Skip to main content

PETS

Γιατί ο σκύλος σας κοιμάται με τα μάτια του ανοιχτά

Δείτε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε αν δείτε τον σκύλο σας να κοιμάται με ανοιχτά μάτια



Είναι ένα αρκετά περίεργο θέαμα - ο σκύλος σας κοιμάται ήρεμα στο κρεβάτι, αλλά τα μάτια του είναι εν μέρει ανοιχτά, δεν είναι εστιασμένα και κοιτάζουν έξω στο κενό. Όσο ανατριχιαστικό κι αν φαίνεται, είναι συνηθισμένο και συνήθως φυσιολογικό.

Γιατί οι σκύλοι κοιμούνται με τα μάτια τους ανοιχτά;

Πραγματικά δεν ξέρουμε γιατί τα σκυλιά κοιμούνται με τα μάτια τους μερικώς ανοιχτά, αλλά υπάρχουν αρκετές θεωρίες.

Ο σκύλος σας δεν κοιμάται εντελώς.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο σκύλος σας μπορεί να μην κοιμάται βαθιά. Στα πρώτα στάδια του ύπνου, οι σκύλοι χαλαρώνουν βαθιά αλλά κοιμούνται ελαφρά. Σε αυτή την κατάσταση, μπορεί να είναι αρκετά χαλαροί ώστε να φαίνονται κοιμισμένοι, αλλά δεν έχουν ακόμη χάσει πλήρως τις αισθήσεις τους, επομένως τα μάτια τους δεν έχουν κλείσει τελείως.

Αυτά τα σκυλιά συνήθως επιστρέφουν σε πλήρη επίγνωση πολύ γρήγορα εάν διεγερθούν. Συχνά, αρκεί να πείτε μόνο το όνομά τους για να τους επαναφέρετε στη συνείδηση ​​με ανοιχτά μάτια.

Είναι ενστικτώδες για τα σκυλιά να μένουν σε εγρήγορση ενώ κοιμούνται.

Μια άλλη θεωρία για το γιατί τα σκυλιά το κάνουν αυτό σχετίζεται με την εξέλιξη. Τα ζώα στη φύση πρέπει να διατηρούν κάποιο βαθμό επίγνωσης της κατάστασης. Στην πραγματικότητα, τα πουλιά μπορούν να κοιμίσουν τον μισό εγκέφαλό τους, αφήνοντας τον άλλο μισό ενεργό. Μπορούν να πετάξουν ακόμη και όταν κοιμούνται!

Τα ζώα που είναι σε θέση να «προσέχουν» το περιβάλλον τους μπορεί να έχουν ένα σαφές πλεονέκτημα. Είναι πιθανό τα χαϊδεμένα κατοικίδια μας να έχουν διατηρήσει μέρος αυτού του προστατευτικού ενστίκτου. Μπορεί να κοιμούνται πολύ πιο βαθιά, αλλά εξακολουθούν να έχουν κάποιο μέρος του εγκεφάλου τους σε εγρήγορση και λειτουργία.

Μερικοί μπορεί επίσης να εμφανίσουν ένα «ανυψωμένο τρίτο βλέφαρο» (επίσης γνωστό ως βλεφαρική μεμβράνη) ενώ κοιμούνται. Αυτή η μεμβράνη είναι ένα μερικώς διαυγές, προστατευτικό στρώμα που καλύπτει το μάτι. Συνήθως έρχεται από τη γωνία του ματιού κοντά στη μύτη και συχνά έχει μια ροζ ή κιτρινωπή απόχρωση.

Ο σκύλος σας μπορεί να βρίσκεται σε ύπνο REM.

Πολλά σκυλιά κοιμούνται με τα μάτια τους μερικώς ανοιχτά κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, ή στο στάδιο του ύπνου στο οποίο εμφανίζονται τα όνειρα. Σε αυτό το στάδιο, μπορεί να δείτε συσπάσεις, γαβγίσματα και ακόμη και κινήσεις των ματιών.

Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν αυτό το στάδιο του ύπνου με μια κρίση, επειδή ο σκύλος είναι αναίσθητος αλλά εξακολουθεί να δείχνει κίνηση και να βγάζει μερικές φορές ήχους. Ωστόσο, τα σκυλιά που υφίστανται κρίση έχουν συχνά πολύ πιο βίαιες κινήσεις, είναι αδύνατο να αφυπνιστούν και συχνά έχουν τα μάτια τους εντελώς ανοιχτά και «σαν να κοιτάζουν στο κενό» σε αντίθεση με το μισάνοιχτο, χαλαρό βλέμμα των σκύλων που κοιμούνται.

Ο σκύλος σας μπορεί να έχει πάθηση στα μάτια.

Μπορεί επίσης να υπάρχει ένας ιατρικός λόγος πίσω από τον οποίο ο σκύλος σας φαίνεται να κοιμάται με τα μάτια του ανοιχτά. Μερικοί σκύλοι εμφανίζουν παθήσεις στα μάτια ή στα βλέφαρα που καθιστούν δύσκολο ή αδύνατο να κλείσουν τα μάτια τους κανονικά. Αυτά τα σκυλιά θα κοιμούνται πάντα με τα μάτια ανοιχτά, όχι μόνο μερικές φορές.

Αυτοί οι τύποι διαταραχών είναι πιο συνηθισμένοι σε σκύλους με κοντό, στριμωγμένο πρόσωπο και μεγάλα μάτια, όπως τα Pugs ή τα Boston Terriers. Σε ράτσες με τεράστια, διογκωμένα μάτια, τα βλέφαρά τους μπορεί να είναι τόσο μικρά που κανονικά δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια τους.

Τα σκυλιά με ναρκοληψία μπορεί επίσης να κοιμούνται με τα μάτια τους ανοιχτά. Εάν ο σκύλος σας αποκοιμηθεί σε ακατάλληλες ώρες, όπως ενώ τρώει, παίζει ή ακόμα και πηγαίνει στην τουαλέτα, μπορεί να έχει ναρκοληψία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η κατάσταση δεν χρειαστεί μια γρήγορη επίσκεψη στον κτηνίατρό σας.

Εάν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας έχει μια ιατρική πάθηση που καθιστά αδύνατο να κοιμηθεί με κλειστά μάτια ή εάν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας μπορεί να έχει επιληπτικές κρίσεις, προγραμματίστε έναν έλεγχο με τον κτηνίατρό σας. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να λάβετε ένα βίντεο με το τι πραγματικά κάνει ο σκύλος σας στο σπίτι για να το πάρετε μαζί σας στο ραντεβού σας. Μια εικόνα ή ένα βίντεο συχνά αξίζει όσο χίλιες λέξεις σε αυτές τις περιπτώσεις!

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για τα σκυλιά που κοιμούνται με τα μάτια τους ανοιχτά

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι απολύτως φυσιολογικό για τα σκυλιά να κοιμούνται με τα μάτια τους ανοιχτά ή μερικώς ανοιχτά, ή ακόμα και να κάνουν κάποιες συσπάσεις και να «τρέχουν» στον ύπνο τους.

Εάν ο σκύλος σας ξυπνά εύκολα ή φαίνεται να συμπεριφέρεται φυσιολογικά όταν ξυπνάει, μάλλον δεν είναι τίποτα ανησυχητικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε απλώς να αφήσετε τον σκύλο σας να κοιμηθεί αν τον δείτε να κοιμάται με τα μάτια του ανοιχτά. Τελικά, σε κανέναν δεν αρέσει να ενοχλείται κατά τη διάρκεια ενός ωραίου, ξεκούραστου υπνάκου, σωστά;

Εάν ωστόσο δείτε κάποιο από τα παρακάτω, πηγαίνετε τον σκύλο σας στον κτηνίατρο:

Ο σκύλος σας δεν φαίνεται φυσιολογικός όταν σηκώνεται - έχει πρόβλημα στο περπάτημα, πέφτει ή φαίνεται αποπροσανατολισμένος (είναι πιθανό να είχε επιληπτική κρίση).

Ο σκύλος σας αποκοιμιέται σε περίεργα μέρη και σε περίεργες στιγμές - όπως όταν παίζει έξω.

Τα μάτια του σκύλου σας φαίνονται κόκκινα, ερεθισμένα ή φλεγμονώδη ή έχουν ασυνήθιστη έκκριση ή ο σκύλος σας στραβίζει.

Διαβάστε επίσης

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

PETS

5 σκύλους θεραπείας για επιβάτες με προβλήματα άγχους απέκτησε το αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης

Τα πέντε σκυλιά βρίσκονται στο αεροδρόμιο και με τα χάδια και τα φιλιά τους βοηθούν τους επιβάτες που δυσκολεύονται να διαχειριστούν το άγχος για την πτήση τους

PETS

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων – σώσε μια ζωή υιοθετώντας την

Το να υιοθετήσεις ένα αδέσποτο ζωάκι σου προσφέρει πολλά οφέλη

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια για 29/4 έως 4/5

Πριν πάρετε οριστικές αποφάσεις σε οτιδήποτε, χρειάζεται να βάζετε μπροστά τη λογική

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα