Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κις με σπανάκι και μανιτάρια

Μια εύκολη συνταγή πλούσια σε ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά



Μια κις με σπανάκι και μανιτάρι είναι η ιδανική συνταγή για οικογένειες με πολυάσχολες μέρες ή για να απολαύσεις το σαββατοκύριακο ένα ζεστό brunch. Εύκολο να φτιαχτεί με μια αλάνθαστη κρούστα πίτας, αυτό το vegetarian κις είναι γενναιόδωρα γαρνιρισμένο με νόστιμα λαχανικά και κρεμώδη τυριά.

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 35 λεπτά

Συνολικός χρόνος: 55 λεπτά

Απόδοση: 8 μερίδες

Διατροφή: vegetarian

Συστατικά

Για τη ζύμη:

1 ανάλατο βούτυρο (125g)

1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτ. αλάτι

2-3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό

kichea

Για τη γέμιση:

2 κουταλιές της σούπας (30g) αλατισμένο βούτυρο

4 φλιτζάνια (300 γρ.) μανιτάρια, κομμένα σε φέτες

5 φλιτζάνια (150 γρ.) φρέσκο baby σπανάκι

3 σκελίδες σκόρδο, αλεσμένες

1 φλιτζάνι φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 1 φλιτζάνι ξερό κρεμμύδι τριμμένο

Μισό φλιτζάνι κομμένο άνηθο

Αλατοπίπερο

4 μεσαία αυγά

1 φλιτζάνι (240 ml) κρέμα γάλακτος

1/2 φλιτζάνι (120 ml) γάλα

100 γρ. τυρί (μπορείς ανάλογα με το τι προτιμάς να χρησιμοποιήσεις κίτρινα τυριά ή λευκά ή ένα μείγμα και από τα δυο είδη)

kche

Εκτέλεση

Για τη ζύμη: Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200° C. Χτυπάς το βούτυρο και ανακατεύεις γρήγορα με το αλεύρι, το αλάτι και το νερό μέχρι να κολλήσουν τα συστατικά και να σχηματίσουν μια σταθερή ζύμη.

Βάζεις τη ζύμη στο ταψί. Τρυπάς το κάτω μέρος του φλοιού με ένα πιρούνι και το αφήνεις στην άκρη.

Για τη γέμιση: Λιώνεις το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι τοποθετημένο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνεις τα μανιτάρια και τα σοτάρετε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτεις το σπανάκι και το κρεμμύδι και ανακατεύεις γρήγορα, μέχρι να μαραθούν. Τέλος προσθέτεις το σκόρδο και ον άνηθο και σοτάρεις για 30 ακόμη δευτερόλεπτα. Καρυκεύεις με αλάτι και πιπέρι και μετά απενεργοποιείς τη φωτιά και τα αφήνεις στην άκρη.

Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους, ανακατεύεις τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Προσθέτεις τα δύο τρίτα του τριμμένου τυριού και στη συνέχεια καρυκεύεις με το αλατοπίπερο.

Απλώνεις το σπανάκι και το γέμισμα μανιταριών πάνω από τη ζύμη της πίτας (βεβαιώσου ότι έχεις στραγγίξει καλά τη γέμιση από τα υγρά της), ρίχνεις παντού το μείγμα κρέμας-γάλακτος-τυριού και στη συνέχεια προσθέτεις το υπόλοιπο τεμαχισμένο τυρί στην κορυφή.

Ψήνεις για περίπου 35-40 λεπτά ή έως ότου γίνει η ζύμη και πάρει ελαφρώς χρυσό χρώμα στην κορυφή και στις άκρες της πίτας. Την απολαμβάνεις ζεστή ή και κρύα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, μόνη ή με παρέα!

Πηγή: botrini.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η καλύτερη συνταγή για πατάτες au gratin

Ένα all time classic comfort food που προσφέρει γευστική απόλαυση

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τηγανητός μπακαλιάρος με τέλειο κουρκούτι

Πώς να κλέψεις τις εντυπώσεις στο παραδοσιακό τραπέζι της 25ης Μαρτίου

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κάνε τη γευστική διαφορά αυτή την 25η Μαρτίου με μια πεντανόστιμη σκορδαλιά

Με αυτή τη συνταγή θα καταφέρεις να απολαύσεις κάτι από την παραδοσιακή γεύση 

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.