Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ - Μπράϊαν Κην και Γιασμίν Λεβί

 

Ενα ταξίδι από την Ανατολή στη Δύση γεμάτο μουσική

 


Λένα Γρηγορίου

 

Ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ είναι ένας από τους πιο αγαπημένους καλλιτέχνες στην Έλλαδα, ένας χαρισματικός μουσικός ο οποίος παίζει νέι, ζουρνά, μπαγλαμά, ούτι  και κρουστά. 

Η συνάντησή του με τον διάσημο μουσικό και κιθαρίστα Μπρίαν Κιν και την σπουδαία τραγουδίστρια του Ισραήλ Γιασμίν Λεβί είναι μια ξεχωριστή στιγμή για τους φίλους της μουσικής του κόσμου. 

Ένα ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Μεσόγειο γεμάτο από μουσική που μας ταξιδεύει. 

Ο Brian Keane και ο Omar Faruk Tekbilek συναντήθηκαν το 1987, όταν ο πρώτος τον ανακάλυψε να παίζει μουσική σε μια λέσχη που ονομάζεται Fazil's στη Νέα Υόρκη. Ο Brian ζήτησε από τον Omar να συμμετέχει στο soundtrack του ντοκιμαντέρ της Suzanne Bauman για την έκθεση «Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπής», μια συμπαραγωγή της Εθνικής Πινακοθήκης της Ουάσινγκτον, του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Μουσείου Παλάτι Τοπ Καπί της Κωνσταντινούπολης. Από τότε μαζί του, ηχογράφησε 6 δίσκους και οι συναυλίες - συνεργασίες τους τον έκαναν γνωστό σε όλο το κόσμο.

Ο Ομάρ και ο Μπράϊαν συνέχισαν να συνεργάζονται αλλά είχαν πολλά χρόνια να εμφανιστούν μαζί σε μια συναυλία. Ήρθε η ώρα και μάλιστα μαζί τους θα έχουν και μια σπουδαία φωνή του Ισραήλ, την Γιασμίν Λεβί που πάντα συγκλονίζει το κοινό με την ιδιαίτερη φωνή της..

Η Λέβι είναι διάσημη Ισραηλινή ερμηνεύτρια η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στο κέντρο της Ιερουσαλήμ. Τα τραγούδια της, τα ερμηνεύει στα Ισπανοεβραϊκά. Έγινε γνωστή με την ερμηνεία σεφαραδίτικης μουσικής, που μετρά περισσότερα από 500 χρόνια ιστορίας. Έχει ταξιδέψει τραγουδώντας στην Ευρώπη, την Τουρκία, το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, μοιράζοντας ακούσματα από Ladino (Ισπανό-εβραϊκή μουσική), από φλαμένγκο, αλλά και από δικά της κομμάτια. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με την Ελένη Βιτάλη, το Γιάννη Κότσιρα, το Γιώργο Νταλάρα αλλά και το Γιάννη Χαρούλη και υποδύθηκε την διάσημη ελληνίδα ρεμπέτισσα Ρόζα Εσκενάζι σε ντοκιμαντέρ για τη ζωή της.

Όπως έχει πει ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ: ««Η μουσική είναι η παγκόσμια γλώσσα, ο συνδετικός κρίκος των λαών. Δεν εκπροσωπώ καμιά εθνικότητα όταν παίζω. Θεωρώ ότι η δύναμη της μουσικής ενώνει τους ανθρώπους. Στο άκουσμά της οι έριδες και οι διαφορές εξαφανίζονται και αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο μιλώντας με την ψυχή. Όταν επικοινωνούμε σʼ αυτό το επίπεδο, είναι εύκολο να δημιουργηθεί αρμονία και ειρήνη». 

Μια σπουδαία σύμπραξη έρχεται στο Christmas Theater. Μια συναυλία γεμάτη αγάπη για την μουσική. Όπως λέει και μεγάλος φιλόσοφος του Λιβάνου Χαλίλ Γκιμπράν: «Η αλήθεια της μουσικής βρίσκεται στη δόνηση εκείνη που παραμένει στο αυτί, όταν ο τραγουδιστής έχει τελειώσει το τραγούδι και ο οργανοπαίχτης δεν αγγίζει πια τις χορδές..»

Christmas Theater, Κλειστό ολυμπιακό στάδιο Γαλατσίου (Βεϊκου) στις 20.30

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος οι τιμές πέφτουν σταθερά!

Κάθε μέρα χαμηλή τιμή σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, απορρυπαντικά και πολλές ακόμη κατηγορίες!

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Οι λέξεις είναι πιο ύπουλες και ισχυρές από όσο νομίζουμε» Jean-Paul Sartre

Ο Jean-Paul Sartre γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1905 και παραμένει ένας από τους πιο σημαντικούς και διαχρονικούς φιλοσόφους

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.