Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Kamala Harris: H πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

«Όποιος ισχυρίζεται ότι είναι ηγέτης πρέπει να μιλάει σαν ηγέτης. Αυτό σημαίνει να μιλάει με ακεραιότητα και αλήθεια».



 

Η Kamala Harris δεν φοβόταν ποτέ να μιλήσει ελεύθερα και το έχει αποδείξει πολλές φορές αυτό. Σήμερα γίνεται η πρώτη μαύρη γυναίκα και η πρώτη Ασιατοαμερικανίδα εκλεγμένη αντιπρόεδρος και ήδη έχει δώσει μερικές δυνατές φράσεις στο λόγο της από τις οποίες μπορείς να αντλήσεις έμπνευση.

 

Σχετικά με το ξεπέρασμα εμποδίων

«Η μητέρα μου θα με κοίταζε και θα έλεγε: “Καμάλα, μπορεί να είσαι η πρώτη που θα κάνει πολλά πράγματα, αλλά να είσαι βέβαιη ότι δεν θα είσαι η τελευταία”», είπε h Χάρις κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης στο Spelman College, υπενθυμίζοντας το σύνθημα που καθοδήγησε τη ζωή της. “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η άρση αυτών των εμποδίων αξίζει τον κόπο. Όπως και για οτιδήποτε άλλο, είναι επίσης σημαντικό να δημιουργήσουμε αυτό το μονοπάτι για εκείνους που θα ακολουθήσουν μετά από εμάς».

Σχετικά με τη μετανάστευση

«Ατελείς, αν και είμαστε, πιστεύω ότι είμαστε μια υπέροχη χώρα», είπε η Χάρις - κόρη δύο γονέων μεταναστών - κατά την πρώτη ομιλία της στη Γερουσίας. «Και μέρος αυτού που μας κάνει σπουδαίους είναι οι δημοκρατικοί θεσμοί μας που προστατεύουν τα θεμελιώδη ιδεώδη μας - την ελευθερία της θρησκείας και του κράτους δικαίου, την προστασία από τις διακρίσεις που βασίζονται στην εθνική καταγωγή, την ελευθερία του Τύπου και μια ιστορία 200 ετών ως έθνος που χτίστηκε από μετανάστες».


Σχετικά με την ψηφοφορία

«Σε όλους που συνεχίζουν τον αγώνα, κάνετε κάτι. Είστε ο λόγος που ξέρω ότι θα φέρουμε τη χώρα μας πιο κοντά στην πραγματοποίηση της μεγάλης υπόσχεσής της. Αλλά για να το κάνουμε, θα πρέπει να εργαστούμε, να οργανωθούμε και να ψηφίσουμε όπως ποτέ άλλοτε, γιατί χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από μια νίκη τον Νοέμβριο. Χρειαζόμαστε μια εντολή που να αποδεικνύει ότι τα τελευταία χρόνια δεν αντιπροσωπεύουν το ποιοι είμαστε ή ποιοι φιλοδοξούμε να είμαστε».

 

Σχετικά με την ηγεσία

«Όποιος ισχυρίζεται ότι είναι ηγέτης πρέπει να μιλάει σαν ηγέτης. Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε με ακεραιότητα και αλήθεια».

 

Σχετικά με την καταπολέμηση της αδικίας

«Σε κάθε βήμα, έχω καθοδηγηθεί από τα λόγια που μίλησα από την πρώτη φορά που στάθηκα σε μια δικαστική αίθουσα: Καμάλα Χάρις, για τον λαό". Έχω αγωνιστεί για παιδιά και επιζώντες σεξουαλικής επίθεσης. Έχω αγωνιστεί εναντίον διακρατικών συμμοριών. Μπορώ να αναγνωρίσω ένα αρπακτικό όταν βλέπω ένα»

 


Σχετικά με τον ρατσισμό

«Ας πούμε την αλήθεια: Οι άνθρωποι διαμαρτύρονται επειδή οι Μαύροι έχουν αντιμετωπιστεί σαν να μην είναι άνθρωποι στην Αμερική. Επειδή η χώρα μας δεν αντιμετώπισε ποτέ αποτελεσματικά τον συστημικό ρατσισμό που μαστίζει τη χώρα μας από τις πρώτες μέρες της. Είναι καθήκον κάθε Αμερικανού να το διορθώσει αυτό. Δεν μπορούν πλέον κάποιοι να περιμένουν στο περιθώριο, ελπίζοντας για σταδιακή αλλαγή. Σε τέτοιες στιγμές, η σιωπή είναι συνενοχή».

 


Σχετικά με την επιρροή των γονέων της

«Οι γονείς μου θα με έφερναν σε διαδηλώσεις στο καροτσάκι μου και η μητέρα μου, Shyamala, μεγάλωσε την αδερφή μου, τη Μάγια, και εγώ με την πίστη ότι εναπόκειται σε εμάς και σε κάθε γενιά Αμερικανών να συνεχίσουμε να βαδίζουμε. Έτσι πορευόμουν. Αφιέρωσα τη ζωή μου για να κάνω πραγματικές τις λέξεις που χαράσσονται στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών: Ίση δικαιοσύνη βάσει του νόμου».

 

Σχετικά με την κρίση της υγείας ως προς με τη μητρότητα σε μαύρες γυναίκες

«Κάθε μέρα, οι έγκυες γυναίκες μπαίνουν στο γραφείο του γιατρού τους για εξετάσεις, συμβουλές και θεραπεία. Αλλά αυτή η εμπειρία είναι πολύ διαφορετική για τις Μαύρες γυναίκες. Οι μαύρες γυναίκες έχουν τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες από τις λευκές γυναίκες να πεθάνουν από αιτίες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη».

 

Για τη φιλοδοξία

«Θα υπάρχουν άνθρωποι που θα σου πουν: "Είσαι έξω από τη σειρά σου", αλλά επιβαρύνονται μόνο με την ικανότητα να βλέπουν πάντα τι ήταν κάτι αντί για το τι μπορεί να γίνει. Μην αφήνεις κάτι τέτοιο να σε εμποδίζει».

 

Σχετικά με τον άντρα της, Ντάγκλας Εμφ

«Ως ανύπαντρη, γυναίκα καριέρας στα σαράντα μου, και δημόσιο πρόσωπο, το dating δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ήξερα ότι αν έφερνα έναν άνδρα μαζί μου σε μια εκδήλωση, οι άνθρωποι θα άρχιζαν αμέσως να εικάζουν για τη σχέση μας. Ήξερα επίσης ότι οι ανύπαντρες γυναίκες στην πολιτική αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους άντρες. Δεν έχουμε το ίδιο εύρος ελευθερίας όταν αναφερόμαστε στην κοινωνική μας ζωή».

 

Σχετικά με τη λήψη σκληρών αποφάσεων

«Είμαι εισαγγελέας καριέρας. Έχω εκπαιδευτεί, και η εμπειρία μου εδώ και δεκαετίες, είναι να λαμβάνω αποφάσεις μετά από μια ανασκόπηση των αποδεικτικών στοιχείων και των γεγονότων. Και να μην παίρνω βιαστικές αποφάσεις προτού το κάνω αυτό. Κάποιοι μπορεί να το ερμηνεύσουν ως προσοχή. Εγώ θα το έλεγα υπευθυνότητα».

 

Για την ελευθερία έκφρασης

«Αυτό που θέλω να γνωρίζουν οι νέες γυναίκες και τα κορίτσια είναι: έχετε δύναμη και η φωνή σας έχει σημασία. Να πανηγυρίζετε τη φωνή σας. Και το πόσο περήφανες είστε για τον εαυτό σας. Έτσι, χρησιμοποιείτε αυτήν τη φωνή για να είστε δυνατές».

 

Πηγή

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30