Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Covid’s Anatomy: Guest star κορωνοϊός

Πώς ο covid-19 ανακηρύχθηκε στο ανερχόμενο τηλεοπτικό αστέρι του Χόλιγουντ



 

 

Πολλές αγαπημένες τηλεοπτικές σειρές, με κάποιες να μετρούν πολλούς και άλλες λιγότερους κύκλους, επηρεάστηκαν με σφοδρό τρόπο από την πανδημία του κορωνοϊού. Αρκετές αναγκάστηκαν να κλείσουν την προηγούμενη σεζόν τους με βιαστικό τρόπο. Πολλά γυρίσματα ακυρώθηκαν. Κι όταν σε κάποια φάση η επέλαση της πανδημίας άφησε ένα μικρό περιθώριο ώστε οι ρυθμοί της καθημερινότητας να επιστρέψουν προς το φυσιολογικό κάποια πράγματα ξεκίνησαν πάλι δειλά. Όπως για παράδειγμα το να γράφονται και να γυρίζονται νέα επεισόδια.

Ό,τι έζησε ολόκληρος ο πλανήτης μέσα στο 2020 έμοιαζε και μοιάζει με ακραίο τηλεοπτικό σενάριο. Όμως ήταν και είναι αλήθεια, ακόμα κι αν έχει ξεπεράσει την πιο δυστοπική φαντασία. Θα μπορούσε άραγε -και πώς όλο αυτό που ζήσαμε και ζούμε- να γίνει υλικό για σενάριο; Θα άντεχες να το δεις στη μικρή ή στη μεγάλη οθόνη, γνωρίζοντας ότι είναι κάτι που συμβαίνει ακόμα. Που ακόμα δεν έχεις επεξεργαστεί. Που ακόμα δεν έχει περάσει.

 

 

Πολλοί από εμάς στρέφονται στην τηλεόραση για να βρουν καταφύγιο σε ένα μέρος όπου όλοι αποκαλούν τον άλλον με το μικρό του όνομα - ή ίσως σε ένα προστατευμένο μέρος όπου τα εγκλήματα λύνονται, οι ένοχοι δικάζονται και οι ασθένειες θεραπεύονται- κι όλα αυτά σε ένα τακτοποιημένο σύμπαν των 42 λεπτών, με ή χωρίς διαφημίσεις.

Αλλά καθώς οι τηλεοπτικές παραγωγές αρχίζουν να γυρίζονται ξανά, ένας αυξανόμενος αριθμός τηλεοπτικών προγραμμάτων διαπιστώνει ότι οι συνέπειες του COVID-19 είναι πολύ μεγάλες για να τις αγνοήσουν και να μην τις λάβουν υπόψη και να μην τις συμπεριλάβουν στο σενάριό τους. Από το South Park έως το Grey's Anatomy, από το The Good Doctor έως το This Is Us και το Diggstown, ο κορωνοϊός έχει ρόλο guest star στις νέες σεζόν.

https://www.instagram.com/p/CGQFjl7ls4X/

Η πανδημία παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα κατάσταση για σίριαλ που βασίζονται στο παρόν. Θα ενσωματώσουν τον ιό στην «πραγματικότητά» τους ή θα προσφέρουν στο κοινό ένα διάλειμμα; Η χρήση μάσκας στην κάμερα μπορεί να είναι ρεαλιστική και πολιτικά ορθή, αλλά απομακρύνει το κοινό από τα πρόσωπα που αγαπούν. Και πάλι, η απουσία μάσκας ή ακόμη και η αίσθηση φυσικής επαφής μπορεί να μοιάζει με κάτι «ξένο» και περίεργο αν πρόκειται να το παρακολουθήσουμε για κάτι που υποτίθεται ότι διαδραματίζεται στο 2020.

Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο είδος, οι ιατρικές σειρές έχουν επηρεαστεί από την πραγματικότητα της πανδημίας με μυριάδες τρόπους. Όταν ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται, σειρές όπως το Good Doctor δώρισαν ιατροφαρμακευτικό υλικό μόλις σταμάτησαν τα γυρίσματα. Η παραγωγή της σειράς ξεκίνησε ξανά στο Βανκούβερ όπου γυρίζεται. Ο David Shore είναι ο Καναδός δημιουργός και εκτελεστικός παραγωγός. Λέει ότι όταν επέστρεψαν για να γράψουν την τέταρτη σεζόν, δεν είχαν άλλη επιλογή από το να «αντιμετωπίσουν» την πανδημία: «Είναι το μεγαλύτερο πράγμα που συμβαίνει στη ζωή όλων μας και η σειρά είναι ένα ιατρικό έργο. Μια σειρά για τους γιατρούς. Στον πραγματικό κόσμο, οι γιατροί είναι εκεί έξω, το ιατρικό προσωπικό εκεί έξω και διακινδυνεύει τη ζωή του».

 

 

«Μια τεράστια ευκαιρία»

Όπως με πολλά προγράμματα, ο Shore προσπαθεί να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ του να δώσει στο κοινό μια ανάπαυλα, κάτι δηλαδή που να εμπίπτει στους όρους ψυχαγωγίας, που να αντανακλά ωστόσο την πραγματικότητα. Το Good Doctor θα ξεκινήσει τα δύο πρώτα επεισόδια με τον κύριο χαρακτήρα του, τον Δρ Shawn Murphy, στη μέση της πανδημίας. Στη συνέχεια, θα επιστρέψει σε ένα περιβάλλον πριν από την πανδημία. Αλλά η ελπίδα του Shore είναι ότι τα ειδικά επεισόδια μπορούν να κάνουν περισσότερα από το να βοηθήσουν το κοινό απλώς να ξεφύγει ή να ξεχαστεί χαζεύοντας ένα τηλεοπτικό έργο.

«Εάν διασκεδάζετε μόνο, τότε είναι μια τεράστια σπατάλη μιας μοναδικής ευκαιρίας... Έχετε μια τεράστια ευκαιρία να μη διασκεδάσετε μόνο, αλλά ελπίζουμε να ενημερώσετε και να ενημερωθείτε, ελπίζουμε να ανοίξετε μερικά μάτια και να κάνετε τους ανθρώπους να σκεφτούν τα πράγματα λίγο διαφορετικά».

https://www.instagram.com/p/CIOPXn4Muec/

Το ιατρικό δράμα Grey's Anatomy αντιμετωπίζει επίσης τον κορωνοϊό μετωπικά. Πρόσφατα, η star Έλεν Πομπέο μοιράστηκε μια φωτογραφία της με μάσκα, αφιερώνοντας τη νέα σεζόν στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που πέθαναν από τον ιό.

Η εκπομπή ολοκλήρωσε την 16η σεζόν νωρίς λόγω της διακοπής των γυρισμάτων που προήλθαν από τον ιό. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, κι αυτή η σειρά πρόσφερε χρήσιμο υλικό στα νοσοκομεία της χώρας του. Οι γιατροί που συμβουλεύουν στη συγγραφή του σεναρίου της σειράς ήρθαν στην πραγματικότητα σε επαφή με τον σκληρό και άνισο αγώνα του ιατρικού προσωπικού. Αφού άκουσαν από αυτούς την προσωπική τους μαρτυρία και το προσωπικό τους βίωμα, οι παραγωγοί αποφάσισαν η υπόθεση της νέας σεζόν Grey's Anatomy να ξεκινήσει σχεδόν από την αρχή περίπου της πανδημίας.

 

 

Μήπως είναι ακόμα πολύ νωρίς

Αλλά το ζήτημα της αφήγησης της ιστορίας που βρίσκεται εν μέσω μιας εξελισσόμενης κρίσης παρουσιάζει νέες προκλήσεις. Η Angela Watercutter, δημοσιογράφος-συγγραφέας, πιστεύει ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση για τους παραγωγούς είναι το χρονοδιάγραμμα. Όσον αφορά τη δραματοποίηση της πανδημίας, ζούμε και επεξεργαζόμαστε την εμπειρία. Λοιπόν, πότε μπορείς να πεις αυτή την ιστορία; Το κάνεις σε δύο ή τρία χρόνια;» αναρωτιέται «Όταν ίσως δεν είναι τόσο φρέσκο ​​στο μυαλό των ανθρώπων και όχι πλέον τόσο τραυματικό;», επισημαίνοντας ότι ταινίες όπως η Φιλαδέλφεια και το United 93, είτε εξερευνούσαν τον αντίκτυπο της κρίσης του AIDS είτε την 9/11, και οι δύο είχαν την πολυτέλεια του χρόνου και της προοπτικής να αντανακλούν τα γεγονότα.

 

 

Ο κίνδυνος δημιουργίας μιας σειράς για τον κορωνοϊό, λέει η Wattercutter, είναι ότι μπορεί να εμφανιστεί σε το επεισόδιο σε μι ακατάλληλη χρονική στιγμή, ή ακόμα χειρότερα, να αποδοθεί εντελώς λάθος.

«Εάν είσαι συγγραφέας και γράφεις για το πώς αντιμετωπίζει ο κορωνοϊός και το εμβόλιο αυτή τη στιγμή, τη στιγμή που θα προβληθεί η εκπομπή μπορεί το εμβόλιο ή οι επιπτώσεις του να είναι σε ένα εντελώς άλλο κεφάλαιο και στάδιο που δεν μπορείς να προβλέψεις από πριν -την ώρα που γράφεται το σενάριο».

https://www.instagram.com/p/CGpk7IfhNF3/

Καταγραφή των συνεπειών μετά τον covid

Η λύση για τον Floyd Kane, εκτελεστικό παραγωγό και δημιουργό του δράματος της CBC Diggstown, είναι να εξερευνήσει τον επόμενο κόσμο, μετά το covid. Ενώ το Diggstown εδρεύει στο Χάλιφαξ, ο Kane ξεπέρασε την πανδημία στο Τορόντο, μέσω βιντεοδιασκέψεων με τους συγγραφείς καθώς προετοιμαζόταν για την 3η σεζόν, όπου σκοπεύει να διερευνήσει τις νομικές συνέπειες του COVID-19.

 

 

Στο εδώ και τώρα

Το ελληνικό κοινό πάντως μέσω του foxlife είχε τη δυνατότητα μέχρις στιγμής να δει τα επεισόδια του The Good Doctor που αφορούν τον κορωνοϊό. Ως φαν της σειράς ανυπομονούσα και μετρούσα τις μέρες για να το δω. Οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν μια γροθιά στο στομάχι. Παρόλο που έχουμε ζήσει στο πετσί μας όλη αυτή την παγκόσμια σύγχρονη τραγωδία κι ενώ παίζουμε κι οι ίδιοι τον δικό μας ρόλο απλώς και μόνο ως ο εαυτός μας – τα επεισόδια αυτά ήταν σαν να βάζουν μια κάμερα στα νοσοκομεία και να μας δείχνουν πώς πράγματι γίνονται όλα αυτά για τα οποία ακούμε, διαβάζουμε ή φανταζόμαστε.

Μπορεί να κάθεσαι αναπαυτικά στον καναπέ σου, αλλά το να βλέπεις τους ήρωες των αγαπημένων σου σειρών να αντιμετωπίζουν, ακόμα κι αν πρόκειται για ηθοποιούς γιατρούς, όχι μια σπάνια ασθένεια ή ένα περίεργο εξωτικό ιατρικό περιστατικό αλλά αυτό που συγκλονίζει ακόμα ολόκληρη την ανθρωπότητα, δεν σε αφήνει ούτε τηλεοπτικά αδιάφορη ούτε το παρακολουθείς σαν ένα ακόμα επεισόδιο ιατρικής τηλεοπτικής σειράς.

Και ναι έχουν δίκιο οι συντελεστές, σου αλλάζει την οπτική. Σου το βάζει μέσα στο σπίτι. Και πλέον δεν μπορείς να κάνεις σαν να μην υπάρχει…

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.