Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πασχαλινά κουλούρια με βούτυρο, ελαιόλαδο και πορτοκάλι

Υποδεχόμαστε τη Μεγάλη Εβδομάδα παραδοσιακά!


Γεωργία Κοντού

Τα φετινά κουλουράκια μου είναι ζυμωμένα με την παραδοσιακή συνταγή των σμυρναίικων, τα έφτιαξα με το φοβερό βούτυρο του Ιδρύματος Αβέρωφ μου βγάζει και το Μετσοβόνε -το βρήκα στο Βασιλόπουλο του Ψυχικού- και ωραίο ελαιόλαδο. Σας διαβεβαιώνω έγιναν ανάρπαστα. Μοσχοβολιστά, τραγανά, υπέροχα! 

Υλικά για 100 κομμάτια περίπου

1 κιλό αλεύρι φαρίνα

175γρ. βούτυρο φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου

175γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ

300γρ. ζάχαρη

½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι

1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ

1 κουτ. γλυκού σόδα

1 καψουλάκι βανιλίνη

Ξύσμα πορτοκάλι

1 κρόκο αβγού, ανακατεμένο με 1 κουτ. σούπας νερό για το άλειμμα

Εκτέλεση:

1. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με το ελαιόλαδο και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να ασπρίσει, προσθέτετε τη ζάχαρη και χτυπάτε λίγο ακόμα.

2. Ρίχνετε το χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχετε διαλύσει προηγουμένως τη σόδα, το μπράντι και τη βανίλια. Αφού ομογενοποιηθεί στη ζύμη προσθέτετε ένα φλιτζάνι αλεύρι ενώ δουλεύετε το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.

3. Αποσύρετε το μπολ από το μίξερ και, ανακατεύοντας με τα χέρια, προσθέτετε τμηματικά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.

4. Την αφήνετε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και μετά παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθετε τα κουλουράκια ως εξής: πρώτα φτιάχνετε κορδόνια και μετά διπλώνετε το κάθε κορδόνι στα τρία και στο τέλος πιέζετε τα κουλουράκια πάνω και κάτω και τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Αυτό είναι το κλασσικό σχήμα των σμυρναίικων κουλουριών. Εγώ έφτιαξα πάντως και στρογγυλά και κοτσιδούλες.

5. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C στον αέρα, αλείφετε την επιφάνεια των κουλουριών με τον κρόκο του αβγού και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ, χρυσαφένιο χρώμα. Η δόση είναι αρκετή για τέσσερα ταψιά, τα οποία θα φουρνίζετε ανά δύο.

6. Αφήνετε τα κουλουράκια να κρυώσουν πριν τα ξεκολλήσετε από το χαρτί και τα μεταφέρετε σε σκεύος αποθήκευσης.

Πηγή: Sweetly.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Προτεινόμενα

CELEBS

Ζενεβιέβ Μαζαρί: Όλα όσα δεν ξέρουμε για εκείνη!

Η αγάπη της στη μόδα, το όνομά της και ο έρωτάς της με τον άντρα της

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

CELEBS

Ελεονώρα Μελέτη: «Δεν είμαι η άνεργη παρουσιάστρια που έψαχνε τι θα κάνει»

Όσα είπε η παρουσιάστρια για την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές