Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ο καλύτερος τρόπος να αξιοποιήσεις τα πασχαλινά αυγά που περίσσεψαν

Κάνε τα γεμιστά, ακολουθώντας λίγα και απλά βήματα



 

 

Το πρόβλημα είναι γνωστό: το τέλος του Πάσχα σε βρήκε με άπειρα βαμμένα αυγά που περίσσεψαν από το γιορτινό τραπέζι και τα τσουγκρίσματα με φίλους και συγγενείς. Πώς θα τα αξιοποιήσεις χωρίς να τα αφήσεις να μπαγιατέψουν στο ψυγείο και, τελικά, να τα πετάξεις;

Η αλήθεια είναι ότι το γεγονός πως είναι σφιχτοβρασμένα δεν σου αφήνει το περιθώριο για να τα εντάξεις στην κουζίνα σου με άπειρους διαφορετικούς τρόπους. Μπορείς όμως, αντί να τα κάνεις αυγοσαλάτα (η «κλασική» λύση), να τα γεμίσεις με διάφορα υλικά της επιλογής σου και να τα απολαύσεις ως ένα υγιεινό και νόστιμο σνακ ή να τα σερβίρεις στο κυριακάτικο τραπέζι.

Για να φτιάξεις γεμιστά αυγά, αρκεί να ακολουθήσεις τα παρακάτω πέντε απλά βήματα. Αν είναι βαμμένα (και, επομένως, ήδη σφιχτοβρασμένα), παραλείπεις τα δύο πρώτα.

1. Βράζεις μερικά αυγά: Αφήνεις το νερό να πάρει μια βράση σε μια κατσαρόλα και προσθέτεις όσα αυγά θέλεις, προσεκτικά με μια μεγάλη κουτάλα για να μη σπάσουν καθώς θα προσγειώνονται στον πυθμένα της. Χαμηλώνεις, αμέσως μετά, τη φωτιά και τα αφήνεις να σιγοβράσουν για 12-14 λεπτά, ανάλογα με το πόσο σφιχτά τα θέλεις. Αυτό είναι θέμα γούστου.

2. Τα βάζεις σε κρύο νερό: Μόλις περάσει ο χρόνος του μαγειρέματος (βολεύει να χρησιμοποιήσεις χρονόμετρο κουζίνας), βγάζεις τα αυγά σου και τα βυθίζεις κατευθείαν σε ένα μπολ με παγωμένο νερό, από το ψυγείο ή γεμάτο με παγάκια. Τα αφήνεις να κρυώσουν εντελώς. Το παγωμένο νερό θα διακόψει αυτομάτως τη διαδικασία του βρασμού, ώστε να μη βράσουν περισσότερο από όσο θέλεις, και, επιπλέον, θα κάνει ευκολότερο τον καθαρισμό των αυγών.

3. Αφαιρείς το τσόφλι τους: Σπας κάθε αυγό στην άκρη του μπολ και είτε το αφήνεις για μερικά λεπτά ακόμα να κρυώσει μέσα στο νερό, με ραγισμένο το τσόφλι, είτε το ξεφλουδίζεις αμέσως κάτω από τρεχούμενο νερό.

4. Κόβεις κάθε αυγό στη μέση, κατά μήκος: Χρησιμοποιείς ένα κοφτερό μαχαίρι, για να κοπεί ομοιόμορφα, αφαιρώντας στη συνέχεια τον κρόκο (χωρίς να τον πετάξεις). Καθαρίζεις το μαχαίρι σου με ένα πανάκι ή λίγο χαρτί κουζίνας μετά από κάθε τομή, ώστε το όμορφο λευκό του ασπραδιού να μη λερωθεί από υπολείμματα κρόκων.

5. Ετοιμάζεις τη γέμιση: Αυτό είναι και το πιο απολαυστικό και δημιουργικό κομμάτι της διαδικασίας. Για κάθε 6 αυγά (ή 12 μισούς κρόκους), προσθέτεις ¼ φλιτζάνι ενός κρεμώδους υλικού (π.χ. μαγιονέζα ή μουστάρδα) και περίπου 2 κ.γ. από ένα πικάντικο μπαχαρικό (πάπρικα, πιπέρι κ.ά.) και ό,τι άλλο θέλεις, για παράδειγμα ψιλοκομμένα αλλαντικά και φρέσκα μυρωδικά. Μερικές μόνο ιδέες για τη γέμιση; Μουστάρδα και μαγιονέζα με πάπρικα ή τυρί κρέμα και άνηθο ή στραγγιστό γιαούρτι και μαγιονέζα με πάπρικα ή μουστάρδα και ψιλοκομμένο μπέικον με πιπέρι ή κορυφές από σπαράγγια με πιπέρι. Απλά ανακατεύεις τα υλικά της επιλογής σου με τους κρόκους και ξαναγεμίζεις με το μείγμα τα κομμένα στη μέση αυγά σου. Τα σερβίρεις κρύα.

Πηγή: botrini.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

Ακριβώς όταν νομίζατε ότι τα ζυμαρικά primavera ήταν ο βασιλιάς του φαγητού άνεσης της άνοιξης, εμείς σας προτείνουμε αυτό το primavera κοτόπουλου με ένα τηγάνι.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

Ψάχνετε για ένα εύκολο, εντυπωσιακό κοκτέιλ αυτό το καλοκαίρι; Μην ψάξετε πέρα από αυτές τις πολυεπίπεδες σταγόνες λεμονάδας ombre. Απογειώνουν την ιδέα πίσω από τα κλασικά αγαπημένα ποτά όπως οι παγωμένες μαργαρίτες και τα daiquiris φράουλα στο επόμενο επίπεδο με πολύχρωμες, φωτεινές στρώσεις.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Μια κρεμώδης σάλτσα τυριού πικάντικη με τρυφερά, τραγανά σπαράγγια, κοτολέτες κοτόπουλου σε αυτό το δείπνο εμπνευσμένο από τις αρχές της άνοιξης.

Προτεινόμενα

CELEBS

Δημήτρης Κόκοτας: Θετικά τα νέα για την υγεία του - Ανταποκρίθηκε σε οδηγίες γιατρών

Παραμένει στη ΜΕΘ με μηχανική υποστήριξη έναν μήνα μετά την ανακοπή

BEAUTY TIPS

Πώς να απαλλαγείτε από τους πόρους;

Οι ειδικοί μοιράζονται τα top μυστικά για να τους ξεφορτωθείτε

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική