Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πατάτες ογκρατέν

Θα κάνεις τραπέζι; Ένα πιάτο-κλασική αξία στην πιο light εκδοχή του!


Γεωργία Κοντού

Είχα χρόνια να τις φτιάξω, ενώ παλιά δεν έλειπαν από κανένα τραπέζωμα που ετοίμαζα. Οι πατάτες ογκρατέν συμπλήρωναν τα κρεατικά θαυμάσια ή αποτελούσαν ένα νόστιμο πρώτο πιάτο. Τα τελευταία χρόνια παραμερίστηκε το φαγητάκι αυτό, καθώς όλο και περισσότεροι φίλοι αποφεύγουν τα λιπαρά στο φαγητό τους. Πριν μερικές μέρες το θυμήθηκα και αποφάσισα να το φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία και φυσικά να το μοιραστώ μαζί σας! Και ιδού οι πατατούλες ογκρατέν μου, που παρεμπιπτόντως μαγειρεύτηκαν με όσο πιο χαμηλά λιπαρά γίνεται και παραμένουν νοστιμότατες. Από το "Νηστικό αρκούδι δε χορεύει" με αγάπη.

Υλικά (για 6 άτομα):

4-5 μεγαλούτσικες πατάτες (1.000-1.200 γραμ.)

300 γραμ. γιαούρτι 2% λιπαρά

1 κούπα κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά

2 κουταλιές ελαιόλαδο

4 φέτες ζαμπόν ή πάριζα σε μικρά κομματάκια 

4-5 φέτες τυρί για τοστ χαμηλών λιπαρών

50 γραμ. μοτσαρέλα τριμμένη

50 γραμ. γκούντα τριμμένο

2 αυγά 

λίγο άνηθο ψιλοκομένο

λίγο μασίς (φλοιό μοσχοκάρυδου) 

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβουμε σε λεπτές ροδέλες τις πατάτες και τις βράζουμε όσο να μισομαλακώσουν. Προσοχή να μη λιώσουν! Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε το γιαούρτι, την κρέμα, το λάδι, τα αυγά, το ζαμπόν, τα τυριά, τον άνηθο.

Το μασίς το κοπανάμε στο γουδί πρώτα και το ρίχνουμε στο μίγμα μας.

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε τις μισές πατάτες, από πάνω τη μισή σάλτσα, μετά τις υπόλοιπες πατάτες και την υπόλοιπη σάλτσα.

Καλύπτουμε την επιφάνεια με τις φέτες του τυριού για τοστ.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Περιμένουμε 15 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Δες τη συνταγή βήμα βήμα εδώ: Νηστικό αρκούδι δε χορεύει

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η καλύτερη συνταγή για πατάτες au gratin

Ένα all time classic comfort food που προσφέρει γευστική απόλαυση

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τηγανητός μπακαλιάρος με τέλειο κουρκούτι

Πώς να κλέψεις τις εντυπώσεις στο παραδοσιακό τραπέζι της 25ης Μαρτίου

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κάνε τη γευστική διαφορά αυτή την 25η Μαρτίου με μια πεντανόστιμη σκορδαλιά

Με αυτή τη συνταγή θα καταφέρεις να απολαύσεις κάτι από την παραδοσιακή γεύση 

Προτεινόμενα

CELEBS

Δημήτρης Κόκοτας: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής

Kατά την διάρκεια των προβών του για το J2US

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tips ταχείας ανάρρωσης μετά από χωρισμό

Πώς να κάνεις τον πόνο του χωρισμού να περάσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε