ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Μουτζάνταρα (φακόρυζο)
Αρώματα Ανατολής σε ένα απολαυστικό πιάτο.
Ένα πιάτο που έρχεται από τη Μέση Ανατολή και μας σκλαβώνει με την έντιμη απλότητα που το διακρίνει. Τα μπαχαρικά και τα καραμελωμένα κρεμμύδια του δίνουν μια εξωτική νότα και το γιαούρτι το δροσίζει εξαιρετικά!
Υλικά (για 2 άτομα):
1 φλυτζανάκι του καφέ φακές
2 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι κίτρινο για πιλάφι
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
μπαχαρικά:
1 πρέζα κόλιανδρο
1 πρέζα καρδάμωμο
1 πρέζα κύμινο ΄
1 πρέζα γκαράμ μασάλα
1 φύλλο δάφνης
αλάτι
Εκτέλεση:
Πλένουμε το ρύζι και τις φακές.
Βάζουμε τις φακές να πάρουν μια βράση, πετάμε το πρώτο νερό και τις βράζουμε με φρέσκο νερό για 7 λεπτά.
Εντωμεταξύ μουλιάζουμε το ρύζι σε χλιαρό νερό για ένα δεκάλεπτο.
Το σουρώνουμε και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα που βράζουν οι φακές.
Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, το κύμινο, το γκαράμ μασάλα, το καρδάμωμο ξεφλουδισμένο και σπασμένο στο γουδί μαζί με το κόλιανδρο και λίγο αλάτι. Σιγοβράζουμε προσέχοντας να σωθεί το νερό χωρίς να παραβράσει ούτε το ρύζι αλλά ούτε και οι φακές.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε μεγάλες φέτες και το σωτάρουμε σε λίγο λαδάκι σε χαμηλά φωτιά ώσπου να καραμελώσει.
Σερβίρουμε περιχύνοντας το μουτζάνταρα με το κρεμμύδι και συνοδεύοντας με αραβικές πίτες και γιαούρτι.
Δες τη συνταγή βήμα βήμα εδώ: Νηστικό αρκούδι δε χορεύει
SELECTIONS
- Γιατί ένα καλό λευκό πουκάμισο δεν πρέπει να λείπει από την γκαρνταρόμπα σου!
- Πώς οι οροί υαλουρονικού οξέος να κρατούν το δέρμα σας ενυδατωμένο
- «Πιστεύω ότι το αύριο είναι άλλη μια μέρα και πιστεύω στα θαύματα». Όντρεϊ Χέμπορν
- 8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μανδελικό οξύ προτού το βάλεις στη beauty ρουτίνα σου