Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Το τρέιλερ του «Dune» σε πάει κυριολεκτικά σε κάποιον άλλο κόσμο

Και για αυτό φροντίζει και ο Timothée Chalamet εκτός από τον Denis Villeneuve


Κατερίνα Ανδρομιδά

Η κινηματογραφική μεταφορά του έχει περάσει κυριολεκτικά από σαράντα κύματα και μάλιστα όχι σε ιδιαίτερα καλά νερά. Ή αλλιώς αν το «Dune» είχε μιλιά, θα μίλαγε και θα έλεγε ''Αφήστε με βιβλίο καλύτερα''. Για την ιστορία, πρώτα το έβγαλε στις αίθουσες το μακρινό 1984 ο Ντέιβιντ Λιντς παρουσιάζοντας τον Κάιλ ΜακΛάχλαν στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Πολ Ατρείδη.

Στο ίδιο μήκος κύματος το ''ταξίδεψε'' και ο Alejandro Jodorowsky γύρω στα 70s κερδίζοντας και αυτή η προσπάθεια μία πλήρη αποτυχία ως προς την προσέγγιση του Dune. Την πεποίθηση που (λογικά) έχει δημιουργηθεί γύρω από το βιβλίο πως πρόκειται για κάποια κατάρα που φέρει, μη αφήνοντας σκηνοθέτη να σταυρώσει επιτυχία έρχεται (ελπίζουμε) να διαψεύσει ο Denis Villeneuve!

Αυτή τη φορά μπορούμε να κοιμόμαστε πιο ήσυχοι όσο μεγαλώνει η αναμονή εφόσον ο εν λόγω σκηνοθέτης μόνο τυχαία πράγματα δεν έχει κάνει. Το Arrival και το Blade Runner 2049 είναι μόνο δύο από τα πολλά διαμάντια που έχει φτιάξει. Το δεύτερο μεγαλύτερο εγκεφαλικό, όμως, δεν έρχεται από το ότι έχουμε έναν τόσο καλό σκηνοθέτη αλλά από το γεγονός ότι αυτή τη φορά έχουμε ηθοποιάρα στον πρωταγωνιστικό Πολ Ατρείδη κι αυτός είναι ο Timothée Chalamet ​​​​​!

Τον έχουμε καμαρώσει προ πολλού στο τηλεοπτικό Homeland, στο Interstellar του Νόλαν, στο Lady Bird και φυσικά στο Call Me By Your Name στο οποίο φυσικά έγινε ανάρπαστος κερδίζοντας υποψηφιότητες στα Όσκαρ αλλά και στις Χρυσές Σφαίρες. 

Ο Τιμοτέ Σαλαμέ, για τον οποίο δικαίως λυσσάμε όλοι και για αυτό ευθύνεται το αδιαμφησβήτητο ταλέντο του αλλά και η συνολική γοητεία του, είχε επισημάνει τα εξής για το Dune: «Γυρισμένο στην Ιορδανία και στα Αραβικά Εμιράτα, σε τοποθεσίες που μοιάζει αδύνατο να πιστέψεις ότι υπάρχουν πάνω στον πλανήτη μας» πυροδοτώντας ακόμη πιο πολύ τη φαντασία μας γύρω από το τι  μας περιμένει στη ταινία.

Στο φιλμ θα παρακολουθήσουμε το story ενός νέου βασιλιά που βρίσκεται στο πλανήτη Ντιούν, προσπαθώντας να τον προστατεύσει με κάθε ρίσκο, εφόσον το ανθρώπινο είδος κάνει τα πάντα για να τον καταστρέψει...

Το ίδιο ενθουσιασμένος  ή καλύτερα ανυπόμονος για το αποτέλεσμα ακούγεται και ο Ντενί Βιλνέβ δηλώνοντας για τη ταινία του πως «σκοπός μου είναι να φτιάξω την ταινία του "Πολέμου των Αστρων" που δεν είδα ποτέ. Κατά κάποιον τρόπο, έναν "Πόλεμο των Αστρων" για ενήλικες. Θα δούμε...» σχολιάζοντας μάλιστα για το βιβλίο και τη ταινία πως «Ασχέτως του τι πιστεύει κανείς, η Γη αλλάζει και θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή την αλλαγή. Γι αυτό νιώθω ότι το "Dune", αυτό το βιβλίο γράφτηκε τον 20ο αιώνα. Ηταν ένα πορτρέτο της της πραγματικότητας του πετρελαίου, του καπιταλισμού και της υπερβολικής εκμετάλλευσης του πλανήτη μας. Σήμερα τα πράγματα είναι χειρότερα. Είναι μια ταινία ενηλικίωσης και μαζί ένα κάλεσμα σε δράση για τους νέους του σήμερα».

Το τρέιλερ είναι απόλυτο διαπιστευτήριο πως ο Ντενί Βιλνέβ άγγιξε το βιβλίο με όρεξη και κυρίως σεβασμό:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30