Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Όλα όσα θες να ξέρεις για την απόλαυση που ακούει στο όνομα πίτσα

Με αφορμή τη Wolrd Day Pizza



Υπάρχουν πολύ λίγα πιάτα που έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο όπως η πίτσα. Το αυθεντικό ιταλικό πιάτο έχει επίσης σερβιριστεί εκ νέου με πολλούς τρόπους σε όλο τον κόσμο. Εάν η Χαβάη προσθέτει ανανά στις πίτσες, οι Ινδοί δίνουν τη δική τους προσθήκη με τίκκα. Η πίτσα είναι ένα comfort food που λειτουργεί ως άμεση επιλογή για οποιονδήποτε, οπουδήποτε. Θα την παραγγείλεις για πάρτι, θα την παραγγείλεις για τον εαυτό σου για μια άνετη βραδιά και σπάνια θα νιώσεις τύψεις για αυτήν σου την απόφαση. Η Παγκόσμια Ημέρα Πίτσας είναι μια τέτοια ημέρα που προορίζεται να γιορτάσεις την πίτσα σε όλη της τη δόξα. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για αυτή την ειδική μέρα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι πίτσες ανήκουν στην Ιταλία. Ωστόσο, πριν από αυτό, το επίπεδο αυτό ψωμί με επικάλυψη καταναλώθηκε από πολίτες της αρχαίας Ελλάδας, της Ρώμης και της Αιγύπτου. Σύμφωνα με τους ιστορικούς τροφίμων, αυτά τα «φορτωμένα» ψωμιά θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως προέλευση της σύγχρονης πίτσας που γεννήθηκαν στη Νάπολη κάπου γύρω στο δέκατο έκτο αιώνα. Υπάρχουν πολλές εξωτικές πίτσες σήμερα, αλλά λέγεται ότι η πίτσα ήταν αρχικά φαγητό για το κοινό κόσμο. Η εργατική τάξη χρειαζόταν κάτι γρήγορο και φθηνό. Οι πίτσες, που ήταν ουσιαστικά flatbreads με νόστιμες επικαλύψεις, ταίριαζαν στην τσέπη τους. Χρειάστηκε περίπου ένας αιώνας για να δοκιμάσει η αριστοκρατία αυτό το πιάτο που δεν απαιτούσε μαχαιροπίρουνα.

Σύμφωνα με έναν άλλο δημοφιλή μύθο, όταν το 1889 ο βασιλιάς Umberto ο πρώτος και η βασίλισσα Margherita επισκέφτηκαν τη Νάπολη, δοκίμασαν μια σειρά από πίτσες. Η βασίλισσα άρεσε ιδιαίτερα την απλή πίτσα με απλή σάλτσα ντομάτας, πράσινο βασιλικό και τυρί μοτσαρέλα και έκτοτε αυτή η συγκεκριμένη ποικιλία πίτσας είναι γνωστή ως η πίτσα Margherita.

Η πίτσα εξακολουθούσε να περιορίζεται στα βασίλεια της Ιταλίας μέχρι τη δεκαετία του 1940. Οι πόλεμοι προκάλεσαν εκτοπισμό σε τεράστιο αριθμό, οι άρρωστοι Ιταλοί μετανάστες στις ΗΠΑ προσπάθησαν να ξαναδημιουργήσουν το αγαπημένο τους επίπεδο ψωμί με ό,τι επικαλύψεις ήταν διαθέσιμες, και ήταν μόνο θέμα χρόνου μέχρι να γίνει δημοφιλής η πίτσα. Η μεταπολεμική Νέα Υόρκη λατρεύει αυτήν την ιταλική απόλαυση, δημιουργώντας πολλές εκδοχές του αμερικάνικου τύπου, όπως η πίτσα σε στιλ Σικάγο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Πίτσας, που τιμάται κάθε 9 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, είναι ουσιαστικά ένας εορτασμός της πίτσας και του ταξιδιού της. Οι λάτρεις της πίτσας και οι δημοφιλείς πιτσαρίες γιορτάζουν αυτήν την ημέρα από το 2000.

Ακολουθούν 5 ακόμη γεγονότα σχετικά με τις πίτσες που σίγουρα θα σας μυήσουν:
1. Η λέξη πίτσα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο λατινικό χειρόγραφο του 10ου αιώνα από τη νότια ιταλική πόλη Gaeta στο Λάτσιο.
2. Σύμφωνα με τους θρύλους, η πρώτη πιτσαρία της Αμερικής ήταν η Lombardi, η οποία ήταν αρχικά ένα παντοπωλείο που άρχισε να πουλάει πίτσες το 1905 πολύ πριν γίνει δημοφιλής τη δεκαετία του 1940.
3. Το 2009, η πίτσα Neapolitan εγγράφηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Πιάτο και το 2017, η τέχνη της δημιουργίας πίτσας Neapolitan συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
4. Στη Σκωτία, θα βρείτε κάτι που ονομάζεται «τσιγαρισμένη» πίτσα. Αντί να ψήνουν την πίτσα, οι σεφ απλά τηγανίζουν ολόκληρη την πίτσα και τη γαρνιτούρα.
5. Το 2013, η NASA χρηματοδότησε έναν πρωτότυπο τρισδιάστατο εκτυπωτή που θα μπορούσε να δημιουργήσει τροφή για αστροναύτες σε διαστημικές αποστολές μεγάλης διάρκειας. Η πίτσα ήταν ένα από τα τρόφιμα που ήταν στο πρόγραμμα.

Μυστικά για ελαφριά και υγιεινή πίτσα

Για τη ζύμη: Θα τη φτιάξεις μόνη σου; Μπράβο! Θα την πάρεις έτοιμη; Μια χαρά! Και στις δύο περιπτώσεις επίλεξε το αλεύρι ολικής αλέσεως και το να είναι λεπτή.

Για τη σος: Γιατί να βάλεις έτοιμη από βαζάκι που είναι φουλ στα συντηρητικά ενώ μπορείς να τρίψεις φρέσκια ντοματούλα και να την αρωματίσεις με μυρωδικά;

Για τα toppings: Η Μαργαρίτα είναι η πιο απλή και η πιο νόστιμη πίτσα, αρκεί τα υλικά σου να είναι ποιοτικά. Για έξτρα γεύση, βάλε λίγα μανιτάρια ή κομμάτια ψητού κοτόπουλου.

Για το τυρί: Θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη γεύση της πίτσας το είδος του τυριού που θα επιλέξεις. Προτιμήστε τη μοτσαρέλα ή το κατσικίσιο, για γεύση και λιγότερα λιπαρά.

Πηγή: botrini.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

Ακριβώς όταν νομίζατε ότι τα ζυμαρικά primavera ήταν ο βασιλιάς του φαγητού άνεσης της άνοιξης, εμείς σας προτείνουμε αυτό το primavera κοτόπουλου με ένα τηγάνι.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

Ψάχνετε για ένα εύκολο, εντυπωσιακό κοκτέιλ αυτό το καλοκαίρι; Μην ψάξετε πέρα από αυτές τις πολυεπίπεδες σταγόνες λεμονάδας ombre. Απογειώνουν την ιδέα πίσω από τα κλασικά αγαπημένα ποτά όπως οι παγωμένες μαργαρίτες και τα daiquiris φράουλα στο επόμενο επίπεδο με πολύχρωμες, φωτεινές στρώσεις.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Μια κρεμώδης σάλτσα τυριού πικάντικη με τρυφερά, τραγανά σπαράγγια, κοτολέτες κοτόπουλου σε αυτό το δείπνο εμπνευσμένο από τις αρχές της άνοιξης.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ανάπαυση: Ο Ερμής παύει να είναι ανάδρομος

Τι επιφυλάσσει σε κάθε ζώδιο η ορθή πορεία του Ερμή από τις 25 Απριλίου έως τις 15 Μαΐου

CELEBS

Κομψή εγκυμονούσα η Βασιλική Τρουφάκου: Με στενό μαύρο φόρεμα με σκισίματα!

Πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης