Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φθινοπωρινό ριζότο με καραμελωμένα κρεμμύδια

Καραμελωμένα κρεμμύδια, βούτυρο, ρύζι Basmati και Melty Gruyère – τι δεν θα σoυ  αρέσει σε αυτόν τον συνδυασμό;  



Καραμελωμένα κρεμμύδια, βούτυρο ρύζι Basmati και Melty Gruyère – τι δεν θα σας αρέσει σε αυτόν τον συνδυασμό; Αυτό το πιάτο με ρύζι γαλλικού κρεμμυδιού μπορεί να σερβιριστεί ως συνοδευτικό σε πιάτα με πρωτεΐνη, όπως χοιρινή μπριζόλα ή κρεμώδες κοτόπουλο Τοσκάνης, ή ως κυρίως.

Πρόσθεσε μια πρέζα αλάτι για να τραβήξει την υγρασία και αφιερώστε χρόνο (ναι, περίπου 40 λεπτά!) Για να καραμελώσεις αργά και σωστά τα κρεμμύδια. Αυτό το βήμα είναι ζωτικής σημασίας για τη μετατροπή των ταπεινών κρεμμυδιών σε απολαυστικά γευστικά γλυκά γευστικά, σχεδόν ζαχαρωμένα από τη δική τους φυσική περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Εάν το φτιάξετε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, φτιάξε το το σαββατοκύριακο και αποθηκεύσε το ένα αεροστεγές δοχείο για να ζεσταθεί ξανά και να το φας όπως και όταν θέλεις – καλύτερα όταν καταναλώνεται εντός 4 έως 5 ημερών.

Αυτό είναι ένα απλό, απλό πιάτο με πιθανότητες παραλλαγής εδώ και εκεί. Δεν είσαι οπαδός του τυριού Gruyère; Μπορείς να χρησιμοποιήσεις απολύτως οποιοδήποτε τυρί θέλεις στη θέση του. Για να το κάνεις χορτοφαγικό, αντικαθιστάς τον ζωμό βοδινού με ζωμό λαχανικών. Για να το κάνεις βίγκαν, αντικαθιστάς το βούτυρο με περισσότερο ελαιόλαδο και αντικαθιστάς το τυρί με θρεπτική μαγιά, θρυμματισμένα φρυγανισμένα καρύδια, ή λίγο πικάντικα καρυκεύματα. Εάν σου αρέσει η γεύση των φύλλων δάφνης, προσθέτεις ένα όταν βράζεις τον ζωμό το αφήνεις στο δοχείο και το αφαιρείς πριν το σερβίρεις. Η χρήση ρυζιού Basmati θα έχει ως αποτέλεσμα ένα ελαφρύ, αφράτο προϊόν – εάν προτιμάς πιο κολλώδες, βάζεις με λευκό ρύζι μικρού ή μεσαίου κόκκου. Για μια πιο θρεπτική εναλλακτική λύση, χρησιμοποιείς καστανό ρύζι, φροντίζοντας να αυξήσεις την ποσότητα του υγρού σε 4 φλιτζάνια και να μαγειρέψεις για λίγο περισσότερο, περίπου 30 λεπτά.

ΥΛΙΚΑ:

8 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

6 κουταλιές της σούπας βούτυρο

1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 μεγάλα κρεμμύδια, χωρισμένα

1 1/4 κουτ. αλάτι

6 σκελίδες σκόρδο, αλεσμένες

1 κουταλιά της σούπας φρέσκα φύλλα θυμαριού, καθώς και περισσότερα για γαρνιτούρα

1 κουτ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1/4 φλ. λευκό κρασί (προαιρετικό)

2 φλ. ρύζι μπασμάτι, ξεπλένεται και στραγγίζεται

3 φλ. ζωμός βοδινού με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Φρέσκο τεμαχισμένο Gruyère, για σερβίρισμα

Λεμόνι φέτες, για σερβίρισμα

fren2

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, λιώνεις 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο και ελαιόλαδο. Προσθέτεις τα κρεμμύδια και το αλάτι και μαγειρεύεις, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να καραμελωθούν, 35 έως 40 λεπτά. Μεταφέρεις σε μπολ.

Στη συνέχεια, λιώνεις 1 ακόμη κουταλιά της σούπας βούτυρο, στη συνέχεια προσθέτεις σκόρδο, θυμάρι και πιπέρι και ανακατεύεις μέχρι να αρωματιστεί, 1 λεπτό. Προσθέτεις το κρασί και το αφήνεις να ψηθεί μέχρι να εξατμιστεί ως επί το πλείστον.

Προσθέτεις το υπόλοιπο 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και το αφήνεις να λιώσει. Προσθέτεις το ρύζι, ανακατεύοντας μέχρι να ψηθούν οι κόκκοι, 3 έως 4 λεπτά. Επιστρέφεις τα ¾ των καραμελωμένων κρεμμυδιών στο δοχείο, διατηρώντας τα υπόλοιπα για γέμιση και ανακατεύεις για να συνδυαστούν τα υλικά.

Ρίχνεις το ζωμό, βράζεις και μετά μειώνεις τη θερμότητα σε χαμηλή θερμοκρασία και καλύπτεις. Σιγοβράζεις μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, περίπου 18 λεπτά.

Αφαίρεσε από τη φωτιά και το αφήνεις στο καλυμμένο δοχείο να παραμείνει για 5 λεπτά πριν αφαιρέσεις το καπάκι. Βάζεις σε πιάτο απαλά το ρύζι με ένα πιρούνι.

Συμπληρώνεις με τα υπόλοιπα καραμελωμένα κρεμμύδια, το τυρί, περισσότερο θυμάρι και μια φέτα λεμονιού, αν θέλεις, πριν από το σερβίρισμα.

 

 

Πηγή: botrini.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η καλύτερη συνταγή για πατάτες au gratin

Ένα all time classic comfort food που προσφέρει γευστική απόλαυση

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τηγανητός μπακαλιάρος με τέλειο κουρκούτι

Πώς να κλέψεις τις εντυπώσεις στο παραδοσιακό τραπέζι της 25ης Μαρτίου

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κάνε τη γευστική διαφορά αυτή την 25η Μαρτίου με μια πεντανόστιμη σκορδαλιά

Με αυτή τη συνταγή θα καταφέρεις να απολαύσεις κάτι από την παραδοσιακή γεύση 

Προτεινόμενα

ΜΟΥΣΙΚΗ

Πέρα από τη θάλασσα | Ο Παύλος Παυλίδης συναντά τον Γιάννη Μαρκόπουλο

Ψηφιακή πρεμιέρα στο Onassis Channel στο YouTube | 31.03.2024 | 21:00 | Σκηνοθεσία: Χρήστος Σαρρής

CELEBS

Βασίλης Μπισμπίκης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια με την υγεία του

«Είμαι καρδιακός άνθρωπος. Εννοείται ότι αλλάζω τις συνήθειές μου»

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.