Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τα σούπερ οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό σου η σούπα ντομάτας

Εκτός από αίσθημα ζεστής αγκαλιάς η απόλαυση της σούπας ντομάτας έχει κι εξαιρετικά οφέλη 



Εκτός από αίσθημα ζεστής αγκαλιάς και υπέροχη γεύση, η απόλαυση της σούπας ντομάτας μπορεί να είναι ένας υπέροχος τρόπος για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τα οφέλη που περιέχουν τα συστατικά της ντομάτας.

Εδώ είναι 9 επιστημονικά οφέλη της σούπας ντομάτας:

Ιδιαίτερα θρεπτική

Οι ντομάτες (Solanum lycopersicum) έχουν σχετικά λίγες θερμίδες, αλλά είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές φυτικές ενώσεις.

182 γραμ. ωμής ντομάτας περιέχουν:

Θερμίδες: 33

Υδατάνθρακες: 7 γραμμάρια

Ίνες: 2 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 1,6 γραμμάρια

Λίπος: 0,4 γραμμάρια

Βιταμίνη C: 28% της ημερήσιας αξίας (ΗΑ)

Βιταμίνη Κ: 12% της ΗΑ

Βιταμίνη Α: 8% της ΗΑ

Κάλιο: 9% της ΗΑ

Οι ντομάτες είναι επίσης πλούσιες σε καροτενοειδή – συγκεκριμένα λυκοπένιο – παρέχουν περίπου το 80% της ΗΑ για το λυκοπένιο (3).

Το λυκοπένιο είναι η χρωστική που δίνει στις ντομάτες το χαρακτηριστικό έντονο κόκκινο χρώμα τους. Μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνο για πολλά από τα οφέλη για την υγεία τους, δεδομένης της πιθανής προληπτικής του δράσης σε διάφορες χρόνιες ασθένειες. Είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα δείχνει ότι το σώμα απορροφά το λυκοπένιο καλύτερα όταν μαγειρεύεται. Η θερμότητα μπορεί να αυξήσει τη βιοδιαθεσιμότητα ή το ρυθμό απορρόφησής της.

Επειδή η ντοματόσουπα παρασκευάζεται με μαγειρεμένες ντομάτες, είναι μια εξαιρετική πηγή αυτής της ένωσης.

tom

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών επιδράσεων του οξειδωτικού στρες. Αυτό συμβαίνει όταν τα μόρια που καταστρέφουν τα κύτταρα που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες συσσωρεύονται στο σώμα. Η ντοματόσουπα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, όπως λυκοπένιο, φλαβονοειδή και βιταμίνες C και E, μεταξύ πολλών άλλων.

 

Μπορεί να έχει ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου

Οι ντομάτες μελετώνται ευρέως για τις ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λυκοπένιο. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά κατά του καρκίνου του προστάτη και του μαστού. Η έρευνα δείχνει ότι το λυκοπένιο μπορεί να προκαλέσει θάνατο από καρκινικά κύτταρα. Μπορεί επίσης να επιβραδύνει την ανάπτυξη του όγκου σε μια διαδικασία που ονομάζεται αντι-αγγειογένεση. Η έρευνα δείχνει ότι η αντιοξειδωτική ικανότητα του λυκοπενίου μπορεί επίσης να επηρεάσει τη χημειοθεραπεία και τη θεραπεία με ακτινοβολία.

tomc

Προωθεί το υγιές δέρμα και την όραση

Η απόλαυση ενός μπολ με σούπα τομάτας μπορεί επίσης να ωφελήσει τα μάτια και το δέρμα. Όσον αφορά την υγεία του δέρματος, το β-καροτένιο και το λυκοπένιο μπορεί να σας προστατεύσουν από το ηλιακό έγκαυμα απορροφώντας υπεριώδες (UV) φως για να αυξήσετε την άμυνα του δέρματος από τις βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Τρόφιμα όπως οι ντομάτες που είναι πλούσιες σε καροτενοειδή και βιταμίνη Α μπορούν επίσης να ωφελήσουν την υγεία των ματιών. Η κατανάλωση ντοματών έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία ή απώλεια όρασης που συνοδεύει την ηλικία.

 

Βελτιώνει την υγεία των οστών

Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από αυξημένη ευθραυστότητα και κάταγμα των οστών. Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες επιπλοκές της μετεμμηνόπαυσης. Μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο παίζει ουσιαστικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού των οστών αυξάνοντας την οστική πυκνότητα, η οποία μειώνει τον κίνδυνο κατάγματος.

tomb

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η υψηλή πρόσληψη προϊόντων ντομάτας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ολικής και της LDL (κακής) χοληστερόλης – δύο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να οφείλονται στην περιεκτικότητα σε ντομάτες λυκοπενίου και βιταμίνης C. Τόσο το λυκοπένιο όσο και η βιταμίνη C αποτρέπουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης. Η οξείδωση της LDL χοληστερόλης είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την αθηροσκλήρωση.

Το λυκοπένιο μειώνει επίσης την απορρόφηση της χοληστερόλης στα έντερα και βελτιώνει τη λειτουργία της HDL (καλής) χοληστερόλης στο σώμα. Επιπλέον, τα καροτενοειδή στις ντομάτες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

tomatob

Μπορεί να ενισχύσει την ανδρική γονιμότητα

Το οξειδωτικό στρες είναι η κύρια αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας. Μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του σπέρματος που προκαλεί μειωμένη βιωσιμότητα και κινητικότητα του σπέρματος. Η έρευνα δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων λυκοπενίου μπορεί να είναι μια πιθανή θεραπεία γονιμότητας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του λυκοπενίου μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες παραγωγής υψηλότερου αριθμού υγιούς σπέρματος.

 

Ενισχύει την ανοσία

Ορισμένοι πολιτισμοί χρησιμοποιούν τη σούπα ντομάτας ως εγχώρια θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα. Στην πραγματικότητα, η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και καροτενοειδή μπορεί να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του κοινού κρυολογήματος και στη μείωση της διάρκειας και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

 

 

Πηγή: botrini.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ