Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Υπέροχο ratatouille στον φούρνο

Μια εύκολη συνταγή με άρωμα Γαλλίας, εδώ σε μια ψητή εκδοχή



Το Ratatouille, ένα κλασικό πιάτο για το τέλος του καλοκαιριού από τη Νότια Γαλλία που περιλαμβάνει τα αγαπημένα μας λαχανικά στο τέλος εποχής τους, παίρνει νέα μορφή σε αυτή την όμορφη σπειροειδή εκδοχή φούρνου. Αντί να μαγειρεύετε το ρατατούιγ στο μάτι της κουζίνας, απολαύστε το αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο ή μπορείτε να ψήσετε το πιάτο νωρίτερα και αφήστε τα υλικά να ανακατευτούν στο ψυγείο όλη τη νύχτα για ακόμα περισσότερη γεύση. Σερβίρετε με ένα γαλλικό επιδόρπιο στο τέλος για να ολοκληρώσετε ένα αξέχαστο γεύμα, όπως η τάρτα μήλου.

Pixel
Pixel

Για την πιο όμορφη εμφάνιση, επιλέξτε κολοκυθάκια με την ίδια διάμετρο με τις ντομάτες. Η μελιτζάνα, ωστόσο, έχει πολύ πιο χοντρή διάμετρο από το καθένα, οπότε μπορείτε να κόψετε κάθε γύρο στη μέση και να τα τακτοποιήσετε στο πιάτο με τη φλούδα προς τα πάνω. Εάν έχετε πρόσβαση σε πιο λεπτές μελιτζάνες, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε αντί για τις κλασικές.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

4 - 6 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ώρα 45 λεπτά

Συστατικά

2 κ.σ. ξηρό λευκό κρασί

2 κ.σ. τοματοπολτός

1 φλ. ψητές κόκκινες πιπεριές σε κύβους

1/3 φλ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού

4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

3 μέτριες ντομάτες (περίπου 3/4 κιλ. συνολικά), κομμένες σε λεπτές φέτες

1 μεγάλο κολοκύθι κομμένο σε λεπτές φέτες

1 σφαιρική μελιτζάνα, κομμένη στη μέση κατά μήκος, κομμένη σε λεπτές φέτες σε μισά φεγγάρια

1/3 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κουτ. χοντροκομμένα φύλλα φρέσκου θυμαριού

ratatoui-a 

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220. Σε ένα ρηχό ταψί 2 λίτρων, χτυπήστε το κρασί και τον πελτέ ντομάτας μέχρι να ομογενοποιηθούν και να ενωθούν. Προσθέστε πιπεριά, βασιλικό, σκόρδο, 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Ανακατεύετε να ενωθούν και απλώνετε σε ομοιόμορφη στρώση.

Στοιβάζετε 1 φέτα ντομάτας, 1 φέτα κολοκυθιού και 1 φέτα μελιτζάνας και στοιβάζετε κάθετα κατά μήκος της άκρης του ταψιού, με την πλευρά της φλούδας της μελιτζάνας προς τα επάνω. Επαναλάβετε με τις υπόλοιπες φέτες ντομάτα, κολοκυθάκια και μελιτζάνα, δημιουργώντας μια σπείρα στο ταψί.

Περιχύνετε τα λαχανικά με λάδι και πασπαλίζετε με θυμάρι. Καρυκεύστε με 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι.

Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε μέχρι τα λαχανικά να αρχίσουν να μαλακώνουν και οι χυμοί να φουσκώνουν, περίπου 30 λεπτά. Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, περίπου 30 λεπτά ακόμα. Αφήνετε να ξεκουραστεί 10 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Φτιάξτε μπροστά: Το Ratatouille μπορεί να ψηθεί 1 ημέρα νωρίτερα. Σκεπάζετε το ταψί με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο.

Εναλλακτικές προσθήκες: Μπορείτε επιπλέον να βάλετε πιπεριές ή κολοκύθα, για περισσότερη χρωματική και γευστική ποικιλία.

Πηγή: botrini.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Γευστικό ταξίδι στην Ιταλία με pasta Puttanesca

Ζυμαρικά που μυρίζουν Μεσόγειο Θάλασσα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πασχαλινό τραπέζι αλλιώς

Επτά διαφορετικοί τρόποι για να απολαύσεις το κρέας το Πάσχα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Δροσερή σαλάτα κουσκούς

Υγιεινή κι απολαυστική, θα σε χορτάσει χωρίς να έχεις τύψεις

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Zώδια εβδομάδας 12 έως 19/5

Δώστε σημασία στις προοπτικές που θα ανοιχθούν μπροστά σας

VIRAL

Eurovision: 20 εξοργιστικά υπέροχες και WTF ερμηνείες (videos)

Με την Μαρίνα Σάττι έτοιμη να ρίξει «ζαριά» για την κορυφή, θυμόμαστε 20 απίθανες και κραυγαλέες εμφανίσεις μέσα από την ιστορία της Eurovision. Γράφει ο Μάνος Νομικός

PETS

6 ενδιαφέροντα γεγονότα για τον εγκέφαλο της γάτας σας

Μερικές πληροφορίες για τον εγκέφαλο των αγαπημένων μας αιλουροειδών