Πατάτες ογκρατέν

Θα κάνεις τραπέζι; Ένα πιάτο-κλασική αξία στην πιο light εκδοχή του!

Γεωργία Κοντού
`

Είχα χρόνια να τις φτιάξω, ενώ παλιά δεν έλειπαν από κανένα τραπέζωμα που ετοίμαζα. Οι πατάτες ογκρατέν συμπλήρωναν τα κρεατικά θαυμάσια ή αποτελούσαν ένα νόστιμο πρώτο πιάτο. Τα τελευταία χρόνια παραμερίστηκε το φαγητάκι αυτό, καθώς όλο και περισσότεροι φίλοι αποφεύγουν τα λιπαρά στο φαγητό τους. Πριν μερικές μέρες το θυμήθηκα και αποφάσισα να το φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία και φυσικά να το μοιραστώ μαζί σας! Και ιδού οι πατατούλες ογκρατέν μου, που παρεμπιπτόντως μαγειρεύτηκαν με όσο πιο χαμηλά λιπαρά γίνεται και παραμένουν νοστιμότατες. Από το "Νηστικό αρκούδι δε χορεύει" με αγάπη.

Υλικά (για 6 άτομα):

4-5 μεγαλούτσικες πατάτες (1.000-1.200 γραμ.)

300 γραμ. γιαούρτι 2% λιπαρά

1 κούπα κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά

2 κουταλιές ελαιόλαδο

4 φέτες ζαμπόν ή πάριζα σε μικρά κομματάκια 

4-5 φέτες τυρί για τοστ χαμηλών λιπαρών

50 γραμ. μοτσαρέλα τριμμένη

50 γραμ. γκούντα τριμμένο

2 αυγά 

λίγο άνηθο ψιλοκομένο

λίγο μασίς (φλοιό μοσχοκάρυδου) 

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβουμε σε λεπτές ροδέλες τις πατάτες και τις βράζουμε όσο να μισομαλακώσουν. Προσοχή να μη λιώσουν! Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε το γιαούρτι, την κρέμα, το λάδι, τα αυγά, το ζαμπόν, τα τυριά, τον άνηθο.

Το μασίς το κοπανάμε στο γουδί πρώτα και το ρίχνουμε στο μίγμα μας.

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε τις μισές πατάτες, από πάνω τη μισή σάλτσα, μετά τις υπόλοιπες πατάτες και την υπόλοιπη σάλτσα.

Καλύπτουμε την επιφάνεια με τις φέτες του τυριού για τοστ.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Περιμένουμε 15 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Δες τη συνταγή βήμα βήμα εδώ: Νηστικό αρκούδι δε χορεύει

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…