Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πώς να φτιάξεις το πιο yummilicious μπανανόψωμο

Μπορεί στην ελληνική κουζίνα να μην ήταν κάποτε δημοφιλές, τα τελευταία χρόνια ωστόσο είναι trend



Παρά το όνομά του – το banana bread-μπανανόψωμο δεν είναι είδος ψωμιού αλλά κέικ. Και μπορεί στην ελληνική κουζίνα να μην ήταν κάποτε τόσο δημοφιλές, τα τελευταία χρόνια ωστόσο είναι άπειρες οι συνταγές που έχεις στη διάθεσή σου στο διαδίκτυο. Με καταβολές από την αμερικάνικη ζαχαροπλαστική είναι ένα εύκολο γλυκό που τα παιδιά λατρεύουν αλλά κι οι συνάδελφοί σου θα εκτιμήσουν στο γραφείο ως συνοδευτικό για τον καφέ τους ή κι εσύ για τις ώρες που θα έχεις επιθυμία για something sweet.

 

Τι κάνει ξεχωριστή αυτή τη συνταγή

Αρχικά, επειδή προτιμάμε την κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά (μην σκεφτείς καν την επιλογή σε χαμηλά λιπαρά – ή αλλιώς sour cream full fat) αντί για γάλα, το οποίο βρίσκουμε ότι δίνει στο ψωμί μπανάνας μια λεπτή αίσθηση γεύσης και πιο πλούσια υφή.

Αντί να προσθέτουμε δύο αυγά (παραδοσιακά στα περισσότερα ψωμιά μπανάνας), χρησιμοποιούμε ένα ολόκληρο αυγό συν έναν κρόκο αυγού, το οποίο βοηθά να κάνουμε το ψωμί μπανάνας επιπλέον υγρό.

 

Πόσες μπανάνες χρειάζομαι για ψωμί μπανάνας;

Συνήθως 3, εκτός εάν οι μπανάνες είναι εξαιρετικά μικρές, οπότε συνιστούμε 4.

 

Υπάρχει κάποιο τέχνασμα για την πολτοποίηση των μπανανών;

Η χρήση ενός πιρουνιού λειτουργεί αρκετά αποτελεσματικά, ειδικά αν οι μπανάνες είναι ώριμες. Όμως, εάν θέλεις να το πας ένα βήμα παραπέρα για εξαιρετικά ομαλή υφή, τρίψε τις μπανάνες σε έναν αναμείκτη ή ένα μίξερ χειρός.

 

Οι μπανάνες μου δεν είναι εντελώς ώριμες – πώς μπορώ να τις ωριμάσω γρηγορότερα;

Τοποθέτησέ τες σε μια χάρτινη σακούλα στον πάγκο για να επιταχύνεις την ωρίμανση.

bananabread

Μπορώ να χρησιμοποιήσω κατεψυγμένες μπανάνες;

Σίγουρα! Απλώς βεβαιώσου ότι όταν τις βάζεις στην κατάψυξη, τις βάζεις σε μια αεροστεγή σακούλα και ότι τις έχεις κόψει σε κομμάτια. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχουν αποψυχθεί πλήρως πριν το ψήσιμο.

 

Τι συνδυασμούς μπορώ να προσθέσω σε αυτήν τη συνταγή;

Υπήρξε πολλή συζήτηση για το τι αποτελεί το κλασικό μείγμα. Εμείς καταλήξαμε σε έναν συνδυασμό από καρύδια και τσιπ σοκολάτας. Με αυτόν τον τρόπο, έχεις την τραγανότητα των καβουρδισμένων καρυδιών και τη γλυκύτητα της σοκολάτας. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σου, μπορείς να παραλείψεις εντελώς το ένα και να διπλασιάσεις το άλλο. Εναλλακτικά, μπορείς να παραλείψεις και τα δύο για να απολαύσεις απερίσπαστα τη γεύση μπανάνας. Επιπλέον μπορείς να δοκιμάσεις να προσθέσεις νιφάδες καρύδας χωρίς ζάχαρη, σουσάμι, πεκάν, αμύγδαλα σε φέτες ή αποξηραμένα φρούτα στο μείγμα της ζύμης. Στόχος το mix μείγμα να μην ξεπεράσει το 1 φλιτζάνι συνολικά.

 

Για πόσο μπορεί να διατηρηθεί το ψωμί μπανάνας;

Τυλιγμένο σφιχτά σε φύλλο αλουμινίου ή διαφανή μεμβράνη, το ψωμί μπανάνας θα διαρκέσει έως και 5 ημέρες. Μπορείτε επίσης να παγώσετε το ψωμί μπανάνας και να διαρκέσει έως και 3 μήνες στον καταψύκτη.

bananab

ΥΛΙΚΑ:

6 – 8 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ 25 ΛΕΠΤΑ

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτ. μαγειρική σόδα

1/2 κουτ. αλάτι

1/2 φλ. αλατισμένο βούτυρο, λιωμένο

1 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη

1 μεγάλο αυγό συν 1 κρόκο αυγού

1/4 φλ. κρέμα γάλακτος (ή sour cream)

1 κουτ. καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

3 ώριμες μπανάνες, πουρέ

1/2 φλ. ημι-γλυκά τσιπ σοκολάτας

1/2 φλ. ψιλοκομμένα καρύδια, καβουρδισμένα

bananabrea

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια φόρμα μακρόστενη για κέικ αλλά και όποιο ταψί ή φόρμα θες, ανάλογα με το σχήμα που θες να δώσεις – αρκεί να το έχεις βουτυρώσει και αλευρώσει καλά ή να έχεις βάλει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάς ελαφρά μαζί το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, ανακατεύεις λιωμένο βούτυρο, ζάχαρη, κρόκο αυγού και αυγού, κρέμα γάλακτος και βανίλια. Προσθέτεις πουρέ μπανάνας και ανακατεύεις μέχρι να συνδυαστούν. Προσθέτεις σταδιακά τα στέρεα συστατικά με τα υγρά συστατικά μέχρι να συνδυαστούν.

Στο τέλος συμπληρώνεις με τα τσιπ σοκολάτας και τα καρύδια και μεταφέρεις το μείγμα στο ταψί ή τη φόρμα.

Ψήνεις μέχρι να βγει μια οδοντογλυφίδα καθαρή, περίπου 1 ώρα. Το αφήνεις να κρυώσει 10 λεπτά κι όταν βλέπεις ότι ξεκολλά από τα τοιχώματα της φόρμας το γυρίζεις για να βγει ολόκληρο.

 

 

Πηγή: botrini.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

Ακριβώς όταν νομίζατε ότι τα ζυμαρικά primavera ήταν ο βασιλιάς του φαγητού άνεσης της άνοιξης, εμείς σας προτείνουμε αυτό το primavera κοτόπουλου με ένα τηγάνι.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

Ψάχνετε για ένα εύκολο, εντυπωσιακό κοκτέιλ αυτό το καλοκαίρι; Μην ψάξετε πέρα από αυτές τις πολυεπίπεδες σταγόνες λεμονάδας ombre. Απογειώνουν την ιδέα πίσω από τα κλασικά αγαπημένα ποτά όπως οι παγωμένες μαργαρίτες και τα daiquiris φράουλα στο επόμενο επίπεδο με πολύχρωμες, φωτεινές στρώσεις.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Μια κρεμώδης σάλτσα τυριού πικάντικη με τρυφερά, τραγανά σπαράγγια, κοτολέτες κοτόπουλου σε αυτό το δείπνο εμπνευσμένο από τις αρχές της άνοιξης.

Προτεινόμενα

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ποιες φράσεις να πείτε για να θέσετε τα όριά σας στους άλλους

Ο χώρος σας, ο χρόνος σας, τα όριά σας πρέπει να αδιαπραγμάτευτα

BLOGS

«Η πιο βαθιά σχέση που θα έχουμε ποτέ είναι αυτή με τον εαυτό μας» Shirley MacLean

Λαμπερή όπως πάντα, η Shirley MacLean γιορτάζει τα 90 της χρόνια