Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

After life – οδηγός επανεκκίνησης χαμένων ευκαιριών

Πώς να κάνεις post lockdown «ταμείο» χωρίς να έχεις απώλειες



Τα περισσότερα μαγαζιά άρχισαν να επαναλειτουργούν. Τα σχολεία στο μεγαλύτερο βαθμό περιμένουν τους μαθητές για να τελειώσουν άλλη μια σχολική χρονιά. Οι μετακινήσεις έξω από το κλεινόν άστυ ξανά μπαίνουν στο πρόγραμμα. Τα τραπεζάκια των καταστημάτων εστίασης στρώθηκαν. Τα θερινά σινεμά ξεκινάνε τις προβολές τους. Τα γυμναστήρια σε περιμένουν πάλι να ιδρώσεις… Όλα ή σχεδόν όλα προσπαθούν να μπουν σε ρυθμούς προ κορωνοϊού.

Τι γίνεται όμως με όλα όσα ακυρώθηκαν, άλλαξαν, αναβλήθηκαν ή χάθηκαν… για πάντα κατά τη διάρκεια της καραντίνας ή εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας;

Δεν θα αναμασήσουμε στιχάκια ή τσιτάτα «ευτυχίας» του τύπου «τίποτα δεν πάει χαμένο στη χαμένη σου ζωή» ή «ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατή» και τα λοιπά… Αλλά επειδή είναι πρωτομηνιά και έχεις μπροστά σου ένα ολόκληρο καλοκαίρι για να κάνεις reboot, rertart, reset και πάει λέγοντας προκειμένου να φέρεις τη ζωή σου στα ίσα κι επειδή το να κάτσεις να κλαις και να μεμψιμοιρείς για όλα όσα έχασες δεν πρόκειται στην πραγματικότητα να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα, κάθισε αναπαυτικά, πάρε μια βαθιά αναπνοή και δες σε ποια από τις παρακάτω περιπτώσεις ανήκεις και τι μπορείς να κάνεις ώστε όντως να κλείσεις τους λογαριασμούς με το παρελθόν σου με επιτυχία, γιατί το μέλλον είναι εδώ, δεν περιμένει και με ή χωρίς κορωνοϊό είναι στο χέρι να επιλέξεις πώς θα το ζήσεις!   

 

 

 

Φάκελος «γάμος»

Αν η καραντίνα στάθηκε αφορμή για να ματαιώσεις την τελετή του γάμου σου, μικρό το κακό, η αναμονή μπορεί να σας κάνει καλό και να πάτε πιο συνειδητοποιημένοι στα σκαλιά της εκκλησίας ή του δημαρχείου. Αν πάλι ήσουν από τις τυχερές που τόλμησαν να μην αναβάλουν τον γάμο τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αξιοποιώντας το ειδικό νούμερο για τις μετακινήσεις, τότε είχες τη χαρά να ζήσεις έναν διαφορετικό γάμο που σίγουρα θα θυμάσαι/θυμάστε για πάντα.

Αντί να στεναχωριέσαι που δεν έγιναν όλα όπως αρχικά τα σχεδίασες, εστίασε στα θετικά. Μικρότερος γάμος, λιγότερα έξοδα… Πολλά ζευγάρια θα ήθελαν να βρίσκονται στη θέση σας, και να κάνουν έναν κλειστό γάμο με μόνο όσα άτομα πραγματικά θα ήθελαν και χωρίς τις ατελείωτες χειραψίες στο τέλος της τελετής που νομίζεις ότι θα κρατήσουν για πάντα. Προλαβαίνεις πάντως και τώρα να κάνεις έναν λιτό less is more γάμο με τη δικαιολογία και την ευλογία του post lockdown!

 

 

 

Φάκελος «διακοπές»

Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε ή Λονδίνο, Άμστερνταμ και Βερολίνο ακόμα εκτός ταξιδιωτικής συζήτησης; Αν ακυρώθηκαν πτήσεις σου ή οι διακοπές σου λόγω της πανδημίας εντός και εκτός της χώρας, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες και τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά γραφεία επιτρέπουν στους πελάτες τους να αφήσουν ανοιχτό το εισιτήριό τους ή το πακέτο ταξιδιού τους για σχεδόν ένα χρόνο– ενώ όλος ο τουριστικός χάρτης πλέον είναι πιο προσιτός και οικονομικός.

Ωστόσο, η αιτία της ακύρωσης δεν ήταν μια απλή «κακοκαιρία», οπότε αλήθεια τώρα πόση όρεξη θα είχες για να ταξιδέψεις ακόμα και αν μπορούσες ή πόσο έτοιμη είσαι να πάρεις το πρώτο αεροπλάνο όταν δοθεί το πράσινο φως και ανοίξουν τα σύνορα από και προς όλες τις χώρες του εξωτερικού. Στην τελική, η χώρα μας ανταποκρίθηκε με επιτυχία στην αναχαίτιση της πανδημίας και αυτή τη στιγμή μοιάζει ως μία από τις ασφαλέστερες επιλογές, μήπως ήρθε η ώρα να την ξαναβάλεις στις τουριστικές προτιμήσεις σου;

 

 

 

Φάκελος «σπουδές/αποφοίτηση»

Καλή η φοιτητική ζωή αλλά χωρίς περισπασμούς ίσως μπήκες στο τριπάκι να περάσεις περισσότερα μαθήματα στην ώρα τους. Αν πάλι ονειρευόσουν μια grande τελετή αποφοίτησης, η ικανοποίηση του να πάρεις το πτυχίο σου ή το μεταπτυχιακό σου ή το διδακτορικό σου δεν έχει να κάνει μόνο με την ορκωμοσία.

Άλλωστε την ίδια τύχη με εσένα είχαν εκατομμύρια φοιτητές σε όλον τον κόσμο. Ανήκεις σε μια ειδική κατηγορία που είδαν την ορκωμοσία τους ή πολλά από τα μαθήματά τους αντί να γίνονται στα έδρανα της σχολής να πραγματοποιούνται μέσω zoom – δεν είναι και λίγο να συντονίζεσαι με μια παγκόσμια συνθήκη. Ξανασκέψου το.

 

 

 

Φάκελος «σχέση»

Αν η καραντίνα σού στοίχησε τη σχέση σου, είτε ήταν μακροχρόνια είτε πρόσφατη, να χαίρεσαι θα πρέπει και όχι να στεναχωριέσαι. Αν μια σχέση δεν έχει τα φόντα να αντέξει σε συνθήκες άγχους και σε καταστάσεις που απαιτούν δέσμευση, ψυχραιμία και νηφαλιότητα, τότε ήταν καθαρά θέμα χρόνου να συμβεί κάτι τέτοιο, οπότε καλύτερα που συνέβη τώρα – μια που είναι γενικά πιο εύκολο αυτή τη στιγμή να ανακάμψεις, καθώς όλοι λίγο πολύ έχουν λόγους για να βάλουν τη ζωή τους σε νέες βάσεις.

Βγαίνοντας όλοι από μια καραντίνα έχουν περισσότερο από ποτέ τη διάθεση να φλερτάρουν και να ερωτευτούν – κι όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει ενώ έχει προηγηθεί ένα δραματικό γεγονός έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να είναι αληθινό και να διαρκέσει!

 

 

 

Φάκελος «εργασία»

Σίγουρα ο τομέας που πλήγηκε ή δοκιμάστηκε περισσότερο και συνεχίζει να δοκιμάζεται λόγω του κορωνοϊού είναι ο επαγγελματικός.  Σε παγκόσμιο ωστόσο επίπεδο ο επαγγελματικός χάρτης αλλάζει, η τηλεργασία θα κάνει την ύπαρξή της ιδιαίτερα αισθητή στο εξής και θα αποτελεί ένα σίγουρο χαρτί στις εργασιακές σχέσεις και συνθήκες.

Όταν κλονίζονται οι περισσότερες σταθερές της ζωής σου, είναι λογικό και επόμενο να επηρεάζονται και τα επαγγελματικά. Ωστόσο πέρα από τις εξωτερικές συνθήκες τις οποίες είναι πιθανό να μην μπορείς να ελέγξεις υπάρχουν και οι εσωτερικές, και σε περιόδους σαν κι αυτή ίσως νιώσεις έντονα την επιθυμία να ακούσεις τις δικές σου ανάγκες. Να αξιολογήσεις με ψυχραιμία και να δεις αν είσαι ευχαριστημένη με τις επιλογές και τα αποτελέσματα των επιλογών σου ή αν ήρθε η ώρα μια που ευνοούν οι συνθήκες να πάρεις την απόφαση και να τολμήσεις να ασχοληθείς με κάτι που να σε ικανοποιεί και να σου ταιριάζει καλύτερα.   

 

 

 

Κεφάλαιο «κοινωνική ζωή»

Η κοινωνική απόσταση και αποστασιοποίηση ήταν ένα καλό έναυσμα για ένα γενικότερο ξεκαθάρισμα στη ζωή σου ως προς το ποιους αξίζει να έχεις δίπλα σου. Από το ποιες φιλίες έχουν διάρκεια και είναι αληθινές, μέχρι το να αναθερμάνεις ή αποξενωθείς πλήρως από τα μέλη της οικογένειάς σου, ποιες κοινωνικές σχέσεις είναι για τα μάτια του κόσμου και υπάρχουν ως υποχρέωση και ποιες είναι ουσιαστικές και πράγματι μετράνε. Η καραντίνα έβαλε τις επαφές σου –αλλά και τις εσωτερικές σου ανάγκες– στο μικροσκόπιο.

Πρόσεξε ωστόσο, πριν το τελικό ξεκαθάρισμα, να λάβεις υπόψη το γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο σε κρίσιμες καταστάσεις και συνθήκες άγχους. Κάποιοι κλείνονται στον εαυτό τους ή άλλοι προσκολλώνται λίγο περισσότερο απ’ ό,τι συνηθίζουν. Δώσε λίγο χρόνο ακόμα προτού διαγράψεις κάποιους από τη ζωή σου -ειδικά αν μιλάμε για σχέσεις χρόνων ή ζωής-  ή προτού βάλεις άλλους στη θέση τους.  

 

 

 

Κεφάλαιο «σπίτι»

Περισσότερο από ποτέ η έννοια της «εστίας», της «βάσης» και του «σπιτιού» βρέθηκε στο επίκεντρο και απέκτησε νέες σημασίες, αλλά και μεγαλύτερη αξία. Το πού κλήθηκες να περάσεις την καραντίνα έπαιξε σημαντικό ρόλο στο πώς τη βίωσες και τι ψυχολογικά ή μη… σου άφησε τελειώνοντας. Τι σημαίνει σπίτι για σένα; Πάντως πολλά περισσότερα και ίσως πολλά διαφορετικά απ’ ό,τι σήμαινε προ καραντίνας.

Κι επειδή το ενδεχόμενο μιας νέας καραντίνας συνεχίζει να υπάρχει στον αέρα δεν είναι παράλογο αν αυτή τη στιγμή κοιτάζεις τις αγγελίες ή ενημερώνεσαι για το πού πέφτουν οι τιμές στα ενοίκια ή σκέφτεσαι αν είναι καλή εποχή να επενδύσεις τις οικονομίες σου στην αγορά σπιτιού… ή τροχόσπιτου…  

 

 

 

Κι αν το καλοκαίρι δεν ήταν μέχρι τώρα η κατάλληλη εποχή για ρηξικέλευθες και ριζικές αλλαγές, ίσως να το ξανασκεφτείς, άλλωστε ήταν πάντα το ιδανικό σημείο για να θες να είσαι και να νιώσεις ανάλαφρη, τώρα έχεις όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να απαλλαγείς απ’ όλα όσα σε βαραίνουν, να δεις τη ζωή σου αλλιώς και να τολμήσεις αυτό το αλλιώς να το φέρεις στα μέτρα σου και να το ζήσεις!     

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

Προτεινόμενα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Να ονειρεύομαι το αδύνατο, αυτή είναι η επιδίωξή μου» Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, θυμόμαστε τον μπαμπά του πιο ονειροπόλου ήρωα, που πέθανε στις 23 Απριλίου 1616

CELEBS

Στέφανος Κορκολής: «Δεν ξεπέρασα τον καρκίνο, ακόμα έχω κι ακόμα το παλεύω»

Όσα αποκάλυψε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης σε νέα του συνέντευξη

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Οι πιο χρήσιμες φράσεις που μπορούν να αποκλιμακώσουν μια διαφωνία

Το να διαφωνείτε είναι δείγμα υγείας, δείτε πώς να το κάνετε πιο αποτελεσματικά