Skip to main content

PETS

Πότε γκριζάρουν τα σκυλιά;

Σημάδια γήρανσης στα αγαπημένα σας τετράποδα



Η γήρανση είναι μια φυσική διαδικασία που όλοι πρέπει να αποδεχτούν και να την αγκαλιάσουν με αγάπη. Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, οι σκύλοι και άλλα ζώα βιώνουν τη γήρανση και μάλιστα εμφανίζουν κάποια από τα ίδια σημάδια γήρανσης με τους ανθρώπους. Τα σκυλιά αρχίζουν να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια γήρανσης από την ηλικία των 5-8 ετών, ανάλογα με το μέγεθός τους, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν διακριτικά σημάδια όπως γκριζάρισμα, συχνό ύπνο ή μειωμένη επιθυμία για παιχνίδι.

Πολλά πράγματα επηρεάζουν τη γήρανση και το πώς αυτή εκδηλώνεται. Ένα γκρι τρίχωμα είναι ένα απολύτως φυσιολογικό σημάδι γήρανσης. Ωστόσο, μπορεί να συμβεί πρόωρα λόγω πολλών διαφορετικών παραγόντων. Μερικά κουτάβια ή νεότεροι σκύλοι μπορεί να γκριζάρουν λόγω γενετικής ή να γκριζάρουν πρόωρα λόγω άγχους ή διάφορων φοβιών τους. Ορισμένες ράτσες σκύλων έχουν γκρίζες τρίχες φυσικά γύρω από το ρύγχος τους, όπως τα Schnauzers ή τα Poodles. Διαβάστε το παρακάτω άρθρο για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη γήρανση και το γκριζάρισμα και πότε μπορεί να εμφανιστεί στους σκύλους.

Πότε αρχίζουν να γερνούν οι σκύλοι;

Η στιγμή που κάθε σκύλος αρχίζει να γερνά θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, αλλά κυρίως, είναι εντελώς ατομική και διαφέρει από σκύλο σε σκύλο. Τα περισσότερα σκυλιά συνήθως αρχίζουν να δείχνουν σημάδια γήρανσης περίπου στην ηλικία των 8 ετών. Ωστόσο, μερικοί μπορεί να εμφανίσουν σημάδια γήρανσης νωρίτερα ή αργότερα. Θεωρείται ότι οι μεγαλύτερες ράτσες σκύλων τείνουν να γερνούν νωρίτερα, ενώ οι μικρότερες ράτσες σκύλων εμφανίζουν σημάδια γήρανσης χρόνια αργότερα κατά μέσο όρο. Η γήρανση είναι μια πολύπλοκη και πολυπαραγοντική διαδικασία. Μερικές από τις ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση είναι η γνωστική δυσλειτουργία του σκύλου, η αρθρίτιδα και ο καρκίνος.

Το έτος κατά το οποίο ο σκύλος σας θα δείξει σημάδια γήρανσης θα εξαρτηθεί από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η συνολική υγεία και φροντίδα του, τα επίπεδα άγχους και η ποσότητα φθοράς στις αρθρώσεις του. Κρατώντας έναν σκύλο σε πολλές διασκεδαστικές δραστηριότητες και παρέχοντας άφθονη πνευματική και σωματική διέγερση με την πάροδο των ετών μπορεί να εξασφαλίσει ότι ο εγκέφαλός του είναι ευκρινής και υγιής.

Σημάδια γήρανσης

Υπάρχουν πολλά σημάδια που πρέπει να προσέξετε που δείχνουν ότι ο σκύλος σας αρχίζει να γερνάει. Εκτός από το πιο εμφανές σημάδι, το λευκό ή γκρίζο τρίχωμα, υπάρχουν και άλλα, πιο λεπτά πράγματα που πρέπει να προσέξετε.

Απώλεια μυϊκής μάζας

Θολά μάτια

Κοιμάται περισσότερο

Άλλα σημάδια όπως η κακοσμία του στόματος, η σύγχυση, το ποτό και η ούρηση περισσότερο από το συνηθισμένο και η κακή κινητικότητα δεν πρέπει να αποδίδονται απλώς στη γήρανση, καθώς είναι σημάδια ασθένειας που πρέπει να αντιμετωπίσετε με τον κτηνίατρό σας. Ενώ αυτά τα σημάδια εμφανίζονται πιο συχνά σε ηλικιωμένους σκύλους, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλά από αυτά τα προβλήματα έχουν υποκείμενες αιτίες που μπορούν να αντιμετωπιστούν, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει τη διάρκεια και την ποιότητα ζωής των κατοικίδιων σας.

Πότε αρχίζουν τα σκυλιά να αποκτούν γκρίζο τρίχωμα;

Το γκρίζο τρ’ιχωμα είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορεί να παρατηρήσετε στον ώριμο σκύλο σας. Όταν η γούνα του σκύλου σας αρχίζει να γκριζάρει, σημαίνει ότι γερνάει, αλλά δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι ηλικιωμένος σκύλος. Τα περισσότερα σκυλιά θα αποκτήσουν τα πρώτα τους λευκά μπαλώματα γούνας στην ηλικία των 5-8 ετών. Το πρώτο μέρος του σώματός τους που γίνεται γκρίζο είναι το ρύγχος. Ωστόσο, ορισμένες φυλές έχουν προδιάθεση για πρόωρο γκριζάρισμα.

Λόγοι που γκριζάρει το τρίχωμα

Ενώ καταλαβαίνουμε ότι τα σκυλιά γκριζάρουν σε μια ορισμένη ηλικία και μερικοί αποκτούν γκρίζα γούνα πρόωρα, δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς γιατί. Ενώ η ηλικία είναι ο πιο διαδεδομένος παράγοντας για να αποκτήσετε γκρίζα γούνα, υπάρχουν άλλοι λεπτοί λόγοι για τους οποίους αυτό μπορεί να συμβεί σε σκύλους.

Όπως το άγχος μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να γκριζάρουν γρηγορότερα, έτσι μπορεί να συμβεί και στους σκύλους. Τα σκυλιά είναι επιρρεπή στο άγχος, ειδικά αν φοβούνται δυνατούς ήχους όπως βροντές, τρένα ή πυροτεχνήματα. Το πώς το άγχος επηρεάζει το τρίχωμα του σκύλου δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστό. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο σας μειώνοντας τα επίπεδα άγχους του. Μπορείτε να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με τη διαχείριση του άγχους, η οποία είναι συνήθως ένας συνδυασμός εκπαίδευσης και τροποποίησης συμπεριφοράς, μη συνταγογραφούμενων θεραπειών για το άγχος και πιθανώς φαρμάκων.

Τελικές σκέψεις

Μόλις μάθετε τα πάντα για τις γκρίζες τρίχες και γιατί μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται στον νεαρό σκύλο σας, θα ξέρετε ότι η γενετική παίζει επίσης ουσιαστικό ρόλο και ότι ο σκύλος σας είναι πιθανώς εντελώς υγιής. Ωστόσο, το πρόωρο γκριζάρισμα μπορεί επίσης να συμβεί λόγω υψηλών επιπέδων άγχους, ειδικά από φοβίες θορύβου.

Ενώ τα περισσότερα σκυλιά αρχίζουν να γκριζάρουν περίπου στην ηλικία των 5-8 ετών, ορισμένα κομμάτια γκρι γούνας μπορεί να εμφανιστούν ακόμη νωρίτερα. Αυτό εξαρτάται από τη φυλή, το χρώμα και τη γενετική του σκύλου σας. Θυμηθείτε ότι ορισμένες ράτσες είναι πιο επιρρεπείς στο να γκριζάρουν αρκετά νωρίς, όπως τα κανίς και τα Schnauzers, που αποκτούν γκρίζες μουσούδες πολύ νωρίς.

Πότε γκριζάρουν τα σκυλιά; (tetrapodo.gr)

 

Διαβάστε επίσης

PETS

Πώς να προστατέψετε τον σκύλο σας από ένα κύμα καύσωνα

Καύσωνας και σκύλος: Βασικές συμβουλές για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων

PETS

Συμβουλές: Πώς να ταξιδέψετε με τον σκύλο σας αυτό το καλοκαίρι

Ταξιδεύοντας με αυτοκίνητο, αεροπλάνο, πλοίο ή λεωφορείο και τον τετράποδο φίλο σας

PETS

Summer guide: Καλοκαιρινές διακοπές με ή χωρίς τη γάτα σας

Συμβουλές για ομαλές διακοπές μαζί ή χώρια

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Ιουλίου

Κρατήστε την ψυχραιμία σας και μην αποσυντονιστείτε

ΣΙΝΕΜΑ

Δείτε τη Lady Gaga στο νέο trailer του Joker: Folie à Deux

Η Harley Quinn της Gaga φέρνει τα πάνω κάτω στο νέο trailer της sequel ταινίας δια χειρός Todd Phillips, με τον Joaquin Phoenix στο πλευρό της

FASHION NEWS

Ο Elon Musk παρουσιάζει ένα AI-generated fashion show με τα διασημότερα πολιτικά πρόσωπα και γίνεται talk of the Internet

Ο ιδρυτής της Space X και κύριος μέτοχος του X βάζει τις διασημότερες πολιτικές προσωπικότητες του κόσμου σε ένα φανταστικό fashion show, που είναι ήδη viral