Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Εφυγε ο εμβληματικός Τάκις

Η πιο σημαντική μορφή της τέχνης του 20ού αιώνα με διεθνή ακτινοβολία



«Δεν πρέπει ο άνθρωπος να κατακτήσει. Αλλά να κατακτηθεί»

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 94 ετών, πέθανε σήμερα ο εικαστικός Τάκις.

Και τι έξοδος αλήθεια, αφού αυτή την εποχή, η Tate Modern τιμά το έργο με την μεγαλύτερη έκθεση που έχει γίνει ποτέ με δημιουργίες του στο Ηνωμένο Βασίλειο, συγκεντρώνοντας πάνω από 70 έργα.

aaaaaatakin.jpg
Oι δρόμοι του Λονδίνου γεμάτοι με αφίσες της έκθεσης του Τάκη στην Tate

Tην είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε το Ίδρυμα Takis -  Μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής, κατάφερε να δημιουργήσει μια άρρηκτη σύνδεση ανάμεσα στην τέχνη και τις επιστήμες
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών ο διεθνούς φήμης Ελληνας γλύπτης Παναγιώτης Βασιλάκης, γνωστός ως Τάκις.

Tην είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε το Ίδρυμα Takis, το οποίο αναφέρει: «Με βαθιά θλίψη το Ίδρυμα Τάκις ανακοινώνει
την απώλεια του διεθνούς γλύπτη Παναγιώτη Βασιλάκη, γνωστό ως Tάκι. Ένας αληθινός πρωτοπόρος, επαναστάτης και θρύλος. Θα μείνει για πάντα αλησμόνητος. Ένα παραγωγικό και δημιουργικό μυαλό, του οποίου η εφευρετικότητα, το πάθος και η φαντασία ήταν αστείρευτα, ο Τάκις διερεύνησε πολλούς καλλιτεχνικούς και επιστημονικούς ορίζοντες, όπως μεταξύ άλλων τη μουσική και το θέατρο, και επαναπροσδιόρισε τα όρια στην τέχνη.
Χάρη στην πολυδιάστατη δημιουργική ιδιοφυΐα του, τη γενναιοδωρία του και την εξαιρετική του διαίσθηση, ο Τάκις ήταν μπροστά από την εποχή του, γεγονός που συνέβαλε στη διεθνή του επιτυχία. Σήμερα, χάσαμε όλοι ένα εξαιρετικό πνεύμα.Το Ίδρυμα Τάκις εκφράζει στα μέλη της οικογένειά του, στους συγγενείς και τους φίλους του τα βαθύτατα συλλυπητήριά του. Ο μεγαλύτερος φόρος τιμής που μπορούμε να αποτίσουμε σήμερα είναι να συνεχίσουμε να ακολουθούμε το οραματιστικό του μονοπάτι, όπου -παραθέτοντας τα λόγια του Τάκι- «όλα είναι μυαλό και κίνηση», έτσι ώστε να διαιωνιστεί η μοναδική του κληρονομιά. Σας ευχαριστούμε που σέβεστε την ιδιωτικότητα που απαιτείται σε μια τέτοια στιγμή».

aaaaaatakins.jpg

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια του κορυφαίου γλύπτη Τάκι:
Για περισσότερα από 70 χρόνια, ο Τάκις υπήρξε πρωτοπόρος, ένας καλλιτέχνης που ποτέ δεν σταμάτησε να έχει μια ακόρεστη, παιδική περιέργεια για τις δυνάμεις του σύμπαντος. Τα γλυπτά του ήταν αποτέλεσμα αδιάκοπης έρευνας της τεχνολογίας, του μαγνητισμού και του φωτός, με επιρροές από την κλασική γλυπτική και την αφαίρεση του μοντερνισμού. Ο Τάκις διαμόρφωσε ένα ξεκάθαρο προσωπικό στίγμα, ένα καλλιτεχνικό ιδίωμα που δεν θα μπορούσε να ανήκει σε κανέναν άλλο.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=11&v=Q5ktkR-xSoM

Η “ζωντανή”, κινητική τέχνη του αποτελεί η ίδια ένα φαινόμενο, που εξακολουθεί να μαγεύει τους επισκέπτες των σημαντικότερων μουσείων Σύγχρονης Τέχνης του κόσμου και κάνει την Ελλάδα υπερήφανη. Ευτύχησε να μάθει τη μεγάλη επιτυχία της αναδρομικής του έκθεσης στην TateModern του Λονδίνου, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς παγκοσμίως, σε ό,τι αφορά τις εικαστικές τέχνες.  Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του»

Τάκις - Βασιλάκης Παναγιώτης
Ο Τάκις (Παναγιώτης Βασιλάκης), γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Γενάρη του 1925. Υπήρξε ενεργό μέλος της Αντίστασης κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και στον Εμφύλιο που ακολούθησε, ενώ παράλληλα, ποτέ δεν έπαψε να ζωγραφίζει και να κάνει γλυπτική. Έφυγε από την Ελλάδα το 1954 για να εγκαταστασταθεί μόνιμα στο Παρίσι. Από τότε, ζoύσε κι  εργαζόταν τόσο στο Παρίσι, όσο και στην Αθήνα, στο δικό του Γερoβουνό.

Το Γεροβουνό

Ο γλύπτης ΤΑΚΙS, το 1964 αγοράζει μια έκταση περίπου 10 στρεμμάτων στο λόφο Γεροβουνό, που βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας ύψους 175 μέτρων, 19 μέτρα ψηλότερος από τον λόφο της Ακρόπολης. Ηταν για εκείνον ένα σημείο ξεχωριστής γεωγραφικής θέσης,  που στο παρελθόν ονομαζόταν Ιερό Βουνό. Μελετώντας τα ισχυρά μαγνητικά πεδία του λόφου, ο TAKIS αρχίζει τις εργασίες κατασκευής ενός κοινωφελούς οργανισμού με σκοπό την προώθηση της τέχνης και των επιστημών. Το Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες (Κ.Ε.Τ.Ε.), όπως είναι σήμερα γνωστό, ιδρύεται το 1986, ενώ επίσημα εγκαινιάζεται το 1993. «Δεν υπάρχει κανένας επισκέπτης στο Κ.Ε.Τ.Ε., που να μην αισθάνθηκε αυτή τη μαγνητική ηρεμία που έδωσε ο χώρος στο κορμί του», τονίζει ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

Το Ίδρυμα Τάκις έκτοτε αποτελεί την κοιτίδα του καλλιτεχνικού και ερευνητικού έργου του καλλιτέχνη. Οι κύριοι χώροι του Ιδρύματος είναι το Μουσείο, το «Θέατρο», οι Κήποι και το Ατελιέ του Takis οι οποίοι κοσμούνται από χαρακτηριστικά έργα όλων των περιόδων της καλλιτεχνικής του πορείας αλλά και από έργα φίλων του Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Η “ζωντανή”, κινητική τέχνη του αποτελεί η ίδια ένα φαινόμενο, που εξακολουθεί να μαγεύει τους επισκέπτες των σημαντικότερων μουσείων Σύγχρονης Τέχνης του κόσμου και κάνει την Ελλάδα υπερήφανη. Ευτύχησε να μάθει τη μεγάλη επιτυχία της αναδρομικής του έκθεσης στην TateModern του Λονδίνου, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς παγκοσμίως, σε ό,τι αφορά τις εικαστικές τέχνες.  Εκφράζουμε τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του. 

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
1955 Figures in Ρlaster and Iron, Hanover Gallery, Λονδίνο
1955 Figures in Iron and Signals Galerie Furstenberg, Παρίσι
1958 Signals, Hanover Gallery, Λονδίνο
1959 Presentation de trois sculptures magnetiques et de Antigravite, Galerie Iris Clert, Παρίσι
1959 Telemagnetique de Takis, Galerie Iris Clert, Παρίσι
1960 Alexandre Iolas Gallery, Νέα Υόρκη
1960 L'impossible: un homme dans Ι'espace, Galerie Iris Clert, Παρίσι
1961 Takis: Telemagnetic Sculptures, Alexandre Iolas Gallery, Νέα Υόρκη
1962 Signals and Telesculptures, Galerie Schwarz, Μιλάνο
1963 Telesculptures, Telephota, Telemagnets, Alexandre Iolas Gallery, Νέα Υόρκη
1964 Dix ans de sculpture, 1954-1964, Galerie Alexandre Iolas, Paris
1964 Takis' magnetic Exhibition, Inauguration de Signals, New Showrooms, Λονδίνο
1964 Takis, Galerie Alexandre Iolas, Γενεύη
1966 Les magnetrons de Takis, Galerie Alexandre Iolas, Παρίσι
1966 Takis, Hanover Gallery, Λονδίνο
1966 Magnetic Sculptures and the white Signals, Indica Gallery, Λονδίνο
1967 Takis' magnetic Sculpture, Howard Wise Gallery, Νέα Υόρκη
1967 Takis, Galerie Krikhaar, Άμστερνταμ
1967 Takis, Galerie Claude Givaudan, Παρίσι
1967 Takis, Editions limitees et illimitees, Galerie Schwarz, Μιλάνο
1967 Takis, Editions Signals limitees et illimitees, Arts Lab, Λονδίνο
1967 Takis' Signals unlίmited, Widcombe Manor, Μπαθ
1967 Takis Editionen, Galerie Reckermann, Κολονία
1969 Howard Wise Gallery, Νέα Υόρκη
1969 Retrospective, Hayden Gallery, Μ.Ι.Τ.Cambridge/Μασαχουσέτη
1969 Takis, Staedtisches Museum Schloss, Λέβερκουσεν
1971 Galerie Alexandre Iolas, Παρίσι

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ματαιοδοξία είναι η αγαπημένη μου αμαρτία» Al Pacino

Γιορτάζει τα 84 του χρόνια κι εμείς απολαμβάνουμε μαζί του μια κινηματογραφική ζωή

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department