ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Μια τάρτα με ροδάκινα, αμύγδαλο και μασκαρπόνε για ένα όμορφο φθινόπωρο
Μία νόστιμη συνταγή όσο ακόμα τα ροδάκινα είναι στην εποχή τους
Η επιστροφή του φθινοπώρου είναι γεγονός, όμως οι πάγκοι της λαϊκής είναι ακόμη γεμάτοι με ροδάκινα. Ευκαιρία λοιπόν για ένα γλυκό που θα κάνει την επιστροφή από τις διακοπές λίγο πιο ομαλή και σίγουρα πολύ γλυκιά!
Υλικά:
125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. καστανή ζάχαρη
200 γρ. τριμμένο αμύγδαλο
50 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 κουταλιές της σούπας λικέρ Disaronno
1 μεγάλο αβγό
3 ώριμα ροδάκινα κομμένα στα τέσσερα
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
150 ζάχαρη άχνη
Μαρμελάδα ροδάκινο για γλασάρισμα (προαιρετικά)
Για τη ζύμη:
250 γρ. απλό αλεύρι
120 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
100 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κρόκους αβγού και ασπράδι από 1 αβγό
2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
Βήμα 1ο:
Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη για την τάρτα. Τοποθετήστε το αλεύρι, το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη και ¼ του κουταλιού αλάτι στο μίξερ και ανακατέψτε μέχρι να στο μείγμα να μην υπάρχουν σβόλοι από το βούτυρο. Προσθέστε τους κρόκους και 1-2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού και ανακατέψτε ξανά μέχρι το μείγμα να αρχίσει να ομογενοποιείται. Τοποθετήστε το πάνω σε μια επιφάνεια και δημιουργείστε μια μπάλα από αυτό. Τυλίξτε το σε μεμβράνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Βήμα 2ο:
Σε μια επιφάνεια πασπαλισμένη με αλεύρι απλώστε τη ζύμη τόσο ώστε να καλύπτει μια ταρτιέρα με διάμετρο 23 εκατοστά. Τσιμπήστε τη βάση με ένα πιρούνι και τοποθετήστε την στο ψυγείο για 30 λεπτά ακόμα.
Βήμα 3ο:
Θερμάνετε το φούρνο σας στους 200C στον αέρα (ή στους 180C στις αντιστάσεις). Καλύψτε τη ζύμη με λαδόκολλα και τοποθετήστε από πάνω φασόλια τα οποία θα λειτουργήσουν ως βαρίδι. Ψήστε την για 15 λεπτά και ύστερα αφαιρέστε τη λαδόκολλα και τα φασόλια και συνεχίστε το ψήσιμο για ακόμη 10 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα και να γίνει τραγανή. Χτυπήστε το ασπράδι του αβγού, περάστε το στην τάρτα με ένα πινέλο και ψήστε για ακόμη ένα λεπτό, αφού χαμηλώσετε τη θερμοκρασία στους 180C/160C.
Βήμα 4ο:
Φτιάξτε τη γέμιση χτυπώντας το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αμύγδαλο, το αλεύρι, τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού, το Disaronno και το αβγό. Απλώστε το μείγμα πάνω από τη ζύμη της τάρτας και τοποθετείστε από πάνω τα ροδάκινα που είχατε κόψει στα τέσσερα. Ψήστε για 35-40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να χρυσίσει. Αφήστε την τάρτα να κρυώσει. Αν το επιθυμείτε, μπορείτε να γλασάρετε με λίγη μαρμελάδα ροδάκινο, αφού πρώτα τη ζεστάνετε σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό.
Βήμα 5ο:
Τοποθετήστε το μασκαρπόνε, το γιαούρτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και την άχνη ζάχαρη σε ένα μπολ και χτυπήστε τα μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν. Διατηρήστε το μείγμα παγωμένο και σερβίρετε μαζί με την τάρτα.