Κοκκινιστοί λαχανοντολμάδες στον φούρνο

Μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από συνταγές για λαχανοντολμάδες σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.

Αγγελική Λάλου

Μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από συνταγές για λαχανοντολμάδες σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Αυτή η συνταγή βασίζεται στο Gołąbki, ένα πολωνικό πιάτο στο οποίο το φύλλα λάχανου τυλίγουν μείγμα χοιρινού ή βοείου κιμά με κρεμμύδια και ρύζι. Αυτό που μας αρέσει περισσότερο σε αυτή την εκδοχή είναι ότι το κρέας και το ρύζι μαγειρεύεται μέσα στο ίδιο το λάχανο. Κάτι που σημαίνει πολύ λιγότερη δουλειά από την πλευρά μας και είμαστε πάντα υπέρ αυτού. Προτιμήστε να μην χρησιμοποιείτε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου – δεν έχουν τόσο μεγάλη υγρασία. Επίσης, μην ξεχάσετε να καλύψετε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Είναι απαραίτητο για να κυκλοφορήσετε τον ατμό!

ΥΛΙΚΑ

5 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

0 ώρες 25 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

2 ώρες 20 λεπτά

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για τη σάλτσα

2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1/2 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκελίδες, αλεσμένες

2 κουταλιές της σούπας τοματοπολτός

800 γρ. τριμμένες ντομάτες

2 κουταλιές της σούπας βαλσάμικο ξύδι

1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη

2 κουτ. αποξηραμένη ρίγανη

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για τους ντολμάδες

15 φύλλα λάχανου

1 κιλό κιμά

1/4 φλ. ωμό λευκό ρύζι

1/4 φλ. τριμμένη φρυγανιά

1/2 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 κουταλιά της σούπας φρεσκοκομμένο μαϊντανό, συν περισσότερα για γαρνιτούρα

Αλάτι

Φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι

laxanontolm

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη σάλτσα

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 210°. Σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα (ή βαθύ τηγάνι) σε μέτρια θερμότητα, βάλτε το λάδι να ζεσταθεί. Προσθέστε κρεμμύδι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, 5 λεπτά. Ανακατέψτε την πάστα ντομάτας και το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να αναδειχθούν τα αρώματα, 1 λεπτό. Ρίξτε από πάνω τις ντομάτες και στη συνέχεια προσθέστε ξύδι, ζάχαρη και ρίγανη.

Κατεβάστε τη θερμότητα σε μεσαία χαμηλή και σιγοβράστε για 20 λεπτά. Καρυκέψτε με αλάτι και πιπέρι.

Για τους ντολμάδες

Σε ένα μεγάλο δοχείο με νερό που βράζει, βυθίστε το λάχανο αφήνει μέχρι τα φύλλα του να είναι τρυφερά και ευέλικτα, περίπου 1 λεπτό.

Κάνετε γέμιση: σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε τον κιμά, 1 φλιτζάνι σάλτσα, ρύζι, φρυγανιά, κρεμμύδι και μαϊντανό. Καρυκέψτε με αλάτι και πιπέρι.

Απλώστε ένα λεπτό στρώμα σάλτσας στο κάτω μέρος ενός μεγάλου ταψιού.

Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι, κόψτε τη σκληρή τριγωνική πλευρά από κάθε φύλλο λάχανου. Βάλτε γέμιση στο κέντρο του φύλλου και φτιάξτε ένα ρολό έχοντας διπλώσει προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου. Τοποθετήστε τους ντολμάδες πάνω στη σάλτσα στο ταψί και περιχύστε από πάνω τους την υπόλοιπη σάλτσα. Ψήστε 1 ώρα 15 λεπτά, μέχρι το ρύζι και το κρέας να είναι μαγειρεμένα.

Γαρνίρετε με περισσότερο μαϊντανό πριν το σερβίρισμα.

Πηγή: botrini.gr



About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares