ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Ένα... γρήγορο σνακ!
Σπανακοπιτάκια-σαλιγκαράκια.
Αυτά τα σαλιγκαράκια , που κρύβουν σπανάκι και φέτα μέσα τους, έρχονται τρέχοντας (!) να σας χορτάσουν στο πρωινό σας , στο σχολείο, στο γραφείο, το βράδυ μπροστά στην τηλεόραση. Στο 'Νηστικό αρκούδι δε χορεύει"!
Υλικά (για 20 σπανακοπιτάκια):
για το φύλλο:
1/2 κιλό αλεύρι
2 κουταλάκια αλάτι
1 κουταλιά λάδι
1 κουταλιά ξύδι
1 κούπα χλιαρό νερό
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή κι εύπλαστη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί από 1 ώρα έως κι ένα βράδυ.
για τη γέμιση:
1/2 κιλό σπανάκι καθαρισμένο και πλυμένο
2-3 πράσα
1/2 μάτσο άνηθο
1/2 μάτσο μαϊντανό
1 κρεμμύδι ξερό
200-250 γραμ. φέτα
3 αυγά
πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε ένα αντικολλητικό σκεύος βάζουμε και ανακατεύουμε το σπανάκι χωρίς να προσθέσουμε οτιδήποτε άλλο για να μαραθεί. Το βάζουμε σε μια λεκάνη.
Ψιλοκόβουμε τα πράσα και το κρεμμύδι και σωτάρουμε ελαφρά σε δυο κουταλιές ελαιόλαδο.
Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τον άνηθο και τα προσθέτουμε στο σπανάκι.
Προσθέτουμε τη φέτα λιώνοντάς την με τα χέρια και τα αυγά.
Ρίχνουμε και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια γαι το φύλλο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 καμματάκια στο μέγεθος μανταρινιού και τα αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένα με πετσέτα. Ανοίογουμε ένα ένα φυλλαράκια σε ορθογώνιο σχήμα, κατά το δυνατό.
Τοποθετούμε στη μία άκρη 2 κουταλιές γέμιση και κλείνουμε φακελωτά, κλείνοντας και τα πλαϊνά, σε ρολάκι.
Με το πινέλο λαδώνουμε την άκρη, κλείνουμε και στριφογυρνάμε για να επιτύχουμε το σαλιγκαράκι!
Τα αραδιάζουμε στο ταψί μας, αφού προηγουμένως το αλείψουμε με ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στους 180ο C για 30 λεπτά ή ώσπου να ροδίσουν καλά.
Καλή όρεξη!