Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας των Γυναικών: 'Exεις φωνή

Μίλησε, ζήτησε βοήθεια και φύγε μακριά 


Ζωή Γκόρου

Μπορεί να μην το πιστεύεις αλλά σήμερα στη χώρα μας τα νούμερα είναι απογοητευτικά. Σε 18.583 είναι τα περιστατικά που έχουν δεχτεί τα Συμβουλευτικά Κέντρα Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων από τον Απρίλιο του 2012 έως σήμερα Νοέμβριος 2019.  Επιπλέον, η γραμμή βοήθειας 15900 έχει δεχτεί 37.482 κλήσεις από το 2011 που ξεκίνησε το έργο της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Το χειρότερο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των παραπάνω αριθμών αφορούν γυναίκες που είναι θύματα έμφυλης βίας. 

Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι εν έτη 2019 η σωματική κακοποίηση είναι γύρω μας. Ίσως κάποια στιγμή δηλαδή χωρίς καν να το ξέρεις έκανες παρέα, συνεργάστηκες ή συναναστράφηκες μια γυναίκα που τρώει χαστούκια από το άντρα της ή τον φίλο της. ‘Η και κάτι χειρότερο καθώς είναι αποδεδειγμένο  ότι η βία ξεκινά από ένα χαστούκι και μετά συνεχίζεται σε σπρωξιές, λεκτική βία και μώλωπες. Κι αυτό θα συμβεί μετά το πρώτο δείγμα ανοχής του θύματος.

Δεν θα σταθώ με τίποτα όμως στα σοβαρές περιπτώσεις έμφυλης βίας αλλά στις «απλές». Σε αυτές που περνάνε στα ψιλά γράμματα μιας τοξικής σχέσης.

 «Ε, τι να κάνεις άντρας είναι ξέφυγε», «δεν θα το ξανακάνω, συγγνώμη», «έχω μωρέ νεύρα στη δουλειά», «θα περνάει φάση» είναι φράσεις που ακούς και πληγώνουν πιο πολύ γιατί δεν καθιστούν την κοινωνία σε επαγρύπνηση σχετικά με τη σοβαρότητα που έχει το οριστικό σπάσιμο του κύκλου της βίας.

Δυστυχώς στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες μεσογειακές χώρες, το ξύλο, το ξεκάθαρο ξύλο, γράφει πάνω του «μάτσο άντρας» ή μάγκας με πολύ βαρύ πρόγραμμα, καριέρα και θυμό. Συχνά δεν υπολείπεται πτυχίων, χρημάτων αλλά κοινωνικής παιδείας. ‘Εχει δει δηλαδή τον πατέρα του να χτυπά τη μητέρα, να την υποτιμά και να την πληγώνει χωρίς αυτή να αντιδρά. Κι έτσι απλά συνεχίζει να γράφει μέσα στο μυαλό του τον κύκλο της βίας και να τον βγάζει και στη δική του σχέση. Πρόσεχέ το βέβαια το τελευταίο που μόλις αναφέραμε. Αυτό δεν τον κάνει πληγμένο κουτάβι, αλλά ένα άτομο που χρειάζεται βοήθεια και πρέπει αρχικά να μείνει μακριά από εσένα.

 

Το ζήτημα της έμφυλης βίας σωματικής και λεκτικής είναι σε ένα πρώτο επίπεδο θέμα συλλογικής απόφασης. Χρειάζεται δράση απ΄όλες/όλους. Ας ξεκινήσουμε να μην δεχόμαστε ούτε ΜΙΑ βίαιη συμπεριφορά από τον σύντροφό μας. Να μην λέμε καμία από τις παραπάνω φράσεις στη φίλη/συνάδελφό μας.  Σου συμβαίνει ή συμβαίνει σε κάποιον που ξέρεις; Αμέσως ανάδειξέ το και φύγε. Κι έτσι θα κάνεις κάτι παραπάνω από το να σε προστατέψεις. Θα βοηθήσεις κι άλλες γυναίκες που ζουν εγκλωβισμένες μέσα στη βία για λόγους προσωπικούς ή έλλειψη υποστήριξης και παιδείας να βρουν φωνή για κάτι τόσο κατακριτέο από την κοινωνία στο σύνολό της.

Δεν θα αντιδράσεις μόνο. Θα σπάσεις τον κύκλο! 

Ιnfo

Τι είναι βία; Πότε κάποιος είναι θύμα; Που μπορώ να πω σε κάποια γυναίκα να ζητήσει βοήθεια; Για όλα αυτά μπορείς να επισκεφθείς το επίσημο site κατά της βίας των γυναικών http://womensos.gr/ ή να καλέσεις στο  15900

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Πιστεύω ότι το αύριο είναι άλλη μια μέρα και πιστεύω στα θαύματα». Όντρεϊ Χέμπορν

Το απόλυτο icon κομψότητας και σοφίας γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1929 κ αλλά συνεχίζει να μας εμπνέει

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

I say a little prayer for you: τα ψυχολογικά οφέλη της προσευχής

Η σχέση νου-ψυχής στο μικροσκόπιο της επιστήμης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Γίνε το κορίτσι του Μάη... στους πιο διάσημους βοτανικούς κήπους του κόσμου!

Με μια υπέροχη εικονική και λουλουδάτη βόλτα... Enjoy!

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Σαββάτου 4 Μαΐου

Οργανώστε τις υποθέσεις σας βάζοντας προτεραιότητες σε ό,τι έχετε ανάγκη πρώτα

ΣΙΝΕΜΑ

May the 4th be with you με 20 από τις πιο ρομαντικές στιγμές Star Wars

Η αγάπη είναι μεγάλη με τον γαλαξία - απέραντη

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Το Voés Festival επιστρέφει για δεύτερη χρόνια στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Mε τους Villagers of Ionnina City, Social Waste, Γιάννη Αγγελάκα και οι 100°C, Πάνο Βλάχο, Σκιαδαρέσες, Λόγος Τιμής, LosTre, Κωσταντή Πιστιόλη, Pagan και Λεωνίδα Μπαλάφα