Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φακές Dal με άρωμα Ινδίας

Ανεβάστε τη θερμοκρασία και αναδείξτε αυτό το ωφέλιμο όσπριο



Αυτή η εύκολη συνταγή με φακές φέρνει πραγματικά τη ζέστη που χρειάζεσαι τον χειμώνα. Ο όρος dal αναφέρεται τόσο σε αυτό το ινδικό πιάτο που μοιάζει με σούπα όσο και στη λέξη για τις σπασμένες φακές. Οι κόκκινες φακές που χρησιμοποιούνται εδώ είναι κοινές γιατί δεν απαιτούν προ-εμποτισμό και μαγειρεύονται γρήγορα. Σιγοβράζονται σε ζωμό ντομάτας με πολλά ζεστά, έντονα μπαχαρικά. Είναι ένα εκπληκτικά χορταστικό πιάτο που είναι εξαιρετικό για τις κρύες νύχτες του χειμώνα και όταν δεν έχετε πολύ χρόνο να μαγειρέψετε. Το καρυκευμένο λάδι που περιχύνεται από πάνω είναι προαιρετικό, αλλά συνιστάται ιδιαίτερα. Το γιαούρτι θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση της πικάντικης γεύσης και της οξύτητας του πιάτου. Η ξινή κρέμα λειτουργεί ως εξαιρετικό υποκατάστατο.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

4 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

40 λεπτά

Συστατικά

2 κ.σ. φυτικό λάδι, διαιρεμένο

1 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κουτ. φρεσκοκομμένο τζίντζερ

2 πράσινα τσίλι, ένα σε κύβους και ένα σε φέτες, χωρισμένα

3 κουτ. σπόροι κύμινου, χωρισμένοι

1 κουτ. κολίανδρο

1 κουτ. κουρκούμη

1 κουτ. πάπρικα

1/2 κουτ. κανέλα

1 φλ. κόκκινες φακές

1 συσκευασία 400 γρ. ντομάτες σε κύβους

4 φλ. ζωμός λαχανικών με χαμηλό νάτριο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Γιαούρτι, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βήμα 1

Σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε 1 κουταλιά της σούπας λάδι. Προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει, 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο, το τζίντζερ και το τσίλι σε κύβους. Μαγειρέψτε μέχρι να μυρίσει, 1 λεπτό ακόμα. Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινου και μπαχαρικά και ανακατέψτε για να επικαλυφθούν τα λαχανικά και να ψηθούν οι σπόροι, άλλο ένα λεπτό. Προσθέστε τις φακές και ανακατέψτε καλά, μετά προσθέστε τις ντομάτες και τον ζωμό και αλατοπιπερώστε. Φέρτε το μείγμα σε βράση, στη συνέχεια μειώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να σπάσουν.

Βήμα 2

Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνετε την υπόλοιπη κουταλιά της σούπας λάδι. Προσθέστε τα υπόλοιπα 2 κουταλάκια του γλυκού σπόρους κύμινου και μαγειρέψτε μέχρι να σκουρύνει και να μυρίσει, 2 έως 3 λεπτά. Προσθέστε το τσίλι σε φέτες και μαγειρέψτε 1 λεπτό ακόμα. Αδειάζετε σε ένα μικρό αντιθερμικό μπολ, ξύνοντας όλους τους σπόρους και το λάδι και αφήνετε να κρυώσουν όσο συνεχίζουν να ψήνονται οι φακές.

Βήμα 3

Ρίχνετε το νταλ σε ένα μπολ και ρίχνετε από πάνω το γιαούρτι και περιχύνετε με το τηγανισμένο μείγμα σπόρων κύμινου.

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Γευστικό ταξίδι στην Ιταλία με pasta Puttanesca

Ζυμαρικά που μυρίζουν Μεσόγειο Θάλασσα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πασχαλινό τραπέζι αλλιώς

Επτά διαφορετικοί τρόποι για να απολαύσεις το κρέας το Πάσχα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Δροσερή σαλάτα κουσκούς

Υγιεινή κι απολαυστική, θα σε χορτάσει χωρίς να έχεις τύψεις

Προτεινόμενα

DO IT YOURSELF

Έξυπνα styling tips για κορίτσια με μεγάλο ντεκολτέ

Πώς να ντύνεσαι με αυτοπεποίθηση και δημιουργικότητα, εξασφαλίζοντας στον εαυτό σου την απαραίτητη στήριξη και άνεση μέσα από τα ρούχα σου

CELEBS

Madonna: Φινάλε για την Celebration tour με πάνω από 1,5 εκ. θεατές

Έσπασε όλα τα ρεκόρ η συναυλία της "βασίλισσας" της ποπ στη Βραζιλία

FITNESS

Ποια είδη άσκησης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του αισθήματος της πείνας;

Κι όμως, μέσα από τη γυμναστική μπορείς να ρυθμίσεις την όρεξή σου για φαγητό!