Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Πατέρας Αντώνιος: Το πιο μεγάλο δώρο είναι η προσφορά

 

Γιατί πάντα η αγάπη είναι η απάντηση!


Ρόμυ Μελάνι

Ο σπουδαίος πατέρας Αντώνιος που για 20 ολόκληρα χρόνια προσφέρει χωρίς μέτρο, βοήθεια και πραγματική στήριξη στα παιδιά που έχουν ανάγκη, σε μια υπέροχη συνέντευξη*  μιλά για το μεγάλο του έργο: την Κιβωτό του Κόσμου.

(* Συνέντευξη στη Μάιρα Σαραντοπούλου και το περιοδικό Open Life. Ακολουθεί ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη).

Το κεφάλαιο της κακοποίησης των παιδιών αποκτά τεράστιες διαστάσεις σε όλο τον κόσμο. Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι η σύγχρονη ελληνική κοινωνία (και το κράτος ενδεχομένως) διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς προστασίας των παιδιών; Η σιωπή του γείτονα για το τι συμβαίνει στη διπλανή πόρτα, που κάποιες φορές οφείλεται στον φόβο και άλλες στην αδιαφορία, θα μπορέσει να σπάσει κάποτε και να σώσει καταστάσεις;

Πιστεύω πως όλα όσα θα θέλαμε πραγματικά στη ζωή μας βρίσκονται πέρα από τον φόβο. Αν ήθελες μία καλύτερη κοινωνία και αγαπούσες πραγματικά τη γειτονιά σου και τη χώρα σου θα έπρεπε να πας πέρα από τους φόβους σου. Θα έπρεπε να αισθάνεσαι δικό σου σπίτι όχι μόνο το σπίτι που κατοικείς αλλά και τη γειτονιά σου. Εκείνη την ώρα που δεν μπορεί η πολιτεία ή ο κρατικός μηχανισμός να βρίσκεται παρών παντού, εκείνη τη στιγμή εσύ είσαι τα μάτια της πολιτείας, όπως λέει και ο Πλάτωνας. Εκείνη την ώρα εσύ είσαι ο κυβερνήτης που θα πρέπει να υποστηρίξεις τη γειτονιά, την πατρίδα και το ίδιο σου το σπίτι. Εδώ είναι το πρόβλημα.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετές δομές με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για να μπορέσουν να παράσχουν σ’ αυτά τα παιδιά τη θεραπεία του τραύματος, που είναι πολύ σημαντικό, διότι αυτά τα παιδιά αύριο θα είναι η μελλοντική γενιά των παραβατικών ανθρώπων αν εμείς δεν τα προσέξουμε και δεν σταθούμε από πάνω τους να τα μορφώσουμε, να τα θεραπεύσουμε και να τα βοηθήσουμε να σταθούν στα πόδια τους και να γυρίσουν σελίδα.

 

 

Από το 2015 και μετά τεράστια μεταναστευτικά κύματα έφτασαν στη χώρα μας. Έφτασαν και στην Κιβωτό ανήλικα προσφυγόπουλα; Πόσο μεγάλωσε η δυσκολία διαχείρισης;

Η Κιβωτός ανέκαθεν δεν ξεχώριζε τα παιδιά που έχουν ανάγκη και βρίσκονται σε κίνδυνο. Φιλοξενούσε όλα τα παιδιά, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας πάντοτε. Να σας πω όμως ότι με τις μεγάλες προσφυγικές ροές το 2015, η Κιβωτός που έχει το παράρτημα στη Χίο ήταν τότε το μοναδικό κέντρο παιδικής προστασίας στο Αιγαίο. Και φιλοξενήσαμε πάνω από 250 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Χωρίς να πάρουμε δεκάρα από το κράτος. Είχαμε τότε κάνει «οικογενειακό» συμβούλιο με τα παιδιά και αποφασίσαμε να κάνουμε μία βόλτα. Είδαμε τόσα πολλά παιδιά να βρίσκονται στους δρόμους, και σκεφτόμασταν τι μπορούσαμε να κάνουμε. Ξέρετε, στη Χίο η Κιβωτός έχει υπό τη δικαιοδοσία της ένα μικρό χωριό, το οποίο ήταν έρημο και μας παραχωρήθηκε κατόπιν συμφωνίας, αφού το φτιάξουμε και το κάνουμε λειτουργικό. Έτσι λοιπόν, μέσα από διάφορες χορηγίες και πολλή προσωπική μας δουλειά καταφέραμε και φτιάξαμε αυτό το χωριουδάκι, το οποίο ήταν ένα κουφάρι χωρίς πόρτες και παράθυρα και αυτή τη στιγμή είναι ένας μικρός παράδεισος. Έχει 35 σπιτάκια με αθλητικές εγκαταστάσεις και καταφέραμε στο μισό χωριό που δεν κατοικούνταν να ανοίξουμε τις πόρτες μας και να φιλοξενήσουμε όλες αυτές τις τραυματισμένες ψυχούλες.

Εγώ λέω πως οι «πρόσφυγες της ζωής», δηλαδή τα παιδιά τα δικά μας που απομακρύνθηκαν και αυτά ως πρόσφυγες από τις εστίες τους για διαφορετικούς λόγους, συνάντησαν τους πρόσφυγες του πολέμου. Και, ξέρετε, η συμβίωσή τους ήταν αρμονικότατη. Δεν ξέρω εάν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά αυτό. Το να συμβιώσουν τέτοιου είδους παιδιά, προσφυγόπουλα, με παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από το σπίτι τους. Με παιδιά κακοποιημένα, τραυματισμένα. Τα παιδιά όμως, επειδή γνώριζαν από πόνο, ήξεραν και φέρθηκαν με πολύ σωστό τρόπο και στα προσφυγάκια που είχαμε μαζί μας. Είχαμε βέβαια πολύ καλή οργάνωση, πρωταθλήματα, ψυχολόγους, ανθρώπους που τους μάθαιναν αγγλικά κλπ. Φανταστείτε ότι έρχονταν σε μας όπως έφταναν, με τα ρούχα τους βρεγμένα. Και έπρεπε εμείς να τους δώσουμε όλα όσα χρειάζονταν από ρουχισμό. Είχαμε διαμορφώσει ένα χώρο όπου είχαμε ταξινομήσει όλα τα ρούχα που μας έφερνε ο κόσμος και πήγαιναν από εκεί και έπαιρναν όλα όσα χρειάζονταν. Όταν λοιπόν έφτανε η ώρα να ενωθούν ξανά με τις οικογένειές τους, τους φτιάχναμε και τη βαλίτσα τους με όλα τους τα πράγματα, τα ρούχα τους και κυρίως τα δώρα της αγάπης μας. Και πιστεύω πως όπου έφτασαν αυτά τα παιδιά –γιατί ενώθηκαν με τις οικογένειές τους μέσω της Διεθνούς Κοινωνικής Υπηρεσίας– είναι οι καλύτεροι πρέσβεις για την πατρίδα μας, που τους φιλοξένησε σε τόσο δύσκολες στιγμές.

 

Διάβασε  ολόκληρη τησυνέντευξη του Πατέρα Αντώνιου  στη Μάιρα Σαραντοπούλου και το Open Life, το νέο σούπερ Wellness περιοδικό, που κυκλοφορεί μαζί με το Έθνος της Κυριακής.
Το δεύτερο τεύχος του OPEN LIFE είναι αφιερωμένο στη Χαρά της Ζωής. Κυκλοφορεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου με το Έθνος της Κυριακής. 
Όπως πάντα, συμπεριλαμβάνονται άρθρα από τους αρθρογράφους της Εναλλακτικής Δράσης και συνεντεύξεις από προσωπικότητες που μας ωθούν σε μια βαθιά εσωτερική αλλαγή και πνευματική ανάπτυξη.

Το δεύτερο τεύχος OPEN LIFE

Το δεύτερο τεύχος μας ταξιδεύει από τα μαγευτικά Μετέωρα, στα πιο απομακρυσμένα καταφύγια του πλανήτη που προσφέρονται για retreats εναρμονισμένα με τη φύση έως  το οδοιπορικό του Μάριου Γιαννάκου στην Αρκτική.

Θα μάθουμε πως υπάρχουν αόρατες δυνάμεις τις οποίες παρόλο που δεν μπορούμε να τις μετρήσουμε και να τις ποσοτικοποιήσουμε, υφίστανται στον πυρήνα του ανθρώπου και τον καθοδηγούν.

Καϊζέν

Στο περιοδικό θα βρείς την ανάλυση του Καϊζέν, μιας μεθόδου που ενώ αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ, τελικά υιοθετήθηκε στην Ιαπωνία και περιγράφει τους απλούς τρόπους που μπορεί να την χρησιμοποιήσει κανείς ώστε να επιφέρει σπουδαίες αλλαγές στη ζωή του.

Ψυχολογία

Η ψυχολόγος Αγγελική Τσαγκαράκη αναλύει τους λόγους που κάποιοι άνθρωποι νιώθουν μελαγχολία κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων αλλά και τους τρόπους που μπορούν να το αλλάξουν.

Η κορυφαία Γερμανίδα σωματική ψυχοθεραπεύτρια Morit Heitzler μιλάει στο OPEN LIFE για τη σωματική ψυχοθεραπεία, πώς συνδέεται το σώμα με τα ψυχικά τραύματα και εξηγεί πως τα τραύματα αυτά μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.
Ο ψυχολόγος Δημήτρης Φλαμούρης αναλύει το φαινόμενο των Λευκών Σκιών, μιας κατάστασης όπου μία πολύ ευτυχισμένη περίοδος, μπορεί τελικά να επισκιάσει την υπόλοιπη ζωή μας προκαλώντας δυστυχία.

Διατροφή

Στο τεύχος θα βρείς ποιες βιταμίνες έχουμε περισσότερη ανάγκη τον χειμώνα, από που θα τις πάρουμε και σε τι δοσολογίες. Επίσης, γίνεται αφιέρωμα στο Φασκόμηλο όπου αναλύονται τα επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη του αλλά και οι “μεταφυσικές” του ιδιότητες σύμφωνα με τις πεποιθήσεις πολλών λαών στο παρελθόν.

Συνεντεύξεις

Ο πατέρας Αντώνιος διηγείται την ιστορία της δημιουργίας της Κιβωτού του Κόσμου και δίνει πραγματικά μαθήματα προσφοράς και πνευματικότητας.

Η ηθοποιός Μαρία Ανδρούτσου λέει πως η ουσία βρίσκεται μέσα μας, ενώ η σοπράνο Ειρήνη Τσιρακίδου ισχυρίζεται ότι η τέχνη περνάει μέσα από την αυτογνωσία. Τέλος, ο Δημήτρης Πλειώνης μιλάει για το παιδικό θέατρο.

Θέματα

Μεταξύ των θεμάτων περιλαμβάνεται η ανάλυση της Ναρκισιστικής Διαταραχής αλλά και η βουτιά μέσα στα παιδικά παραμύθια με σκοπό να δούμε τις αλήθειες που κρύβονται εκεί, καθώς και πως διαμορφώνουν την ενήλικη ζωή μας.

Και φυσικά, όπως πάντα θα βρείς τεστ αυτογνωσίας, δυνατές βιωματικές εμπειρίες, απόψεις και οδηγούς για την προσωπική σου ανάπτυξη.

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Πιστεύω ότι το αύριο είναι άλλη μια μέρα και πιστεύω στα θαύματα». Όντρεϊ Χέμπορν

Το απόλυτο icon κομψότητας και σοφίας γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1929 κ αλλά συνεχίζει να μας εμπνέει

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

I say a little prayer for you: τα ψυχολογικά οφέλη της προσευχής

Η σχέση νου-ψυχής στο μικροσκόπιο της επιστήμης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Γίνε το κορίτσι του Μάη... στους πιο διάσημους βοτανικούς κήπους του κόσμου!

Με μια υπέροχη εικονική και λουλουδάτη βόλτα... Enjoy!

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Σαββάτου 4 Μαΐου

Οργανώστε τις υποθέσεις σας βάζοντας προτεραιότητες σε ό,τι έχετε ανάγκη πρώτα

ΣΙΝΕΜΑ

May the 4th be with you με 20 από τις πιο ρομαντικές στιγμές Star Wars

Η αγάπη είναι μεγάλη με τον γαλαξία - απέραντη

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Το Voés Festival επιστρέφει για δεύτερη χρόνια στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Mε τους Villagers of Ionnina City, Social Waste, Γιάννη Αγγελάκα και οι 100°C, Πάνο Βλάχο, Σκιαδαρέσες, Λόγος Τιμής, LosTre, Κωσταντή Πιστιόλη, Pagan και Λεωνίδα Μπαλάφα