Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τεμπέλικοι λαχανοντολμάδες στον φούρνο

Μια εύκολη, γρήγορη και νόστιμη εκδοχή



Αυτή η συνταγή έχει όλα τα στοιχεία από τους αγαπημένους λαχανοντολμάδες – μοσχαρίσιο κρέας, κρεμμύδι και ρύζι μαγειρεμένα σε σάλτσα ντομάτας – και παραλείπει τη φασαρία του τυλίγματος (ιδανικό επίσης για όσους δεν αγαπούν το αυγολέμονο). Αντίθετα, το λάχανο τεμαχίζεται και τοποθετείται σε στρώσεις με τη γευστική γέμιση, στη συνέχεια συμπληρώνεται με τυρί, για μια χορταστική και εύκολη εκδοχή φούρνου. Μη διστάσετε να αντικαταστήσετε τον βόειο κιμά, με κιμά γαλοπούλας, – αυτή η συνταγή θα ήταν επίσης εξαιρετική με ένα χορτοφαγικό υποκατάστατο κρέατος.

Χρόνος προετοιμασίας:

35 λεπτά

Συνολικός χρόνος:

1 ώρα

Μερίδες:

8

Συστατικά

3 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένο

1 κιλό άπαχο μοσχαρίσιο κιμά

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή βοείου κρέατος χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο

450 γρ. σάλτσα ντομάτας χωρίς αλάτι

1 φλιτζάνι λευκό ρύζι με μακρούς κόκκους

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, χωρισμένο

½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο πιπέρι, χωρισμένο

8 φλιτζάνια ψιλοκομμένο πράσινο λάχανο (1 1/4 κιλά)

2 κουταλάκια του γλυκού άνηθο ξερό

¼ κουταλάκι του γλυκού κόκκινη πιπεριά θρυμματισμένη

1 ½ φλιτζάνια τριμμένο τυρί Cheddar

laxanoa

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 210. Αλείψτε το ταψί ελαφρά με σπρέι μαγειρέματος. Ζεσταίνετε 1 κουταλιά λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε μοσχαρίσιο κρέας και κρεμμύδι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι το βόειο κρέας να μην είναι πλέον ροζ, περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να αναδειχθεί το άρωμά του, περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε ανακατεύοντας τον ζωμό, τη σάλτσα ντομάτας, το ρύζι, 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Αφήστε να σιγοβράσει. Σκεπάστε, μειώνουμε τη φωτιά για να διατηρηθεί το σιγοβράσιμο και μαγειρεύτε, ανακατεύοντας μία ή δύο φορές, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, περίπου 17 λεπτά (το μείγμα θα είναι λίγο ζουμερό). Βγάλτε το καπάκι και αφαιρέστε από τη φωτιά.

Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε λάχανο, άνηθο, θρυμματισμένο κόκκινο πιπέρι και το υπόλοιπο 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλατοπίπερο. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι το λάχανο να γίνει απαλό, 5 έως 7 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά.

Απλώστε το μισό λάχανο στον πάτο του προετοιμασμένου ταψιού. Από πάνω ρίξτε το μισό μοσχαρίσιο μείγμα και μετά το μισό τυρί. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο λάχανο, μείγμα βοείου κρέατος και τυρί. Ψήστε μέχρι να ζεσταθεί και το τυρί έχει λιώσει και αρχίσει να ροδίζει, περίπου 25 λεπτά.

Πηγή: botrini.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός