καταλάβεις σε λιγάκι!

Το μαγείρεμα του συγκεκριμένου όσπριου μπορεί να γίνει πανεύκολο αρκεί να θυμάσαι 1: 2. Για κάθε ένα φλιτζάνι ξηρών φακών, χρειάζεσαι δύο φλιτζάνια υγρό. Στη συνέχεια δεν χρειάζεται παρά να τις αφήσεις μέχρι να γίνουν μαλακές.

 

  1. Τις ξεπλένεις

Βάζεις ένα φλιτζάνι φακές σε ένα σουρωτήρι λεπτού πλέγματος και ξεπλύνεις με κρύο τρεχούμενο νερό κάτω από τη βρύση.

  1. Τις βράζεις

Προσθέτεις τις φακές σας σε μια μεσαία κατσαρόλα και καλύπτεις με 2 φλιτζάνια νερό (ή ζωμό για έξτρα γεύση!) Και στη συνέχεια προσθέτεις μια μεγάλη πρέζα αλάτι. Βράζεις σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Μόλις αρχίσουν να κοχλάζουν, μειώνεις τη θερμότητα στο χαμηλό και καλύπτεις με το καπάκι.

  1. Αφήνεις να σιγοβράσουν

Τις αφήνεις να σιγοβράσουν έως ότου οι φακές είναι μαλακές αλλά δεν διαλύονται – περίπου 20 λεπτά. Εάν οι φακές σας δεν είναι μαλακές μετά από 20 λεπτά, έλεγξε τες κάθε 5 λεπτά.

  1. Στραγγίζεις

Στραγγίζεις τυχόν περίσσεια υγρού και, στη συνέχεια, καρυκεύεις τις φακές όπως προτιμάς. Μπορείς να προσθέσεις περισσότερο αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Επίσης μπορείς να τολμήσεις να προσθέσεις κύμινο και πάπρικα ή φρεσκοκομμένο μαϊντανό ή τριμμένη ρίγανη.

 

Ποιες φακές πρέπει να χρησιμοποιήσεις;

Αυτό εξαρτάται από το τι ψάχνεις! Εάν θέλετε μια φακή που διατηρεί το σχήμα της και να μη χυλώσει υπερβολικά τότε προτίμησε μια πράσινη ή καφέ φακή. Αυτές κρατούν καλά τα σχήματά τους και είναι η πιο κοινή ποικιλία στα ελληνικά παντοπωλεία.

Οι κόκκινες ή κίτρινες φακές δεν διατηρούν το σχήμα τους επίσης και ταιριάζουν καλύτερα σε σούπες ή στο ινδικό dal.

 

ΥΛΙΚΑ:

4 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

lentils

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 φλ. φακές (ψιλές ή χονδρές καφέ)

2 φλ. νερό

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεπλένεις τις φακές σε ένα σουρωτήρι λεπτού πλέγματος. Σε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια-υψηλή φωτιά, προσθέτεις τις φακές και νερό και μια μεγάλη πρέζα αλάτι. Αφήνεις να βράσουν και στη συνέχεια μειώνεις τη θερμότητα, καλύπτεις και αφήνεις να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν, 20 λεπτά. Στραγγίζεις την περίσσεια υγρού από τις φακές και στη συνέχεια αλατοπιπερώνεις και σερβίρεις όπως επιθυμείς.

Tip: Αν προσθέσεις και ρύζι (με την αντίστοιχη επιπλέον ποσότητα νερού) θα έχεις εύκολα ένα πεντανόστιμο φακόρυζο!

 

 

Πηγή: botrini.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

Ακριβώς όταν νομίζατε ότι τα ζυμαρικά primavera ήταν ο βασιλιάς του φαγητού άνεσης της άνοιξης, εμείς σας προτείνουμε αυτό το primavera κοτόπουλου με ένα τηγάνι.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

Ψάχνετε για ένα εύκολο, εντυπωσιακό κοκτέιλ αυτό το καλοκαίρι; Μην ψάξετε πέρα από αυτές τις πολυεπίπεδες σταγόνες λεμονάδας ombre. Απογειώνουν την ιδέα πίσω από τα κλασικά αγαπημένα ποτά όπως οι παγωμένες μαργαρίτες και τα daiquiris φράουλα στο επόμενο επίπεδο με πολύχρωμες, φωτεινές στρώσεις.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Μια κρεμώδης σάλτσα τυριού πικάντικη με τρυφερά, τραγανά σπαράγγια, κοτολέτες κοτόπουλου σε αυτό το δείπνο εμπνευσμένο από τις αρχές της άνοιξης.

Προτεινόμενα

BEAUTY TIPS

Πώς να απαλλαγείτε από τους πόρους;

Οι ειδικοί μοιράζονται τα top μυστικά για να τους ξεφορτωθείτε

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός