Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Βύσσινο, μια απόλαυση με πολλά οφέλη

Ένα καλοκαιρινό superfood που θα σε τονώσει απολαυστικά



Το βύσσινο είναι συνδεδεμένο με τις παιδικές καλοκαιρινές αναμνήσεις – είτε ως γλυκό του κουταλιού είτε ως βυσσινάδα. Όμως αν καταφέρεις να πιείς το χυμό του στη φυσική του μορφή τότε θα προσφέρεις στον οργανισμό σου πολλά οφέλη!

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Ο χυμός βύσσινου είναι πλούσιος σε διάφορα θρεπτικά συστατικά. 240 ml περιέχουν 119 θερμίδες και:

Υδατάνθρακες: 28 γραμμάρια

Ίνες: 5 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια

Λίπος: 1 γραμμάριο

Βιταμίνη Α: 62% της ΣΗΠ

Βιταμίνη C: 40% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 14% της ΣΗΠ

Κάλιο: 12% της ΣΗΠ

Χαλκός: 12% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Κ: 7% της ΣΗΠ

Επίσης, περιέχει  μικρότερες ποσότητες βιταμινών Β, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπών, εκτός από αντιοξειδωτικά και άλλες ευεργετικές φυτικές ενώσεις.

Σε σύγκριση με τις ποικιλίες γλυκών κερασιών, τα «ξινά κεράσια» περιέχουν 20 φορές περισσότερη βιταμίνη Α και τα επίπεδα αντιοξειδωτικών τους είναι έως και πέντε φορές υψηλότερα.

Ένας εύκολος τρόπος να ξεχωρίσεις τα ξινά κεράσια από γλυκές ποικιλίες είναι από το χρώμα τους. Τα γλυκά κεράσια τείνουν να έχουν πιο σκούρο χρώμα, ενώ τα ξινά κεράσια διατηρούν το έντονο κόκκινο χρώμα τους μετά τη συγκομιδή.

Μπορεί να αυξήσει τη δύναμη και να μειώσει τον πόνο των μυών

Τα σωματικά ενεργά άτομα μπορεί να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την επίδραση του χυμού βύσσινου στη μυϊκή δύναμη και πόνο. Οι περισσότερες μελέτες έχουν αναφέρει ευεργετικά αποτελέσματα.

Θα μπορούσε να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα

Ο χυμός από βύσσινο μπορεί να είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και για την αύξηση του ύπνου που απολαμβάνεις κάθε βράδυ.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα ξινά κεράσια είναι φυσικά πλούσια σε μελατονίνη, μια ορμόνη υπεύθυνη για την υπνηλία.

Επιπλέον, τα ξινά κεράσια περιέχουν μια καλή ποσότητα τρυπτοφάνης και ανθοκυανινών, δύο ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να δημιουργήσει μελατονίνη και να επιμηκύνει τα αποτελέσματά του.

Η έρευνα δείχνει ότι η συμπλήρωση με χυμό τάρτας αυξάνει τα επίπεδα της μελατονίνης και βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας και της διάρκειας του ύπνου.

Μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και της ουρικής αρθρίτιδας

Ο χυμός βύσσινου συχνά θεωρείται ότι μειώνει τα συμπτώματα αρθρίτιδας, όπως πόνο στις αρθρώσεις και φλεγμονή. Σε μια μελέτη, μείωσε ορισμένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα σε γυναίκες με οστεοαρθρίτιδα, τον πιο συνηθισμένο τύπο αρθρίτιδα. Μελέτες έχουν επίσης εξετάσει την επίδραση του χυμού βύσσινου στην ουρική αρθρίτιδα, έναν τύπο αρθρίτιδας που συνοδεύεται από επανειλημμένες επιθέσεις πρήξιμο και έντονο πόνο.

Μπορεί να προωθήσει την υγεία του εγκεφάλου

Εκφυλιστικές εγκεφαλικές διαταραχές όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ πιστεύεται ότι προκαλούνται, εν μέρει, από το οξειδωτικό στρες. Τα βύσσινα και ο χυμός τους περιέχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών και άλλων ευεργετικών φυτικών ενώσεων που μπορεί να έχουν προστατευτικά αποτελέσματα στα κύτταρα του εγκεφάλου.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ο χυμός κερασιού είναι πλούσιος σε πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ευεργετικές φυτικές ενώσεις που έχουν αποδειχθεί ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η υψηλή αντιοξειδωτική περιεκτικότητα των βύσσινων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων.

Μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο

Ορισμένα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο χυμό του μπορεί να βοηθήσουν στην απενεργοποίηση γονιδίων που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Μπορεί να μειώσει τον πόνο

Ο χυμός βύσσινου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της περιφερικής νευροπάθειας, ενός τύπου πόνου που προκαλείται από νευρική βλάβη.

Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση χυμού τάρτας κερασιού μπορεί να οδηγήσει σε μέτριες μειώσεις των επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Παγωμένα μεθυσμένα βύσσινα για κοκτέιλ

1 φλιτζάνι χυμό βύσσινου

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 βανίλια και σπόρους βανίλιας

1/4 φλιτζάνι λικέρ maraschino

1 αποξηραμένο φύλλο δάφνης

2 φλιτζάνια φρέσκα βύσσινα (ή στραγγισμένα ξινά κεράσια σε ελαφρύ σιρόπι)

Εκτέλεση

Βράστε το χυμό βύσσινου και τη ζάχαρη σε μέτρια-υψηλή φωτιά με τη βανίλια και τους σπόρους μέχρι να μειωθούν κατά μισό, περίπου 8 λεπτά. Ανακατέψτε το maraschino και το δάφνη. Ρίχνουμε μείγμα πάνω από τα βύσσινα. Αφήστε  να κρυώσει, σφραγίστε και ψύξτε τουλάχιστον 1 εβδομάδα.

Πηγή: botrini.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πώς να φτιάξεις τη δική σου σπιτική λαγάνα

Μετά τις καραντίνες άλλωστε έχεις γίνει εξπέρ στο να φτιάχνεις ψωμί!

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Γευστική βουτιά στη Σαρακοστή

Με κύριο συστατικό το ταχίνι αυτές οι επιλογές ντιπ θα αναδείξουν το σαρακοστιανό τραπέζι

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Δύο σούπερ ιρλανδικά κοκτέιλ για να πιείς εις υγείαν του St. Patrick’s day

Αν αγαπάς την Ιρλανδία, αυτά τα δύο κοκτέιλ θα σε ταξιδέψουν νοερά

Προτεινόμενα

ΣΧΕΣΕΙΣ

3 ισχυρά μυστικά για μια λειτουργική και ικανοποιητική σχέση

Πώς να ερωτευτείς με θεμέλια που θα έχουν διάρκεια

CELEBS

Μαρίνα Σάττι - Η απάντηση για το: «Είχατε και στο χωριό σας ρεγκετόν»

Ευχαρίστησε τις τηλεοπτικές εκπομπές που προβάλλουν τη δουλειά της

BEAUTY NEWS

Η Natalie Portman φέρνει το άρωμα της άνοιξης

Η Natalie Portman αποπνέει χαρά και αισθησιασμό καθώς κάνει το μεγάλο άλμα για αγάπη για το νέο άρωμα Miss Dior του Dior.