Skip to main content

ΕΠΟΜΕΝΟ

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πώς να φτιάξεις εύκολα σπιτικά και λαχταριστά νιόκι

Τα ζυμαρικά πατάτας που λατρεύουν σε όλο τον κόσμο



 

 

Το Gnocchi ανήκει σε μια πολυποίκιλη οικογένεια ζυμαρικών στην ιταλική κουζίνα. Είναι φτιαγμένα από μικρά κομμάτια ζύμης που αποτελούνται από σιμιγδάλι, συνηθισμένο αλεύρι σίτου, αυγό, τυρί, πατάτα, ψίχουλα ψωμιού, καλαμποκάλευρο ή παρόμοια συστατικά, και πιθανώς συμπεριλαμβανομένων βοτάνων, λαχανικών και άλλων συστατικών.Τα σπιτικά gnocchi πατάτας είναι κάτι εκπληκτικά εύκολο να φτιαχτεί και η ζύμη του είναι ένα υλικό που μοιάζει σαν χειροποίητο όνειρο. Σε αντίθεση με τα ζυμαρικά, δεν υπάρχει χρειάζεται να αφήσεις να «ξεκουραστεί» κι έτσι δεν μεσολαβεί χρόνος για να περιμένεις. Είναι τόσο απλό όσο το ψήσιμο μερικών πατατών και η ανάμειξη όλων των υλικών μαζί. Συνδύασε τα νιόκι σου με άφθονη παρμεζάνα και βούτυρο και νιώσε την ευτυχία να αγαλλιάζει μέσα σου.

ΥΛΙΚΑ:

6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ 45 ΛΕΠΤΑ

gnokki

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

4 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες

2 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, και λίγη επιπλέον για την επιφάνεια

2 μεγάλα αυγά

2 κουτ. αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο

1/2 φλ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα, συν περισσότερα για σερβίρισμα

1/4 φλ. φρεσκοτριμμένο πεκορίνο

gnokkki

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμάνεις τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάζεις τις πατάτες σε ένα μεγάλο ταψί αφού πρώτα τις έχεις τρυπήσει παντού με ένα πιρούνι ή τις τοποθετείς απευθείας στις σχάρες του φούρνου. Τις ψήνεις μέχρι να μπορούν τρυπηθούν εύκολα με ένα μαχαίρι, περίπου για μια ώρα. Όταν τις βγάλεις, τις αφήνεις να κρυώσουν ελαφρώς.

Όταν οι πατάτες είναι αρκετά δροσερές προκειμένου να μπορείς να τις χειριστείς, τις κόβεις στη μέση και αφαιρείς όσο μπορείς το εσωτερικό, αφήνοντας τη φλούδα. Λιώνεις τις πατάτες περνώντας τες από τρίφτη ή με ένα πιρούνι.

Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάζεις τις πατάτες, το αλεύρι, τα αυγά, το αλάτι και λίγο πιπέρι μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.

Απλώνεις τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνεις μέχρι να μαλακώσει, περίπου 3 λεπτά.

Χωρίζεις τη ζύμη σε 4 κομμάτια. Χρησιμοποιώντας τα χέρια σου, φτιάξε κάθε κομμμάι σε μια μακρόστενη λωρίδα στη διάσταση που θες να έχουν τα νιόκι σου. Στη συνέχεις κόβεις τη λωρίδα σε ίσα μικρά κομμάτια που πιέζεις ελαφρώς σε ένα πιρούνι για να πάρουν ραβδωτό σχήμα. Τοποθετείς τα κομμάτια σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο ταψί. Εάν η ζύμη είναι πολύ μαλακή για να την δουλέψεις σε αυτό το σημείο, τοποθέτησέ την στον καταψύκτη για 10 λεπτά για να κρυώσει.

gnokii

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό, μαγειρεύεις τα νιόκι έως ότου να επιπλέουν στην επιφάνεια, περίπου 2 λεπτά. Διατήρησε 1/2 φλιτζάνι νερό ζυμαρικών και στη συνέχεια τα στραγγίζεις.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, λιώνεις το βούτυρο. Χρησιμοποιώντας μια κουτάλα με σχισμές, προσθέτεις τα μαγειρεμένα νιόκι στο λιωμένο βούτυρο και καρυκεύεις με αρκετούς κόκκους μαύρου πιπεριού. Προσθέτεις την παρμεζάνα και το πεκορίνο και ανακατεύεις μέχρι να λιώσει το μείγμα τυριών και το πιπέρι να είναι αρωματικό, περίπου 2 λεπτά. Προσθέτεις το νερό ζυμαρικών που είχες κρατήσει, δύο κουταλιές της σούπας κάθε φορά για να βοηθήσεις τη σάλτσα να γίνει ομοιόμορφη, όπως απαιτείται.

Σερβίρεις τα νιόκι ζεστά και συμπληρώνεις με περισσότερη παρμεζάνα.

Τα νιόκι προσφέρονται για πειραματισμούς. Είναι ένα υλικό που συνδυάζεται ποικιλοτρόπως, μαγειρεύεται σχεδόν όπως τα ζυμαρικά αλλά ταιριάζει και με γεύσεις που πηγαίνουν με τις πατάτες. Δοκίμασε να τα κάνεις και στο φούρνο με ντομάτα και αρωματικά βότανα, όπως για παράδειγμα τη ρίγανη…

Πηγή: botrini.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η καλύτερη συνταγή για πατάτες au gratin

Ένα all time classic comfort food που προσφέρει γευστική απόλαυση

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τηγανητός μπακαλιάρος με τέλειο κουρκούτι

Πώς να κλέψεις τις εντυπώσεις στο παραδοσιακό τραπέζι της 25ης Μαρτίου

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κάνε τη γευστική διαφορά αυτή την 25η Μαρτίου με μια πεντανόστιμη σκορδαλιά

Με αυτή τη συνταγή θα καταφέρεις να απολαύσεις κάτι από την παραδοσιακή γεύση 

Προτεινόμενα

ΜΟΥΣΙΚΗ

Πέρα από τη θάλασσα | Ο Παύλος Παυλίδης συναντά τον Γιάννη Μαρκόπουλο

Ψηφιακή πρεμιέρα στο Onassis Channel στο YouTube | 31.03.2024 | 21:00 | Σκηνοθεσία: Χρήστος Σαρρής

CELEBS

Βασίλης Μπισμπίκης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια με την υγεία του

«Είμαι καρδιακός άνθρωπος. Εννοείται ότι αλλάζω τις συνήθειές μου»

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.