«Generation C»: H νέα γενιά που υποδέχτηκε την πανδημία

Οι ορατές και αόρατες επιπτώσεις του covid/19 που άλλαξε τον κόσμο

Αγγελική Λάλου

 

 

Το τι επιπτώσεις έχει εδώ και αρκετούς μήνες η πανδημία του κορωνοϊού στις χώρες, στις κοινωνίες, στους ανθρώπους και ενδεχομένως και σε σένα την ίδια είναι κάτι που σε έχει απασχολήσει αλλά και σε ένα βαθμό έχεις βιώσει, καθώς αυτές οι συνέπειες δεν έχουν αφήσει κανέναν στον κόσμο ανεπηρέαστο. Τι γίνεται ωστόσο με τα παιδιά που θα γεννηθούν τώρα, με τους ανθρώπους που θα ακολουθήσουν τον κορωνοϊό, σε τι βαθμό όλο αυτό που ζούμε τώρα θα επηρεάσει τις γενιές που έρχονται;

Ενώ οι ειδικοί δεν έχουν υιοθετήσει πλήρως ακόμη την ετικέτα «Generation C», μερικοί την χρησιμοποιούν για να ορίσουν τα μωρά που γεννιούνται εν μέσω του κορωνοϊού, πιστεύοντας ακράδαντα ότι η πανδημία μπορεί να καθορίσει την επόμενη γενιά.

Η παγκόσμια αυτή κρίση στην υγεία θα μπορούσε να σημειωθεί στην ιστορία ως ένας πόλεμος - ένας σημαντικός δηλαδή παράγοντας, ένα συνταρακτικό γεγονός μιας χρονικής περιόδου εν εξελίξει- που χρησιμοποιούν οι δημογράφοι για να βοηθήσουν στον καθορισμό γενεών. Για την Gen Z (η οποία συνήθως ορίζεται ως η γενιά που γεννήθηκε μεταξύ του 1997 και του 2012), η πανδημία του κορωνοϊού έχει γίνει η καθοριστική χρονική στιγμή, το γεγονός εκείνο που θα την στιγματίσει ανεξίτηλα.

 

 

Οι ειδικοί ωστόσο δεν είναι σίγουροι ότι αυτό θα είναι το μόνο γεγονός που θα χωρίζει το Gen Z από τη γενιά που τους ακολουθεί. Αλλά είναι σίγουρα τόσο βαθύ και σημαντικό γεγονός που πιστεύουν ότι είναι μακράν το κορυφαίο γεγονός που θα παίξει καίριο ρόλο στη μελέτη σχετικά με τους Gen Z και το μέλλον τους.

Η γενιά που θα ακολουθεί την Gen Z θα είναι η πρώτη που δεν θα θυμάται τον κορωνοϊό, επειδή ήταν πολύ νέοι ή δεν είχαν γεννηθεί ακόμη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πώς προήλθε ο όρος Generation C;

Στο διαδίκτυο, πολλοί έχουν προτείνει ονόματα για τα μωρά που γεννήθηκαν ή θα γεννηθούν κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού: «Coronials», «τα μωρά της καραντίνας», «Baby Zoomers» και άλλα. Ο όρος Generation C άρχισε να κάνει έντονα την εμφάνισή του τον περασμένο μήνα από χρήστες στο διαδίκτυο που έσπευσαν να αναρωτηθούν αν αυτό θα είναι το επίσημο όνομα που θα δοθεί στην επόμενη γενιά. Είναι γεγονός ότι μερικοί από νωρίς μπήκαν στη διαδικασία να εικάσουν ότι ο κορωναϊός θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη από γεννητούρια, αν και οι ειδικοί λένε ότι αυτό είναι μάλλον απίθανο.

Παρ’ όλα αυτά, ο όρος είναι αρκετά πιο παλιός και λέγεται από τους ειδικούς ότι δημιουργήθηκε για πρώτη φορά πριν από 4 ή 5 χρόνια. Όταν οι άνθρωποι έψαχναν έναν τρόπο να περιγράψουν πώς η επόμενη γενιά μετά την Gen Z θα ήταν πιο συνδεδεμένη και θα είχε περισσότερο από ποτέ πρόσβαση στις πληροφορίες και την τεχνολογία, αλλά το όνομα «ποτέ δεν καθιερώθηκε επισήμως».

 

 

Πώς θα προσδιοριστούν τα παιδιά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού;

Όταν οι ερευνητές έψαχναν να καθορίσουν τα όρια μεταξύ των Milennials και των Gen Z, ένας από τους παράγοντες που έλαβαν υπόψη τους ήταν η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι Millennials ήταν αρκετά μεγάλοι για να καταλάβουν έναν κόσμο πριν και μετά την 9/11, ενώ η Gen Z δεν ήταν.

Όσοι μελετούν τις κοινωνικές και δημογραφικές τάσεις σημειώνουν ότι οι ερευνητές μόλις κατέληξαν στην «ετικέτα» για την Gen Z περίπου πριν από δύο χρόνια και δεδομένου ότι τα μέλη της επόμενης γενιάς είναι μόλις 5 ή 6 ετών είναι πολύ νωρίς για να υποθέσουν ποιος θα μπορούσε να είναι ο καθοριστικός παράγοντας που θα τα διαμορφώσει.

Συχνά χρειάζονται χρόνια για τους ερευνητές προκειμένου να είναι σε θέση να παρατηρήσουν αλλαγές στη στάση και τις αξίες και  στη συνέχεια, να καθορίσουν αναδρομικά ποια ιστορικά γεγονότα μπορεί να τις προκάλεσαν.

 

 

Πώς θα μπορούσε ο κορωνοϊός να επηρεάσει την επόμενη γενιά;

Οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν πώς ο κορωνοϊός θα επηρεάσει την Gen Z και είναι δύσκολο να προβλέψουν τις μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις. Το ποσοστό ανεργίας είναι ήδη το υψηλότερο που έχουν δει στην Αμερική από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. Αλλά και παγκοσμίως τα ποσοστά ανεργίας καλπάζουν.

Εκτός από τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις, η ανεργία ως αποτέλεσμα της πανδημίας θα μπορούσε να επηρεάσει τις «βασικές συμπεριφορές και αξίες» των νέων με τρόπο που πιθανότατα δεν θα ισχύει για τις παλαιότερες γενιές. Θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι θα σκέφτονται για το μέλλον.

 

 

Η πανδημία πιθανότατα να οδηγήσει επίσης σε διαρθρωτικές αλλαγές και νέους κανόνες που θα μπορούσαν να ωφελήσουν την επόμενη γενιά – αλλαγών που θα συμπεριλαμβάνουν τη διαδικτυακή μάθηση, τη φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας, τις ανέπαφες πληρωμές, ενός εμβολίου και ίσως ακόμα και μιας πιο καινοτόμου τεχνολογίας.

 

Θα δούμε την  Silent Generation σε επανάληψη;

Η Σιωπηλή Γενιά, οι παππούδες των Millennials που είναι σήμερα στα 70 και τα 80 τους, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, ακριβώς όπως θα γεννηθεί και θα μεγαλώσει η επόμενη γενιά στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

 

Ανάλογα με το είδος των θυσιών που πρέπει να κάνει η επόμενη γενιά, είναι πιθανό να «αντανακλούν πολύ εύκολα αυτό που έχουμε δει με προηγούμενες γενιές, όπως η Silent Generation», αποφαίνονται οι ειδικοί.

Ερευνητές δηλώνουν ότι θα είναι ενδιαφέρον να συγκριθούν αυτές οι δύο ομάδες, αλλά επειδή έχουν αλλάξει τόσα πολλά από την άποψη της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης, της συμμετοχής στην εργασία και της φυλετικής και εθνοτικής σύνθεσης του κόσμου δεν θα είναι πραγματικά μια δίκαιη σύγκριση.

 

 

Ωστόσο, ήδη ξέρουν ότι η κατάθλιψη ήταν καθοριστική για την παλαιότερη γενιά κι αυτό θα μπορούσε σίγουρα να είναι κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως παράλληλο παράδειγμα και να στρέψει την έρευνα στο να καθοδηγήσει τις επόμενες γενιές να ξεπεράσουν έγκαιρα τις τάσεις κατάθλιψης, βρίσκοντας ενδεχομένους νέους τρόπους ή εστιάζοντας, ήδη από την πρώιμη ηλικία της Generation C, στο να προσφέρουν ή να δημιουργήσουν γερές βάσεις ψυχικής υγείας.

 

 

 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares