Skip to main content

00_Pets n

Παιδί και κατοικίδιο: ΑΥΤΑ πρέπει να προσέξεις

...για να είναι όλοι ασφαλείς! 



Η απόφαση για υιοθέτηση ενός κατοικίδιου θα πρέπει να ληφθεί έπειτα από σοβαρή σκέψη και συζήτηση μεταξύ των γονέων.

Θα πρέπει, λοιπόν, να συνεκτιμηθούν διάφοροι παράγοντες, έτσι ώστε να αποφευχθούν στη συνέχεια πιθανές ανισορροπίες.

Για παράδειγμα, είναι πολύ σημαντικό να εκτιμηθεί το εάν η καθημερινή φροντίδα του κατοικιδίου θα είναι συλλογική ευθύνη όλων των μελών, καθώς και η αντοχή της οικογένειας, όταν το ζώο αρρωστήσει.

Επίσης, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, ότι η οικογένεια πρέπει να μεριμνήσει για την αξιοπρεπή φροντίδα του ζώου.

Αφού, λοιπόν, αποφασίσετε υπεύθυνα να υιοθετήσετε ένα ζωάκι το οποίο θα σας χαρίσει ανιδιοτελώς την συντροφιά του και την αγάπη του, θέσετε τις βάσεις για μία ιδανική συμβίωση μεταξύ του ζώου και του παιδιού σας.

Το μυστικό είναι να εκπαιδεύσετε σταδιακά τόσο το ζωάκι όσο και το παιδάκι σας, θέτοντας σαφή όρια.

- 'Οσον αφορά το ζώο, όταν έχετε μωρό, μην του επιτρέπετε να μπαίνει στο δωμάτιο όπου θα κοιμάται το μωρό σας και μην το αφήνετε να ανεβαίνει στην καλαθούνα, στο καρότσι ή στο πορτ-μπεμπέ. Επίσης, καλό θα ήταν, να έχετε ήδη τοποθετήσει ένα ειδικό προστατευτικό δίχτυ στην παιδική κούνια για την περίπτωση που θα καταφέρει να τρυπώσει κρυφά στο δωμάτιο, ώστε να αποτρέψετε την πιθανότητα να καθίσει το ζώο πάνω στο πρόσωπο του μωρού, με κίνδυνο να του προκαλέσει ασφυξία.

- Μην αφήνετε ποτέ το κατοικίδιό σας να γλείφει το μωρό. Επίσης, φροντίστε τα μπολάκια φαγητού και η άμμος υγιεινής του ζώου να τοποθετούνται σε σημεία μη προσβάσιμα για το μωρό.

- Την ημέρα που θα φέρετε το μωράκι στο σπίτι από το μαιευτήριο, παίξτε λίγο με το κατοικίδιό σας προτού του παρουσιάσετε το μωρό. Αφήνετε το μωρό και το κατοικίδιο να περνούν καθημερινά λίγο χρόνο μαζί, στο ίδιο δωμάτιο, τις πρώτες ημέρες, ώστε να συνηθίσει το ένα την παρουσία του άλλου. Μην αφήνετε, όμως, ποτέ το μωρό σας με το κατοικίδιο δίχως επίβλεψη. Τον πρώτο καιρό, το μωράκι σας δε θα αντιλαμβάνεται την παρουσία του ζώου, κι έτσι θα μπορείτε εύκολα να κρατάτε μακριά το ένα από το άλλο. Σύντομα, όμως, το μωρό σας θα μάθει να παίζει με το ζωάκι σας.

- Τα περισσότερα προβλήματα που ίσως προκύψουν μεταξύ ενός ζώου και ενός παιδιού συμβαίνουν όταν το παιδί αρχίζει να μπουσουλάει και να περπατάει, κάτι το οποίο μπορεί να δημιουργήσει στο ζώο αίσθημα ότι απειλείται. Συνήθως, ένα καλά εκπαιδευμένο κατοικίδιο δεν κάνει σκόπιμα κακό στα παιδιά, αλλά ποτέ δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτή η πιθανότητα, ακόμα και για το πιο φιλικό οικογενειακό κατοικίδιο ζώο, ιδιαίτερα αν οι γονείς δεν λάβουν τις σωστές προφυλάξεις και δεν διδάξουν στα παιδιά τους, όσο το δυνατόν νωρίτερα, πώς να αλληλεπιδρούν με τα κατοικίδια ζώα με ασφάλεια. Π.χ. τα παιδιά μπορούν να πλησιάσουν ένα σκύλο ή μια γάτα αδέξια ή να παίξουν μαζί του άγαρμπα. Κάτι τέτοιο μπορεί να κάνει το ζώο να αγριέψει (καταλαβαίνοντας τη συμπεριφορά ως ενοχλητική ή επιθετική) και να αμυνθεί.

Πηγή: familylife.gr

Διαβάστε επίσης

00_Pets n

Επιστρέφει η γάτα όταν χαθεί;

Η γάτα που εξαφανίστηκε: 6 πράγματα που πρέπει να κάνεις αν χαθεί το κατοικίδιό σου

00_Pets n

Πώς κόβουμε τα νύχια του κατοικιδίου μου;

Μη φοβάσαι να το κάνεις. Απλά διάβασε πώς.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 29 Απριλίου

Μην κάνετε σοβαρές συζητήσεις, όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Μυσταγωγία του Θείου Πάθους με στίχους της ποιήτριας Αναστασίας Γκίτση

Μεγαλοβδομάδα: όταν το μεγάλο Α της αγάπης γεφυρώνεται με το μικρό α του ανθρώπου μέσω της κατάργησης του θανάτου και τη βεβαιότητα της Ανάστασης

CELEBS

Τόνια Σωτηροπούλου: Η τρυφερή φωτογραφία με τη μαμά της - Δες πόσο μοιάζουν

Η μαμά της ηθοποιού γιόρτασε τα 74α γενέθλιά της